6. 2. 2018.

Palačinke, recept za početnike. Detaljno objašnjeno

Palačinke pravljene ovom smesom biće tanke, neće se lepiti i svi će Vam tražiti recept .
Instagram➡️https://www.instagram.com/p/BkFUv2kFB9j/?igshid=1iqlyovdw3l2h


Potrebni sastojci :

  • 2 jaja
  • 120g brašna
  • 150ml mleka
  • 200 ml kisele vode
  • Prstohvat soli
  • Vanilin šećer ( ako ćete praviti slane, vanilin šećer ne dodajete)
  • Kašičica ulja ( nije potrebno više, neće se lepiti, biće vazdušaste i nemasne)
  • Ulje za podmazivanje tiganja

-za premazivanje možete koristiti Džem, nutelu, krem, voće,keks, puding itd; pavlaku,šunku, kačkavalj...sve po Vašem izboru

I još : dublja posuda,mikser ili mutilica i kutlača;

Postupak pripreme je vrlo jednostavan.
U dublju posudu razbijte jaja i umutite ih mikserom par sekundi, dodajte mleko, kiselu vodu, brašno i sve sjedinite mikserom. Na kraju dodajte ulje i so i sve opet izmiksajte. Kutlačom proverite gustinu smese, ako je masa teška( gusta) dodajte kisele vode malo, pa opet proverite gustinu, ne sme da bude ni pregusto ni preretko, nešto između. Ako pravite slatke palačinke dodajte vanilin šećer.

Na šporet stravite tiganj u kom ćete peći palačinke . U tiganj stavite kašičicu ulja i potrudite se da ulje premažete po celoj površini tiganja kako Vam se palačinka ne bi zalepila. Tiganj mora da se zagreje ( da bude vrelo ulje) jer u suprotnom moze da se zalepi i da palačinka umesto tanjira završi u kanti :-) . U toku pečenja posle druge ili treće ispečene palačinke smanjite intenzitet ringle na srednju temperaturu ( kod mene je to na 2 od 3 a nekima otprilike na 6 od 9).* NA STARIM ŠPORETIMA MAX JE 3 A NA NOVIJIM 9 . BUDITE OPREZNI ŠTO SE TIČE TEMPERATURE RINGLE!** Pogotovo bez veze prolaze prve palačinke koje pečemo . Nemojte to da vas obeshrabri . Kada ste sigurni da se ulje zagrejalo kutlačom sipajte smesu i kružnim pokretima tiganja rasporedite smesu po tiganju. Ostavite je bar 2-3 minuta a onda nožem ili spatulom proverite da li je sa donje strane pečena. To ćete najlakše uraditi ako prvo nožem odvojite rubove palačinke idući tako u krug pa tek onda do sredine, malo izdignete palačinku i ako je pečena prevrnite je pažljivo na drugu stranu. Tako isto proverite i stranu koja se peče .
Kada ste sigurni da je pečena prebacite je na tanjir. Ako imate tiganj sa keramičkom površinom nećete morati više ulje da koristite za podmazivanje tiganja. Ali ako se plašite da bi se mogla zalepiti ili ste početnik u pravljenju palačinaka onda pre svake palačinke podmažite tiganj i postupak ponavljajte dok ne potrošite svu smesu.
Od ove smese napravila sam 8 palačinaka . Zavisi od prečnika tiganja. Napravljene palačinke filujte po vašem ukusu.
Prijatno i uspešno pripremajte moja jela sa bloga.

Нема коментара:

Постави коментар