- 300g-400g pasulja
- 3-4 šargarepe ( srednje veličine)
- crni luk
- beli luk u granulama, vrlo malo ( ne preterivati ) ili pola čena belog luka
- suva rebra ili slanina ( po želji ) 200g ( dodaje se zbog boljeg ukusa )
- so, biber, peršun ( po ukusu )
Zaprška za pasulj i ostala kuvana jela:
- tri supene kašike ulja
- jedna kašičica brašna
- aleva paprika ( po ukusu ) - ja stavim jednu kašičicu
Priprema:
Veče pre kuvanja pasulj oprati i potopiti u posudu sa hladnom vodom, ostaviti da prenoći.
Sutradan samo procediti pasulj i staviti u lonac sa vodom da se kuva. Voda treba da prekrije pasulj.
Prva voda se baca . Kad počne da ključa ta voda se prospe i sipa se nova voda, dva prsta iznad pasulja. Šargarepu oprati, oljuštiti i i iseći na kolutove.
Luk, takođe oljuštitit, oprati i iseći na sitne kockice.
Dodati luk, šargarepu, suva rebra ili slaninu u pasulj,
Dodati začine ( so, biber, beli luk, peršun ).
Kuvati sat i po do dva, zavisi od vrste pasulja i jačine ringle. Probati pasulj posle sat vremena kuvanja, ako je mekan onda je gotov.
Kada je gotov pravi se zaprška u drugoj šerpici.
Doda se ulje, kad je ulje vruće doda se brašno i promeša se da bude bez grudvica. Prži se dok ne dobije zlatno-žutu boju . Pazite samo da ne izgori.
dodajte i alevvu papriku i sve to sjedinite. zapršku dodati u pasulj i kuvati još par minuta da se pasulj zgusne.
Prijatno!
Нема коментара:
Постави коментар