10. 5. 2018.

Juneći gulaš / Recept za početnike

Ovo je samo varijacija na temu gulaša. Možete ga praviti od bilo kog mesa, pečuraka, dodatog povrća ...Ovo je samo osnova koju možete doraditi. Recept je namenjen svima a ja ću u daljem teksu detaljno opisati proces koji mogu čak i početnici da isprate i naprave ovo fenomenalno jelo u svojoj kuhinji.



Sastojci za 4 tanjira:
- 500g junećeg mesa od buta
- jedan veći crni luk
- ulje
- voda
- sok od paradajza oko 250ml - 300ml
- začini ( so, biber, aleva paprika, origano, peršun )
- kafena kašičica šećera

Za zapršku ( zaprška će ovaj gulaš zgusnuti )
- ulje
- kašičica brašna
- vrlo malo aleve paprike

Priprema : Pre pripreme je potrebno meso iseći na sitne komadiće. Možete ga iseći i dan pre i staviti u posudu sa maslinovim uljem i malo začina da odstoji u frižideru. To se zove Marinada ili marinirano meso. Takvim procesom meso bude mekše i ukusnije.

U šerpu supajte ulje da pokrije dno. Oljuštite, operite luk i iseckajte ga na sitne kockice, možete se poslužiti seckom ako želite da to bude brže i sitnije isečeno.
          U zagrejano ulje sipajte luk i kratko ga propržite. Dodajte iseckano meso i propržite ga sa obe strane. U ovom trenutku kada je meso prženo sa obe strane svega par minuta dok ne dobije braon boju dodaje se voda, otprilike jedna šolja. Na taj način se meso dinsta. Postupak ponavljajte svaki put kad voda ispari. Mešajte varjačom sve vreme meso da se ne bi zalepilo za šerpu. Junećem mesu će trebati otprilike 1 i po sat da omekša. Svakako povremeno uzmite po parčence i probajte.
         Kada ste sigurni da je meso potpuno izdinstano, mekano dodaju se začini ( so, biber, aleva paprika, origano, peršun) - sve stavite po ukusu. Pazite da ne presolite .
Dodajte sok od paradajza i kašičicu šećera. Šećer se dodaje da bi se neutralisala kiselost iz paradajza.

Da bi se ovaj gulaš zgusnuo potrebno je da napravite zapršku. U jedan manji sud ( šerpicu, džezvu) sipajte malo ulja i stavite na drugu ringlu da se zagreje, dodajte ravnu kašičicu brašna i promešajte da se brašno sjedini i dobije žuto-zlatnu boju ( ALI NE SME DA IZGORI, VODITE RAČUNA).
 Dodajte malo aleve paprike i to promešajte. Zapršku sipajte u gulaš i promešajte varjačom ili kašikom da se sve sjedini. Ne smeju da ostanu grudvice od brašna. Sačekajte da to provri i Vaš gulaš je spreman. Uz njega možete dodati testeninu, povrće, pire od krompira, pirinač bilo šta što volite. Prijatno!

Instagram➡️https://www.instagram.com/p/Bj7NvzoF2l6/?igshid=ims1keg9x4po

Нема коментара:

Постави коментар