26. 5. 2018.
Savet za čišćenje blendera
Blender ćete najlakše očistiti/oprati tako što ćete nakon korišćenja sipati vodu i okrenuti da se ,,blenda" . Potom tu vodu baciti pa dodati opet vodu sa malo deterdženta za pranje. Opet uključite blender da izvrti malo vodu i tako opere sve delove koje ne biste sunđerom dohvatili. Prospite vodu sa deterdžentom i isperite. A ako negde ostanu ostaci lako ćete ih skinuti sunđerom !
23. 5. 2018.
Kako skuvati boraniju sa mesom? | recept za početnike| detaljno objašnjeno
Pišući recepte na ovom blogu vodim se time da treba sve detaljno da objasnim jer svako zaslužuje da nauči nešto novo. U daljem tekstu ću objasniti kako da skuvate boraniju sa junećim mesom a ako ga ne volite istim procesom možete napraviti sa drugom vrstom mesa.
Belom mesu tj. pilećem će trebati manje vremena da se izdinsta ( isprži na ulju sa lukom i vodom) . Količina mesa u ovom receptu nije važna koliko je sam proces bitan. Mere su podložne promenama a suština i način pripreme se ne menjaju. Pravim je bez zaprške jer je tako zdravije .
Boraniju možete kuvati bez mesa, tako da deo u kom spominjem meso preskočite.
Sastojci:
Za dinstanje mesa potrebno odvojeno u drugoj šerpici zakuvati kocku za supu sa jednim litrom vode
- litar vode
-kocka za supu
*Ako ne volite da dinstate meso na ovaj način može i bez kocke.
Priprema:
Na dno šerpe sipajte ulje i sačekajte da se zagreje. Meso isecite na kockice ( meso se kasnije dodaje) i posolite ga. Crni luk oljuštite, operite i iseckajte sitno pa dodajte kratko da se proprži .
Šargarepe takođe oljuštite i operite pa ih iseckajte i dodajte u šerpu da se prže sa lukom. Dodajte meso i propržite ga sa obe strane.
Na drugoj ringli zakuvajte vodu sa kockom za supu. Kutlačom prelivajte meso. Na taj način se meso ,,DINSTA" . Smanjite intenzitet vatre, ne treba da pregori. Vodu sa kockom dolivajte svaki put kad voda ispari. Ovaj proces traje oko 40 minuta dok meso ne omekša. Mašajte kašikom/ varjacom da ne izgori. Kada je meso mekano dodaje se boranija ( u mom slučaju smrznuta) i voda koja treba da prekrije boraniju. Pojačajte intenzitet ringle i nastavite tako da kuvate jos oko pola sata. Posolite i dodajte suvi peršun ( može i sveži sitno iseckan).
Probajte meso i boraniju. Ako su kuvani dodajte šolju soka od paradajza . Zakuvajte dok ne provri. Jos par minuta..
Prijatno!
Instagram➡️https://www.instagram.com/kuhinja_jednedevojke/
Belom mesu tj. pilećem će trebati manje vremena da se izdinsta ( isprži na ulju sa lukom i vodom) . Količina mesa u ovom receptu nije važna koliko je sam proces bitan. Mere su podložne promenama a suština i način pripreme se ne menjaju. Pravim je bez zaprške jer je tako zdravije .
Boraniju možete kuvati bez mesa, tako da deo u kom spominjem meso preskočite.
Sastojci:
- boranija ( smrznuta ili obična)
- 400g junećeg mesa ( od buta )
- jedan crni luk
- dve- tri šargarepe
- -ulje
- začini ( so, biber, suvi peršun)
- šolja soka od paradajza ( dodajte u sok kašičicu šećera da ne bude kiselo)
Za dinstanje mesa potrebno odvojeno u drugoj šerpici zakuvati kocku za supu sa jednim litrom vode
- litar vode
-kocka za supu
*Ako ne volite da dinstate meso na ovaj način može i bez kocke.
Priprema:
Na dno šerpe sipajte ulje i sačekajte da se zagreje. Meso isecite na kockice ( meso se kasnije dodaje) i posolite ga. Crni luk oljuštite, operite i iseckajte sitno pa dodajte kratko da se proprži .
Šargarepe takođe oljuštite i operite pa ih iseckajte i dodajte u šerpu da se prže sa lukom. Dodajte meso i propržite ga sa obe strane.
Na drugoj ringli zakuvajte vodu sa kockom za supu. Kutlačom prelivajte meso. Na taj način se meso ,,DINSTA" . Smanjite intenzitet vatre, ne treba da pregori. Vodu sa kockom dolivajte svaki put kad voda ispari. Ovaj proces traje oko 40 minuta dok meso ne omekša. Mašajte kašikom/ varjacom da ne izgori. Kada je meso mekano dodaje se boranija ( u mom slučaju smrznuta) i voda koja treba da prekrije boraniju. Pojačajte intenzitet ringle i nastavite tako da kuvate jos oko pola sata. Posolite i dodajte suvi peršun ( može i sveži sitno iseckan).
Probajte meso i boraniju. Ako su kuvani dodajte šolju soka od paradajza . Zakuvajte dok ne provri. Jos par minuta..
Prijatno!
Instagram➡️https://www.instagram.com/kuhinja_jednedevojke/
15. 5. 2018.
Puding torta / skraćena verzija
Prethodna objava ovog recepta namenjena je početnicima u kuvanju, sve sam detaljno objasnila, zato je post duži. Da ne biste gubili vreme na čitanje istog napisaću skraćenu verziju.
Sastojci :
- 3 pudinga od vanile
- 1 puding od čokolade
- 1 puding od lešnika
- 1,5 l mleka
- aroma vanile ili 2 vanilin šećera
- 200g prah šećera
- 200 putera ( ako nemate uzmite margarin, ali ga ne preporučujem i ne koristim)** Bitna napomena je da mora maslac/margarin biti sobne temperature ( bar pola sata pre pravljenja torte ga izvadite iz frižidera da bi se lakše umutio sa šećerom u prahu **
- 150g kokosovog brašna
- 200 g mlevenog keksa ( konkretno sam koristila plazmu a može i bilo koji drugi)
- 120g pečenog lešnika
- 200g čokolade crne za kuvanje ( 100g za tortu + 100g za preliv )
- 200ml slatke pavlake
Priprema:
1. Sa 900 ml mleka kuvate 3 pudinga od vanile. 300ml mleka za puding od čokolade i 300ml mleka za puding od lešnika. U skuvan puding od čokolade dodaje se 50g čokolade koja treba da se istopi i sjedini sa vrućim pudingom.
2. Stavite pudinge da se skroz ohlade i za to vreme mutite penasto puter/ margarin i šećer u prahu sa vanilin šećerom/ aromom vanile.
3. Ohlađeni puding od vanile podelite na tri posude .
4. U svaku posudu sa pudingom dodate umućen puter/ margarin . Rasporedite jednako. Mutite mikserom prvo pudinge od vanile, pa puding od čokolade i na kraju puding od lešnika. Tim redom nećete morati da perete mutilice između mućenja filova.
5. U jedan deo pudinga od vanile dodaje se plazma, u drugi kokosovo brašno a treći ostaje prazan. U puding od čokolade dodaje se naseckana čokolada a u puding od lešnika iseckani lešnici.
6. Redosled filova: plazma, kokos, čokolada, vanila i lešnik. Za svaki fil potrebno je da odstoji po 10 minuta čisto da se ne bi mešao sa svakim sledećim kad se nanosi .
7. Preliv za tortu ćete napraviti tako što ćete slatku pavlaku zagrejati i dodati izlomljenu čokoladu. Mešati kašikom dok se čokolada ne istopi . Prijatno!
Instagram➡️https://www.instagram.com/p/Bj9CHJQlFSB/?igshid=1r17491cozqdp
Sastojci :
- 3 pudinga od vanile
- 1 puding od čokolade
- 1 puding od lešnika
- 1,5 l mleka
- aroma vanile ili 2 vanilin šećera
- 200g prah šećera
- 200 putera ( ako nemate uzmite margarin, ali ga ne preporučujem i ne koristim)** Bitna napomena je da mora maslac/margarin biti sobne temperature ( bar pola sata pre pravljenja torte ga izvadite iz frižidera da bi se lakše umutio sa šećerom u prahu **
- 150g kokosovog brašna
- 200 g mlevenog keksa ( konkretno sam koristila plazmu a može i bilo koji drugi)
- 120g pečenog lešnika
- 200g čokolade crne za kuvanje ( 100g za tortu + 100g za preliv )
- 200ml slatke pavlake
Priprema:
1. Sa 900 ml mleka kuvate 3 pudinga od vanile. 300ml mleka za puding od čokolade i 300ml mleka za puding od lešnika. U skuvan puding od čokolade dodaje se 50g čokolade koja treba da se istopi i sjedini sa vrućim pudingom.
2. Stavite pudinge da se skroz ohlade i za to vreme mutite penasto puter/ margarin i šećer u prahu sa vanilin šećerom/ aromom vanile.
3. Ohlađeni puding od vanile podelite na tri posude .
4. U svaku posudu sa pudingom dodate umućen puter/ margarin . Rasporedite jednako. Mutite mikserom prvo pudinge od vanile, pa puding od čokolade i na kraju puding od lešnika. Tim redom nećete morati da perete mutilice između mućenja filova.
5. U jedan deo pudinga od vanile dodaje se plazma, u drugi kokosovo brašno a treći ostaje prazan. U puding od čokolade dodaje se naseckana čokolada a u puding od lešnika iseckani lešnici.
6. Redosled filova: plazma, kokos, čokolada, vanila i lešnik. Za svaki fil potrebno je da odstoji po 10 minuta čisto da se ne bi mešao sa svakim sledećim kad se nanosi .
7. Preliv za tortu ćete napraviti tako što ćete slatku pavlaku zagrejati i dodati izlomljenu čokoladu. Mešati kašikom dok se čokolada ne istopi . Prijatno!
Instagram➡️https://www.instagram.com/p/Bj9CHJQlFSB/?igshid=1r17491cozqdp
14. 5. 2018.
Puding torta | detaljno objašnjenje za početnike
Jedna, jedinstvena puding torta koju sam sama osmislila i koju nećete naći nigde na Internetu. Lako i brzo se sprema a ukus će Vas oduševiti. Objasniću sve, korak po korak kako bi i početnici mogli da je naprave. Pouzdano dobra i izdašna torta. A klikom na link https://pouzdanadevojka.blogspot.com/2018/05/puding-torta-skracena-verzija.html možete pročitati skraćenu verziju ovog recepta.
Sastojci :
- 3 pudinga od vanile
- 1 puding od čokolade
- 1 puding od lešnika
- 1,5 l mleka
- aroma vanile ili 2 vanilin šećera
- 200g prah šećera
- 200 putera ( ako nemate uzmite margarin, ali ga ne preporučujem i ne koristim)** Bitna napomena je da mora maslac/margarin biti sobne temperature ( bar pola sata pre pravljenja torte ga izvadite iz frižidera da bi se lakše umutio sa šećerom u prahu **
- 150g kokosovog brašna
- 200 g mlevenog keksa ( konkretno sam koristila plazmu a može i bilo koji drugi)
- 120g pečenog lešnika
- 200g čokolade crne za kuvanje ( 100g za tortu + 100g za preliv )
- 200ml slatke pavlake
Priprema:
1. Kuvanje pudinga:
Za 3 pudinga od vanile odvojite 900ml mleka. Odvojite u jedan sud 200ml mleka i sipajte puding da se sjedini bez grudvica. U šerpu stavite ostatak mleka (700ml) i kuvajte dok ne provri. Kada mleko provri dodajte smesu pidinga i mleka koju ste prethodno sjedinili. Kuvajte i mešajte dok se ne zgusne. Kada ste skuvali puding stavite ga da se ohladi. Samo ga prekrijte prozirnom folijom da se korica ne uhvati.
Na isti način kuvajte puding od čokolade sa 300ml mleka. Podelite mleko, pola u šerpicu a pola u posudu gde ćete ga sjediniti sa prahom pudinga iz kesice. Kada mleko provri dodaje se smesa pudinga i mleka i meša kašikom sve vreme dok se ne zgusne. Dodajte u puding 50g čokolade i sačekajte da se istopi i sjedini sa pudingom a onda ga stavite da se hladi prekriven prozirnom folijom.
Puding od lešnika skuvajte na isti način kao i piding od čokolade samo bez dodavanja čokolade. Ovaj puding ostaje prazan do sledeće faze.
2. Penasto izmutite mikserom maslac/margarin sa postepenim dodavanjem šećera u prahu i vanilin šećera odnosno arome vanile ( jedna kašičica).
3. Puding od vanile podelite na tri jednaka dela i odvojite u posebne posude. Na tri mesta po jednaka količina pudinga od vanile.
4. Umućen maslac delite jednako na 5 ohlađenih pudinga, mutite mikserom i to redom : pudinzi od vanile, puding od čokolade pa puding od lešnika. Između mućenja nema potrebe da perete mutilice ako idete redom koji sam napisala. Svaki puding treba da se pretvori u krem .
5. Dodavanje sastojaka u pudinge.
U jedan deo pudinga od vanile dodajte mleveni keks, u drugi deo kokosovo brašno a treći ostavite bez dodataka. ( to su onih tri dela koje ste delili na početku da se ne zbunite) .
U puding od čokolade dodajte iseckanih 50 g čokolade.
U puding od lešnika dodajte sitno seckane lešnike ( ja ih izblendam na krupnije u secku).
6. Ređanje filova :
fil sa plazmom
Fil sa kokosom
Fil od čokolade
Fil od vanile
Fil od lešnika
Na dno kalupa, poslužavnika stavite fil od plazme, ravnomerno ga rasporedite. Možete se poslužiti trikom sa kašikom i vodom. Kašiku umočite u vodu i redom utapkajte fil. Ostavite desetak minuta da se stegne pa stavite fil od kokosa i tako redom sa pauzama od po 10 minuta između svakog fila da se ne bi filovi pomešali.
Na kraju samo stavite slatku pavlaku u šerpicu dok ne provri a onda dodajte 100g čokolade i to kuvajte dok se ne dobije homogena smesa tj preliv od čokolade koji ide preko torte.
Instagram➡️https://www.instagram.com/p/Bj9CHJQlFSB/?igshid=1r17491cozqdp
Sastojci :
- 3 pudinga od vanile
- 1 puding od čokolade
- 1 puding od lešnika
- 1,5 l mleka
- aroma vanile ili 2 vanilin šećera
- 200g prah šećera
- 200 putera ( ako nemate uzmite margarin, ali ga ne preporučujem i ne koristim)** Bitna napomena je da mora maslac/margarin biti sobne temperature ( bar pola sata pre pravljenja torte ga izvadite iz frižidera da bi se lakše umutio sa šećerom u prahu **
- 150g kokosovog brašna
- 200 g mlevenog keksa ( konkretno sam koristila plazmu a može i bilo koji drugi)
- 120g pečenog lešnika
- 200g čokolade crne za kuvanje ( 100g za tortu + 100g za preliv )
- 200ml slatke pavlake
Priprema:
1. Kuvanje pudinga:
Za 3 pudinga od vanile odvojite 900ml mleka. Odvojite u jedan sud 200ml mleka i sipajte puding da se sjedini bez grudvica. U šerpu stavite ostatak mleka (700ml) i kuvajte dok ne provri. Kada mleko provri dodajte smesu pidinga i mleka koju ste prethodno sjedinili. Kuvajte i mešajte dok se ne zgusne. Kada ste skuvali puding stavite ga da se ohladi. Samo ga prekrijte prozirnom folijom da se korica ne uhvati.
Na isti način kuvajte puding od čokolade sa 300ml mleka. Podelite mleko, pola u šerpicu a pola u posudu gde ćete ga sjediniti sa prahom pudinga iz kesice. Kada mleko provri dodaje se smesa pudinga i mleka i meša kašikom sve vreme dok se ne zgusne. Dodajte u puding 50g čokolade i sačekajte da se istopi i sjedini sa pudingom a onda ga stavite da se hladi prekriven prozirnom folijom.
Puding od lešnika skuvajte na isti način kao i piding od čokolade samo bez dodavanja čokolade. Ovaj puding ostaje prazan do sledeće faze.
2. Penasto izmutite mikserom maslac/margarin sa postepenim dodavanjem šećera u prahu i vanilin šećera odnosno arome vanile ( jedna kašičica).
3. Puding od vanile podelite na tri jednaka dela i odvojite u posebne posude. Na tri mesta po jednaka količina pudinga od vanile.
4. Umućen maslac delite jednako na 5 ohlađenih pudinga, mutite mikserom i to redom : pudinzi od vanile, puding od čokolade pa puding od lešnika. Između mućenja nema potrebe da perete mutilice ako idete redom koji sam napisala. Svaki puding treba da se pretvori u krem .
5. Dodavanje sastojaka u pudinge.
U jedan deo pudinga od vanile dodajte mleveni keks, u drugi deo kokosovo brašno a treći ostavite bez dodataka. ( to su onih tri dela koje ste delili na početku da se ne zbunite) .
U puding od čokolade dodajte iseckanih 50 g čokolade.
U puding od lešnika dodajte sitno seckane lešnike ( ja ih izblendam na krupnije u secku).
6. Ređanje filova :
fil sa plazmom
Fil sa kokosom
Fil od čokolade
Fil od vanile
Fil od lešnika
Na dno kalupa, poslužavnika stavite fil od plazme, ravnomerno ga rasporedite. Možete se poslužiti trikom sa kašikom i vodom. Kašiku umočite u vodu i redom utapkajte fil. Ostavite desetak minuta da se stegne pa stavite fil od kokosa i tako redom sa pauzama od po 10 minuta između svakog fila da se ne bi filovi pomešali.
Na kraju samo stavite slatku pavlaku u šerpicu dok ne provri a onda dodajte 100g čokolade i to kuvajte dok se ne dobije homogena smesa tj preliv od čokolade koji ide preko torte.
Instagram➡️https://www.instagram.com/p/Bj9CHJQlFSB/?igshid=1r17491cozqdp
Kapri šejk / smuti od jagoda i čokolade
Sezona jagoda je u toku i možemo ih upotrebiti u mnogo kombinacija da bismo napravili poslasticu. Evo jednog brzog, slatkog recepta za šejk koji će deca obožavati.
Sastojci:
Priprema: Sve što treba da uradite jeste da sastojke stavite u blender i napravite ovaj divan šejk/smuti . Možete ga ukrasiti po želji, šlagom, topljenom čokoladom, seckanim jagodama.
Instagram➡️https://www.instagram.com/p/BkPQWmlnqOl/?igshid=v907r4pge7pk
Sastojci:
- jagode ( stavite koliko volite)
- 50g čokolade ( bilo koja crna, mlečna)
- 300 ml mleka
- aroma vanile jedna kašičica
Priprema: Sve što treba da uradite jeste da sastojke stavite u blender i napravite ovaj divan šejk/smuti . Možete ga ukrasiti po želji, šlagom, topljenom čokoladom, seckanim jagodama.
Instagram➡️https://www.instagram.com/p/BkPQWmlnqOl/?igshid=v907r4pge7pk
Пријавите се на:
Постови (Atom)