Belom mesu tj. pilećem će trebati manje vremena da se izdinsta ( isprži na ulju sa lukom i vodom) . Količina mesa u ovom receptu nije važna koliko je sam proces bitan. Mere su podložne promenama a suština i način pripreme se ne menjaju. Pravim je bez zaprške jer je tako zdravije .
Boraniju možete kuvati bez mesa, tako da deo u kom spominjem meso preskočite.
Sastojci:
- boranija ( smrznuta ili obična)
- 400g junećeg mesa ( od buta )
- jedan crni luk
- dve- tri šargarepe
- -ulje
- začini ( so, biber, suvi peršun)
- šolja soka od paradajza ( dodajte u sok kašičicu šećera da ne bude kiselo)
Za dinstanje mesa potrebno odvojeno u drugoj šerpici zakuvati kocku za supu sa jednim litrom vode
- litar vode
-kocka za supu
*Ako ne volite da dinstate meso na ovaj način može i bez kocke.
Priprema:
Na dno šerpe sipajte ulje i sačekajte da se zagreje. Meso isecite na kockice ( meso se kasnije dodaje) i posolite ga. Crni luk oljuštite, operite i iseckajte sitno pa dodajte kratko da se proprži .
Šargarepe takođe oljuštite i operite pa ih iseckajte i dodajte u šerpu da se prže sa lukom. Dodajte meso i propržite ga sa obe strane.
Na drugoj ringli zakuvajte vodu sa kockom za supu. Kutlačom prelivajte meso. Na taj način se meso ,,DINSTA" . Smanjite intenzitet vatre, ne treba da pregori. Vodu sa kockom dolivajte svaki put kad voda ispari. Ovaj proces traje oko 40 minuta dok meso ne omekša. Mašajte kašikom/ varjacom da ne izgori. Kada je meso mekano dodaje se boranija ( u mom slučaju smrznuta) i voda koja treba da prekrije boraniju. Pojačajte intenzitet ringle i nastavite tako da kuvate jos oko pola sata. Posolite i dodajte suvi peršun ( može i sveži sitno iseckan).
Probajte meso i boraniju. Ako su kuvani dodajte šolju soka od paradajza . Zakuvajte dok ne provri. Jos par minuta..
Prijatno!
Instagram➡️https://www.instagram.com/kuhinja_jednedevojke/