6. 6. 2023.

Posne kiflice sa džemom

Sastojci :

- pola kvasca - dve kašike brašna - jedna kašičica šećera - 200ml tople vode - 400g brašna - pola kašičice soli - 5 kašika ulja - 200g džema I još 50g za podlogu na kojoj ćete mesiti kiflice.



Priprema : U dubljoj posudi pripremiti kvasac. Izmrviti kvasac, dodati brašno, šećer i toplu vodu. Prekriti i ostaviti 10 minuta da krene. Nakon 10 minuta dodati 400g brašna, so i ulje, sve sjediniti rukom ili mikserom. Prekriti dobijeno testo i ostaviti da naraste 45 minuta. Nakon 45 minuta testo premesiti na radnoj površini koju ste prethodno posuli brašnom. Istanjte testo oklagijom. Isecite testo na 16 delova i filujte džemom, kao na snimku. Zamotajte kiflice, rasporedite ih po plehu. Pecite kiflice 25-30 minuta na 200 °C.



Youtube: https://youtube.com/shorts/81ir0m0FC8Q?feature=share



3. 6. 2023.

Jagodica bobica kolač 🍓

Sastojci :

  • 200g piškota
  • 400 g jagoda
  • 250 ml soka od jagoda
  • 400 g krem sira / Ella sira
  • 200 g slatke pavlake
  • 1 kremfix
  • 2 vanilin šećera
  • kašika šećera u prahu

Priprema :

Polovinu piškota umočiti u sok i staviti ih na dno pleha. Ostatak soka sačuvati za fil.

Fil :

Umutiti mikserom slatku pavlaku, dodati kremfix, vanilin šećer, ostatak soka, ella sir, šećer u prahu i sve dobro izmutiti mikserom. Fil podeliti na dva dela pa filovati prvi red piškota. Preostale piškote staviti preko fila ( natopiće se jer je fil kremast ). Preostali fil staviti preko i na kraju ukrasiti jagodama.

Prijatno!

3. 2. 2023.

Kremasta pasta od spanaća

Sastojci :

  • 200g paste
  • 200 ml pavlake / krema za kuvanje
  • 200 g smrznuti spanaća
  • 50 g gaude
  • so

 

Priprema :

 

Skuvati testeninu, dodati pavlaku / krem za kuvanje, spanać i gaudu. Kuvati 10 minuta.

Prijatno!





12. 1. 2023.

Keto potaž od brokolija

 Ovaj potaž sam nedavno otkrila kada sam krenula na Keto ishranu. Keto ishrana je delotvorna i vrlo brzo se gube kilogrami ali ne bih preporučila da krećete na ovakav tip ishrane pre konsultovanja sa lekarom. Potaž od brokolija možete pripremiti i ako niste na ovom režimu ishrane i verujem da će vam se dopasti. Detaljan recept sledi u nastavku a na Youtube-u je video kako sam ga napravila.



Sastojci :

  • 450 g brokolija
  • 1 crni luk
  • 100 ml pavlake za kuvanje / krema za kuvanje
  • ulje ( da pokrije dno šerpe )
  • začini : so, biber, peršun, celer, bosiljak, origano ( po ukusu, ako neki od začina ne volite možete ga izbeći )


Priprema :

Na dno šerpe sipajte ulje i dodajte sitno iseckan crni luk. Prodinstajte na srednjoj vatri par minuta. Dodajte brokoli, začine i vruću vodu. Vode treba da bude tek toliko da prekrijete brokoli. Kuvajte 10-15 minuta. Nakon 10-15 minuta skuvan brokoli sa vodom prebacite u blender ili secko. Izblendanu smesu prebacite u šerpu, dodajte 100 ml  pavlake za kuvanje ili krema za kuvanje i nastavite da kuvate još 10 minuta. 

Prijatno! 

Čitajte moje objave i na  : https://ogledalomagazin.com/2023/01/12/kuhinja-jedne-devojka-keto-potaz-od-brokolija/

Instagram : https://www.instagram.com/p/CnUi1nbsWqP/?utm_source=ig_web_copy_link


18. 12. 2022.

Black forest cheesecake

Danas sa vama delim recept za praznični čizkejk (Black forest cheesecake).  Nedavno sam imala priliku da ga probam i vrlo mi se dopao. Ovo je moja verzija kolača koji možete poslužiti kada vi to želite a ja predlažem da to bude upravo za praznike.


Sastojci :

Za podlogu : 
  • 300 g mlevenog keksa 
  • 100 g čokolade 
  • 125 g putera
  • vanilin šećer 
  • 200 ml soka od pomorandže

Za fil :

  • 400 g krem sira ( koristila sam Ella sir, ali može bilo koji drugi )
  • 400 g slatke pavlake 
  • 2 kremfixa ( ako ne uspete da ga pronađete možete koristiti jedan šlag u prahu, on će zgusnuti smesu ) ;
  • 2 vanilin šećera 
  • višnje 300 g

Za preliv :
  • 100 g čokolade 
  • 100 g slatke pavlake
  • višnje za dekoraciju ( može i ne mora )

Priprema :

Podlogu ćete napraviti tako što ćete istopiti puter zajedno sa čokoladom i sjediniti sa mlevenim keksom, vanilin šećerom i sokom od pomorandže. Masu prebacite u pleh koji ćete koristit za ovaj kolač. Podloga treba da se stegne u frižideru ili zamrzivaču 30 minuta .

Fil : 

U dubljoj posudi prvo umutite mikserom slatku pavlaku da bude u čvrstom stanju. Na taj način ćete izbeći da vam fil bude tečan. Dodajte krem sir, vanilin šećer i nastavite da mutite.
Na podlogu stavite višnje, one će dodatno svojim sokom natopiti koru koja će biti sočnija. Preko višanja ravnomerno rasporedite fil od sira. Fil treba da se stegne 30 minuta u frižideru ili zamrzivaču.

Preliv :

Čokoladu istopite sa slatkom pavlakom i prelijte preko fila. Po želji ukrasite višnjama.
Kolač treba da se stegne još 30 minuta u frižideru i spreman je za posluživanje.


Prijatno !