10. 4. 2022.

Štapići kao iz pekare

 Sastojci za štapiće :

  • 650g brašna
  • 250ml vode
  • 50 ml ulja
  • pola kvasca
  • kašičica šećera, kašičica soli
  • jogurt 100 ml
Preliv :
  • dve kašike brašna
  • oko 80 ml vode
  • kašičica soli


Postupak pravljenja je prikazan u videu :


3. 4. 2022.

Burek sa šunkom i kačkavaljem

 Ovaj recept je nastao kao inspiracija na burek koji sam probala u jednoj poznatoj beogradskoj pekari. Ta pekara je čuvena po bureku koji prave u raznim varijantama. Ovo je moja verzija i nadam se da će Vam se dopasti! U nastavku je pisani i video recept.


Sastojci:

  • kore za pitu 500 g
  • 150 g kačkavalja 
  • 150 g šunke
  • 200 ml kisele vode 
  • 100 ml ulja


Priprema:

Pre pripreme uključite rernu na 200 stepeni da se ugreje .

Kačkavalj izrendati a šunku iseckati. Kiselu vodu i ulje pomešati u jednoj činiji/posudi. Dno tepsije premazati mešavinom ulja i vode i staviti prvu koru, zatim i drugu i premazati pa staviti malo šunke izrendanog kačkavalja. Staviti narednu koru pa ponoviti sve korake opet. Kada istrošite kačkavalj i šunku stavite koru preko, premažite je i stavite u zagrejanu rernu na 200 stepeni 10-15 minuta. Moj burek se pekao 12 minuta. 




30. 3. 2022.

Prebranac ( recept za početnike )

 Sastojci :

  • 350g pasulja
  • jedan crni luk
  • nekoliko šargarepa
  • suvo meso 
  • začini po ukusu


Priprema :

Pasulj treba potopiti u šerpi da prenoći. Sutradan procediti pasulj, oprati ga i staviti ga u šerpu sa vodom da se kuva. Kada počne da vri, tu vodu treba baciti, sipati drugu i nastaviti sa kuvanjem. Pasulj će biti gotov kada sva voda bude isparila. Dok se pasulj kuva oljuštiti i oprati šargarepu i luk. Možete ih iseckati ručno a možete kao ja u secku. Kada je pasulj gotov preručiti ga u pleh, dodati šargarepu, luk, začine i preliti vodom. Peći 45 minuta na 200 stepeni. 


Ceo proces možete pogledati u videu.


Prijatno!


23. 3. 2022.

Domaći keksići


Sastojci :

  • 125 g putera ( može i margarina )
  • 50 g prah šećera
  • 6 kašika brašna 
  • 2 vanilin šećera 
  • puding ( koji želite )


Priprema : Puter koji je bio na sobnoj temperaturi  mikserom sa vijugavim nastavcima izmutiti. Dodati sve ostale sastojke pa mutiti mikserom par minuta da se smesa sjedini. nastaviti rukom jer će se maslac sjediniti sa ostalim sastojcima pod toplinom prstiju. Trebaće Vam malo više strpljenja dok ovo testo ne postane kompaktno. Kombinovano sam mesila testo rukama i mukserom. Na kraju sam Dobila testo kao sa snimka. Ubacila sam ga u kesicu i stavila u frižider na 30 minuta. Nakon 30 minuta testo sam podelila na dva dela i svaki deo na 9 delova, mada može i više da bi keksići bili tanji. Oblikovala sam ih u loptice i na kraju utisnula viljuškom i kašičicom. Pekla sam ih 5-6 minuta u već zagrejanoj rerni na 200 stepeni.



20. 3. 2022.

Testenina sa sirom zapečena u rerni

 Sastojci:

- 250 g bilo koje testenine. - 4 jaja - 250g sira - so ( po ukusu ) Priprema: Testeninu skuvati po uputstvu sa pakovanja pa procediti. U jednoj posudi umutiti jaja, sir i so. Dno pleha premazati uljem. Dodati testeninu i preliti je sirom i jajima. Peći 15 minuta na 200° . Prijatno !
Priprema: Testeninu skuvati po uputstvu sa pakovanja pa procediti. U jednoj posudi umutiti jaja, sir i so. Dno pleha premazati uljem. Dodati testeninu i preliti je sirom i jajima. Peći 15 minuta na 200° . Prijatno !