5. 6. 2020.

PASULJ - recept za početnike i početnice u kuvanju - DETALJNO OBJAŠNJENO

Sastojci:
  • 300g-400g pasulja
  • 3-4 šargarepe ( srednje veličine)
  • crni luk
  • beli luk u granulama, vrlo malo ( ne preterivati ) ili pola čena belog luka
  • suva rebra ili slanina ( po želji ) 200g ( dodaje se zbog boljeg ukusa )
  • so, biber, peršun ( po ukusu )

Zaprška za pasulj i ostala kuvana jela:
  • tri supene kašike ulja
  • jedna kašičica brašna 
  • aleva paprika ( po ukusu ) - ja stavim jednu kašičicu

Priprema:

 Veče pre kuvanja pasulj oprati i potopiti u posudu sa hladnom vodom, ostaviti da prenoći. 

Sutradan samo procediti pasulj i staviti u lonac sa vodom da se kuva. Voda treba da prekrije pasulj. 
Prva voda se baca . Kad počne da ključa ta voda se prospe i sipa se nova voda, dva prsta iznad pasulja. Šargarepu oprati, oljuštiti i i iseći na kolutove. 
Luk, takođe oljuštitit, oprati i iseći na sitne kockice.
Dodati luk, šargarepu, suva rebra ili slaninu u pasulj, 
Dodati začine ( so, biber, beli luk, peršun ).
Kuvati  sat i po do dva, zavisi od vrste pasulja i jačine ringle. Probati pasulj posle sat vremena kuvanja, ako je mekan onda je gotov.

Kada je gotov pravi se zaprška u drugoj šerpici.
 Doda se ulje, kad je ulje vruće doda se brašno i promeša se da bude bez grudvica. Prži se dok ne dobije zlatno-žutu boju . Pazite samo da ne izgori.
dodajte i alevvu papriku i sve to sjedinite. zapršku dodati u pasulj i kuvati još par minuta da se pasulj zgusne. 

Prijatno!

Нема коментара:

Постави коментар