20. 7. 2019.

Carska pita

Carska ili Španska, pitanje je sad?! 😀
Na nekim mestima sam videla oba naziva za istu pitu a ovo je moja verzija



Sastojci :
  • 3 jaja
  • jedna i po šolja jogurta
  • jedna i po šolja brašna
  • prašak za pecivo
  • pola kašičice soli
  • pola šolje ulja
  • šunka 100g
  • kačkavalj 100g
  • budimska kobasica 100g
  • mladi sir 100g
  • paprika šilja crvena 1/2
  • jedan kiseli krastavac
* susam


*Šolju istu koristite za brašno, jogurt i ulje

Način pripreme :
Jaja, brašno, jogurt, ulje, prašak za pecivo i so umutiti mikserom.
Sve ostale sastojke iseći na kockice ili izrendati,  dodati prethodno umućenoj masi i kašikom sjediniti.
U pleh stavite papir za pečenje pa preručite smesu. Pospite susamom . Peče se na 200° 15-20 minuta.
Prijatno!
Instagram➡️https://www.instagram.com/p/B0JRCzRIYE0/?igshid=pz0twvd6ohad

15. 6. 2019.

Hrono pileće ćuftice

Sastojci :
  • 500 g pilećeg belog mesa
  • jedan crni luk
  • pola tikvice
  • belance
  • začini:  peršun, mirođija, so i biber
  • maslinovo ulje ( jedna kašika)

Priprema : Tikvicu oprati, oljuštiti i iseckati . Posoliti i ostaviti da odstoji pola sata pa procediti od vode. Piletinu i luk iseći na kockice, staviti u secko i skroz usitniti. Dodati pola tikvice koju ste prethodno procedili od viška vode. Dodati začine po ukusu, umućeno belance i kašiku ulja. Vaditi kašikom na pleh na koji ćete staviti papir za pečenje i oblikovati ćuftice. Peći 20-30 minuta na 180°.
Instagram➡️https://www.instagram.com/p/Bj-v7KiliXD/?igshid=qfddefo6t4li

31. 5. 2019.

Hrono mafini od speltine testenine / složeno hrono jelo

Vrlo jednostavan i brz doručak koji možete jesti dok sprovodite hrono ishranu u restriktivnom periodu !


Sastojci :
  • speltina testenina (jedna šolja)
  • 3 jaja ( možete staviti samo belanca ako želite da jedete više dana ove mafine, zbog pravila da se mlečno i jaja jedu jednom u 10 dana)
  • 100 g mladog sira
  • 100 ml kisele vode
  • vrlo malo maslinovog ulja ( jedna kafena kašičica)
  • so, susam i lan

Priprema :

Testeninu skuvajte po uputstvu sa kesice. Jaja umutite pa dodajte sir . Sjedinite ova dva sastojka . Dodajte kiselu vodu i ulje i dobro sve promešajte. Testeninu ocedite i dodajte ovoj masi. So dodati po ukusu. Rernu uključite na 180° .  Prebacite ovu smesu u kalupe za mafine i pecite 15 minuta. Pre pečenja pospite susamom i lanenim semenom. Od ove mase sam dobila 7 mafina, ako želite više samo poduplajte meru . Prijatno! Instagram➡️ https://www.instagram.com/p/ByHwfXmo0LZ/?igshid=5ua2hifp2cnu

21. 5. 2019.

Pilav iz rerne / recept za početnike

Evo jednog vrlo jednostavnog recepta za pilav. Namenjen praktičnim osobama koje nemaju puno vremena da se posvete kuvanju.

Sastojci :
  • pirinač 250 g
  • pileći file 500g
  • crni luk
  • začini (biber,so, peršun)
  • dve šargarepe

Način pripreme:
 Luk i šargarepu očistiti i oprati. Iseckati na sitne kockice. Pirinač je potrebno oprati. Na dno manjeg pleha staviti luk, preko opran pirinač i šargarepu. Meso iseći i dodati preko pirinča. Sipati vodu bar dva prsta iznad mesa i pirinča. Dodati začine po ukusu. Peći 30-40 minuta. Prijatno!
Instagram➡️https://www.instagram.com/p/BphghuDg8Ze/?igshid=cai5ko11cmi2

8. 3. 2019.

Pesak torta



Sastojci :
  • 4 pudinga od vanile
  • 1,2l mleka
  • vanila aroma ( jedna kašika ) ili 3 kesice vanilin šećera
  • 250g šećera u prahu
  • 250g  maslaca ili margarina
  • 300g mlevenog keksa
  • 250g kokosovog brašna
  • 200g krema ( koristila sam eurokrem; može bilo koji drugi koji volite ).

Za ukrašavanje torte sam koristila slatku pavlaku 100ml i 150g čokolade za kuvanje; možete ukrasiti kako želite.

Priprema :
1. Korak: Skuvati puding. U toku kuvanja pudinga dodati vanilin šećer ili aromu vanile. I ostaviti ga da se ohladi.

2. Korak: U dubljoj posudi izmutiti maslac/margarin dodavajući postepeno šećer u prahu.

3. Korak : Ohlađeni puding dodavati u posudu sa umućenim puterom/margarinom, takođe postepeno malo po malo da bi se lepše umutilo.

4. Korak: Umućen fil podeliti u tri posude jednako. U pravu dodati mleveni keks. Umutiti mikserom da se sjedini. U drugu posudu dodati kokosovo brašno i umutiti. U treću dodati 200g krema i sjediniti kašikom sa filom.

5. Korak: Ređanje filova. Ja to radim u kalupu koji stavim na poslužavnik pa kad se torta stegne skinem. Na dno ide plazma fil,preko kokos, na kraju fil od krema.

6. Korak: Ukrašavanje. U šerpicu sipati slatku pavlaku, zagrejati do ključanja i dodati čokoladu. Čokolada će se istopiti i masa ce se zgusnuti i postati skroz crna. Ohladiti desetak minuta pa preliti preko torte. Prijatno !

Instagram➡️https://www.instagram.com/p/Buv5IUxBAt2/?igshid=jqclumsbc0gj