18. 4. 2020.

Ledene čokoladne kocke

Ovaj kolač je čokoladna verzija ledenih kocki. Recept sam sama osmislila i sada ga prezentujem javno .


1.Sastojci za biskvit :
  • 5 jaja
  • 5 kašika brašna
  • 5 kašika šećera
  • 2 kašike kakao praha
  • Pola kesice praška za pecivo
  • Jedna kesica vanilin šećera

2.Preliv za biskvit 
  • 200ml vode
  • 150g šećera
  • Vanilin šećer ( jedna kesica )

3.Čokoladni fil :
  • 400ml slatke pavlake
  • 250g neslanog sira ( ABC, Ella ili ala kajmaka )
  • 200g čokoladnog ili lešnik krema (ja sam koristila lešnik krem premia)

4.Čokoladna glazura:
  • 200ml slatke pavlake
  • 200g čokolade

Priprema:



*Uključiti rernu na 180 stepeni.
Pleh podmazati uljem i posuti brašnom da se smesa ne zalepi, ili staviti papir za pečenje.

1.Priprema biskvita:
Trebaće Vam dve posude za odvajanje belanaca od žumanaca .
Umutite penasto belanca, dodajte žumanca i mutite mikserom kratko na najmanjoj brzini. Dodati ostale sastojke i sjediniti celu smesu kašikom, nikako mikserom.
Smesa treba da ostane vazdušasta.
Smesu preručiti u pleh i peći 15-20 minuta. Proverite čačkalicom da li je pečeno. Ostaviti da se potpuno ohladi.

2. Preliv je potrebno napraviti kako bi kolač imao hladan biskvit.
 Skuvati vodu i šećer. Šećer treba da se potpuno istopi i pretvori u sirup. 
Preliv preliti preko hladnog biskvita. 
Pre filovanja potrebno je da se ohladi. 
Najbolje je ostaviti u frižideru pola sata.

3. Fil 
Umutiti mikserom čvrsto slatku pavlaku, dodati neslani sir i krem i umutiti dok se ne sjedini.
 Fil staviti preko ohlađene kore prelivene prelivom.
* Ja sam  koru ostavila u plehu i preko stavila fil.

4. Slatku pavlaku zakuvajte sa čokoladom. Čokolada treba da se istopi i sjedini. 
Ostaviti da se ohladi par minuta pa preliti preko fila.


Kolač ostaviti da se ohladi preko noći. 

Нема коментара:

Постави коментар