31. 5. 2019.

Hrono mafini od speltine testenine / složeno hrono jelo

Vrlo jednostavan i brz doručak koji možete jesti dok sprovodite hrono ishranu u restriktivnom periodu !


Sastojci :
  • speltina testenina (jedna šolja)
  • 3 jaja ( možete staviti samo belanca ako želite da jedete više dana ove mafine, zbog pravila da se mlečno i jaja jedu jednom u 10 dana)
  • 100 g mladog sira
  • 100 ml kisele vode
  • vrlo malo maslinovog ulja ( jedna kafena kašičica)
  • so, susam i lan

Priprema :

Testeninu skuvajte po uputstvu sa kesice. Jaja umutite pa dodajte sir . Sjedinite ova dva sastojka . Dodajte kiselu vodu i ulje i dobro sve promešajte. Testeninu ocedite i dodajte ovoj masi. So dodati po ukusu. Rernu uključite na 180° .  Prebacite ovu smesu u kalupe za mafine i pecite 15 minuta. Pre pečenja pospite susamom i lanenim semenom. Od ove mase sam dobila 7 mafina, ako želite više samo poduplajte meru . Prijatno! Instagram➡️ https://www.instagram.com/p/ByHwfXmo0LZ/?igshid=5ua2hifp2cnu

21. 5. 2019.

Pilav iz rerne / recept za početnike

Evo jednog vrlo jednostavnog recepta za pilav. Namenjen praktičnim osobama koje nemaju puno vremena da se posvete kuvanju.

Sastojci :
  • pirinač 250 g
  • pileći file 500g
  • crni luk
  • začini (biber,so, peršun)
  • dve šargarepe

Način pripreme:
 Luk i šargarepu očistiti i oprati. Iseckati na sitne kockice. Pirinač je potrebno oprati. Na dno manjeg pleha staviti luk, preko opran pirinač i šargarepu. Meso iseći i dodati preko pirinča. Sipati vodu bar dva prsta iznad mesa i pirinča. Dodati začine po ukusu. Peći 30-40 minuta. Prijatno!
Instagram➡️https://www.instagram.com/p/BphghuDg8Ze/?igshid=cai5ko11cmi2

8. 3. 2019.

Pesak torta



Sastojci :
  • 4 pudinga od vanile
  • 1,2l mleka
  • vanila aroma ( jedna kašika ) ili 3 kesice vanilin šećera
  • 250g šećera u prahu
  • 250g  maslaca ili margarina
  • 300g mlevenog keksa
  • 250g kokosovog brašna
  • 200g krema ( koristila sam eurokrem; može bilo koji drugi koji volite ).

Za ukrašavanje torte sam koristila slatku pavlaku 100ml i 150g čokolade za kuvanje; možete ukrasiti kako želite.

Priprema :
1. Korak: Skuvati puding. U toku kuvanja pudinga dodati vanilin šećer ili aromu vanile. I ostaviti ga da se ohladi.

2. Korak: U dubljoj posudi izmutiti maslac/margarin dodavajući postepeno šećer u prahu.

3. Korak : Ohlađeni puding dodavati u posudu sa umućenim puterom/margarinom, takođe postepeno malo po malo da bi se lepše umutilo.

4. Korak: Umućen fil podeliti u tri posude jednako. U pravu dodati mleveni keks. Umutiti mikserom da se sjedini. U drugu posudu dodati kokosovo brašno i umutiti. U treću dodati 200g krema i sjediniti kašikom sa filom.

5. Korak: Ređanje filova. Ja to radim u kalupu koji stavim na poslužavnik pa kad se torta stegne skinem. Na dno ide plazma fil,preko kokos, na kraju fil od krema.

6. Korak: Ukrašavanje. U šerpicu sipati slatku pavlaku, zagrejati do ključanja i dodati čokoladu. Čokolada će se istopiti i masa ce se zgusnuti i postati skroz crna. Ohladiti desetak minuta pa preliti preko torte. Prijatno !

Instagram➡️https://www.instagram.com/p/Buv5IUxBAt2/?igshid=jqclumsbc0gj

10. 1. 2019.

Vrlo jednostavan recept za picu sa jogurtom

Recept sam dobila nedavno i mogu vam reći da je vrlo praktičan. Testo se pravi sa jogurtom. Nema čekanja da naraste te je pogodan za osobe koje nemaju mnogo vremena za kuvanje.

Instagram➡️https://www.instagram.com/p/Bphg4QZgOJl/?igshid=1m937kuq4wuba


Potrebni sastojci za testo :

  • jedna čaša jogurta
  • dve čaše brašna
  • šoljica ulja ( za kafu )
  • pola kesice praška za pecivo
  • prstohvat soli

* koristite istu čašu za brašno i jogurt ( prvo u čašu sipajte brašno pa tek onda jogurt, obrnuto bi vam se samo brašno zalepilo za čašu, ovako je praktičnije za pranje).

I još:

  • kečap
  • šunka ( pečenica, pica šunka, salama ) koju volite stavite 100g
  • kačkavalj 100 - 150g ( koji volite, može i mocarela sir )
  • pečurke ( ako volite, može i ne mora )
  • origano
  • masline
* po ukusu stavite od sastojaka šta volite a nije navedeno

I još papir za pečenje

Način pripreme :

Sastojke za testo stavite u jednu činiju.
Mikserom sjediniti sve sastojke. Testo će biti malo ređe, po potrebi možete dodati još pola čaše brašna.
U pleh staviti papir za pečenje i istresti smesu, razvući prstima i filovati kečapom. Staviti preko kečapa sve ostale sastojke koje ste pripremili . Peći na 200° 15 minuta ali svakako proverite čačkalicom ili viljuškom da li je pečena. Prijatno !

8. 1. 2019.

Bajadera

Bajadera je jedna od neizostavnih sitnih kolača na svim proslavama. Vrlo se lako i brzo pravi .
Potrebni sastojci:

  • 500 g mlevenog keksa
  • 200g oraha ( samleti orahe )
  • 180g putera ili margarina
  • 200g šećera
  • 200ml mleka
  • 50g čokolade za kuvanje
  • vanilin šećer ( jedna kesica ) ili aroma vanile dve kašičice
  • 150g čokolade za glazuru
  • dve kašike ulja

I još papir za pečenje

Priprema:
Potrebno je napraviti dva fila; tamni i svetli.
Postoje dva načina za pripremu :

1. NAČIN
Kuvanje fila u jednoj šerpi.
U šerpu sipati mleko, šećer  i vanilin šećer/aromu vanile  i na srednjoj temperaturi kuvati dok se ne istopi. Povremeno kašikom promešati. Zatim kada se šećer istopi dodati 180g maslaca ili margarina, mešati dok se ne istopi.

Skloniti sa ringle. Sipati mleveni keks i mlevene orahe, promešati i podeliti na dva jednaka dela. Drugi deo prebaciti u drugu posudu i dok je još fil vruć ubaciti 50g čokolade da se otopi. Obe posude prekriti folijom i ohladiti.

2. NAČIN je da filove kuvate posebno u dve šerpe.
S toga treba da stavite po 100ml mleka, 100g šećera i 90g putera/margarina u svaku šerpu. Kuvati dok se šećer i maslac/margarin ne otope. Dodati 50g čokolade u jednu od ove dve šerpe da se otopi. Skloniti sa šporeta obe šerpe i staviti mleveni keks i mlevene orahe, podjednako. Dodati vanilin šećer ili aromu vanile u obe šerpe i promešati. Prekriti folijom i ostaviti da se ohladi .

Ja bajaderu pravim u plehu u koji stavim papir za pečenje, svetli fil pa tamni i ostavim da se stegne u frižideru. Nakon sat vremena je filujem. Prebacim bajaderu na poslužavnik, sklonim papir za pečenje . Preko svetlog fila ide glazura od čokolade. Istopite čokoladu sa dve kašike ulja i prelijte bajaderu. Stavite na par sati u frižider da se stegne. Prijatno!

Instagram➡️https://www.instagram.com/p/BsVeB_RgpZC/?igshid=1n9ma05iyzvmt