Sastojci:
- krompir ( količina nije bitna)
- ulje ( dve kašike )
- mleko oko 100 ml
- maslac/ margarin
- so
Priprema:
Pre kuvanja izvadite maslac/ margarin da odstoji na sobnoj temperaturi za vreme kuvanja kako bi se bolje sjedinio sa krompirom i mlekom.
Krompir oljuštite, operite i iseckajte na sitnije komade. Stavite ga u neku posudu da odstoji u hladnoj vodi.
Dok krompir stoji u vodi na ringlu stavljate šerpu sa vodom, uljem i malo soli. Treba da bude više od pola šerpe vode ali ne previše da kasnije ne bi pokipelo kada se doda krompir. Kada je voda proključala dodajete krompir ali tako da nivo vode bude dva tri prsta iznad krompira.
( Sa manje vode brže bude gotovo). Kuva se 25 - 30 minuta zavisi od jačine ringle. Znaćete da je kuvan kada bude mekan a to ćete proveriti viljuškom.
Mleko zagrejte pre dodavanja krompiru
( treba da bude vrelo). Procedite krompir u trenutku kada bude skroz kuvan ( mekan) ali ga ne ispirite vodom niti bilo šta slično. Sada počnite da gnječite krompir gnječilicom i postepeno dodajte mleko. Treba da bude gusto. Dodajte omekšali maslac/ margarin. Posolite i sve opet promešajte da se sjedini.
Prijatno!
Нема коментара:
Постави коментар