Pirinač pre pripreme oprati i procediti. ( Ovo radimo da izađe višak skroba iz pirinča ).
U šerpicu sipamo vodu, šećer i vanilin šećer i kuvamo na laganoj vatri dok voda ne proključa.
U proključalu vodu sipamo pirinač i mešamo sve vreme dok se ne zgusne. Kada se zgusne dodajte mleko. Mešajte još par minuta dok ne dobijetu gustu masu. Sve ukupno za ovu pripremu će Vam trebati desetak minuta.
Na kraju dodajte cimet ili već nešto drugo što volite.
Kačkavalj 100 - 150 g ( koristila sam gaudu, a Vi možete koristiti kačkavalj koji volite )
*kačkavalj izrendajte pre pripreme jela
Začini:
So - po ukusu
Biber - po ukusu
Origano - po ukusu
Način pripreme :
Testeninu skuvajte, pratite uputstvo za kuvanje sa pakovanja.
U skuvanu testeninu ( koju ćete procediti i vratiti u šerpu ) sipajte krem za kuvanje / pavlaku za kuvanje i izrendan kačkavalj. Sve to promešajte i kuvajte na srednjoj temperaturi par munuta dok se sve ne sjedini.
Dodajte začine po ukusu.
Za dekorisanje sam koristila masline, koje možete i ne morate da koristite .
*50g brašna za posipanje radne površine ( da se testo ne zalepi kad ga rastanjite oklagijom)
200ml mlake vode
četvrtina kvasca
5 kašika ulja
kašičica šećera
pola kašičice soli
200g šunke
200g kačkavalja
200g kečapa
origano po želji
Priprema:
Sve sastojke dobro sjediniti u dubljoj posudi, ulje dodati na kraju. Dobićete testo koje se ne lepi.
Ostaviti pola sata na toplom mestu prekriveno krpom/folijom da naraste. Nakon 30 minuta posuti brašno na čistu površinu i oklagiju, staviti testo i razvući ga oklagijom. Čašom oblikovati krugove . Čašu isto s vremena na vreme ubaciti u brašno da se testo ne zalepi na rubove.
Na svaki krug dodati kečap, šunku i kačkavalj. Peći 10-12 minuta na 200°.
200 ml soka od paradajza ili 2 paradajza iseckana sitno
crni luk
dve kašike ulja
so, biber, peršun, aleva paprika
Priprema:
Luk iseckati i propržiti na zagrejanom ulju. Pileći file takođe iseckati i dodati u šerpu da se prži zajedno s lukom. Sipati vodu ( 200ml) da se piletina i luk dinstaju. Kad voda ispari dodati krompir isečen na kockice, sipati vodu preko krompira da se sve zajedno kuva. Dodati začine po ukusu. Kuvati dok krompir ne omekša, pola sata otprilike. Na kraju sipati 200ml soka od paradajza ili iseckan paradajz. Kuvati još 5 minuta. (za ovo jelo možete praviti zapršku ali i ne mora)