8. 1. 2019.

Bajadera

Bajadera je jedna od neizostavnih sitnih kolača na svim proslavama. Vrlo se lako i brzo pravi .
Potrebni sastojci:

  • 500 g mlevenog keksa
  • 200g oraha ( samleti orahe )
  • 180g putera ili margarina
  • 200g šećera
  • 200ml mleka
  • 50g čokolade za kuvanje
  • vanilin šećer ( jedna kesica ) ili aroma vanile dve kašičice
  • 150g čokolade za glazuru
  • dve kašike ulja

I još papir za pečenje

Priprema:
Potrebno je napraviti dva fila; tamni i svetli.
Postoje dva načina za pripremu :

1. NAČIN
Kuvanje fila u jednoj šerpi.
U šerpu sipati mleko, šećer  i vanilin šećer/aromu vanile  i na srednjoj temperaturi kuvati dok se ne istopi. Povremeno kašikom promešati. Zatim kada se šećer istopi dodati 180g maslaca ili margarina, mešati dok se ne istopi.

Skloniti sa ringle. Sipati mleveni keks i mlevene orahe, promešati i podeliti na dva jednaka dela. Drugi deo prebaciti u drugu posudu i dok je još fil vruć ubaciti 50g čokolade da se otopi. Obe posude prekriti folijom i ohladiti.

2. NAČIN je da filove kuvate posebno u dve šerpe.
S toga treba da stavite po 100ml mleka, 100g šećera i 90g putera/margarina u svaku šerpu. Kuvati dok se šećer i maslac/margarin ne otope. Dodati 50g čokolade u jednu od ove dve šerpe da se otopi. Skloniti sa šporeta obe šerpe i staviti mleveni keks i mlevene orahe, podjednako. Dodati vanilin šećer ili aromu vanile u obe šerpe i promešati. Prekriti folijom i ostaviti da se ohladi .

Ja bajaderu pravim u plehu u koji stavim papir za pečenje, svetli fil pa tamni i ostavim da se stegne u frižideru. Nakon sat vremena je filujem. Prebacim bajaderu na poslužavnik, sklonim papir za pečenje . Preko svetlog fila ide glazura od čokolade. Istopite čokoladu sa dve kašike ulja i prelijte bajaderu. Stavite na par sati u frižider da se stegne. Prijatno!

Instagram➡️https://www.instagram.com/p/BsVeB_RgpZC/?igshid=1n9ma05iyzvmt

Нема коментара:

Постави коментар