23. 4. 2020.

Kiflice / kroasani - recept za početnike/ce, detaljno objašnjeno

                

Sastojci:
  • Ukupno 4 jaja ( za testo 2 jaja , za fil 1 jaje i za premazivanje 1 jaje )
  • Kvasac ( jedna kockica ili 2 u prahu)
  • 1kg mekog brašna tip 400 + 50-100g brašna za radnu površinu ili dodavanje u testo ako se bude lepilo prilikom mešenja
  • 500ml mleka
  • 200ml ulja
  • kašika šećera
  • kašičica soli ( ne preterujte ako koristite slani sir )

Fil za kiflice:
  • 200-250g sira (koristim fetu ili mladi sir, zavisi koji kad kupim) - može bilo koji beli sir
  • jedno jaje
  • kašika pavlake

Za premazivanje kiflica :
  • jedno jaje
  • kašoka pavlake
  • prstohvat soli
  • 200g putera / margarina (koristim uvek puter)
  • susam 50g

Priprema:
1. Aktiviranje kvasca 
Mleko je potrebno da zagrejete ( svih 500ml). 
Treba da bude mlako, ne previše vruće jer kvasac ne trpi previše toplote.
Zagrejano mleko sipati u dublju posudu, dodati kvasac, kašiku šećera i dve kašike brašna. 
Sjediniti masu (mutilicom za jaja, viljuškom ili varjačom) da bude ujednačena bez grudvica i ostaviti na toplom prekriveno čistom krpom ili prijanjajućom folijom ( može i običnom aluminijumskom folijom) da se kvasac aktivira desetak minuta.

2. Nakon desetak minuta kada je kvasac aktiviran, a to ćete znati po promeni koezistencije te mase.
 Imaće vidljive balončiće i masa će biti veća u odnosu na onu koju ste prethodno napravili.

U tu istu dublju posudu dodajte brašno, so i jaja i potrudite se da sve sjedinite varjačom ili rukom. Ulje dodati postepeno, ostaviti par kapi samo za kraj pripreme testa.
 Mikser( nastavci za testo ) takođe možete da koristite kako biste dobili ujednačenu masu, tj testo za kiflice. 
Ako se testo lepi dodajte još malo brašna i nastavite da mesite. Testo ne treba da se lepi .
*Uvek kada pravite nešto sa brašnom pripremite 50-100g brašna sa strane ako zatreba da se doda u testo ili pospe radna površina kako se testo ne bi zalepilo.
Testo će biti gotovo kada prestane skroz da se lepi, Dodajte par kapi ulja koje su ostale i premesite testo. To će doprineti tome da se testo ne lepi. 

Podelite testo na dva dela, u dve činije . Ostavite na toplo mesto prekriveno folijom ili krpom sat vremena da naraste. 

Radna površina pre pripreme treba da bude očišćena i prebrisana .
Posuti brašno preko radne površine kako se testo ne bi zalepilo.

3.Nakon sat vremena, testo prebaciti na radnu površinu ( jedan deo, drugi posle). Na oklagiju je potrebno staviti malo brašna da se ne lepi za testo.
Rastanjiiti testo oklagijom . Treba da dobijete veliki krug. 
Nožem ili sekačem za picu testo preseći na pola, pa na četvrtine i posle svaki deo po pola. Dobićete trouglove.
Ako želite veće kiflice tj kroasane testo ćete podeliti na 8 delova ( trouglova) ako želite manje kiflice svaki deo još na pola.
Ako pravite kroasane stavite više fila. 

4.Fil za kiflice ćete napraviti tako što ćete sir dobro izgnječiti, dodati jaje i pavlaku i sjedinti u manjoj posudi.

Kašičicom dodati fil na svaki trouglić 1 cm od ivice. Krajeve trouglića saviti preko fila, prebaciti preko i uviti kiflicu prema kraju.
 Kiflice prebaciti u pleh koji ćete obložiti papirom za pečenje.

*Pripremite jednu manju posudu za pripremu premaza.

5.Premaz za kiflice: viljuškom sjedinite jaje i pavlaku, četkicom premazati svaku kiflicu i posuti susamom.
Na svaku kiflicu stavite manji komad putera. Tako će kiflice biti mekane kad se ispeku. Peći 15-20 minuta na 200 stepeni. Od ove mase dobijem nekoliko plehova kiflica.
 Ceo postupak ponavaljajte dok ne potrošite testo. 
Kiflice tokom pečenja treba proveravati da ne bi izgorele.

Нема коментара:

Постави коментар