18. 12. 2022.

Black forest cheesecake

Danas sa vama delim recept za praznični čizkejk (Black forest cheesecake).  Nedavno sam imala priliku da ga probam i vrlo mi se dopao. Ovo je moja verzija kolača koji možete poslužiti kada vi to želite a ja predlažem da to bude upravo za praznike.


Sastojci :

Za podlogu : 
  • 300 g mlevenog keksa 
  • 100 g čokolade 
  • 125 g putera
  • vanilin šećer 
  • 200 ml soka od pomorandže

Za fil :

  • 400 g krem sira ( koristila sam Ella sir, ali može bilo koji drugi )
  • 400 g slatke pavlake 
  • 2 kremfixa ( ako ne uspete da ga pronađete možete koristiti jedan šlag u prahu, on će zgusnuti smesu ) ;
  • 2 vanilin šećera 
  • višnje 300 g

Za preliv :
  • 100 g čokolade 
  • 100 g slatke pavlake
  • višnje za dekoraciju ( može i ne mora )

Priprema :

Podlogu ćete napraviti tako što ćete istopiti puter zajedno sa čokoladom i sjediniti sa mlevenim keksom, vanilin šećerom i sokom od pomorandže. Masu prebacite u pleh koji ćete koristit za ovaj kolač. Podloga treba da se stegne u frižideru ili zamrzivaču 30 minuta .

Fil : 

U dubljoj posudi prvo umutite mikserom slatku pavlaku da bude u čvrstom stanju. Na taj način ćete izbeći da vam fil bude tečan. Dodajte krem sir, vanilin šećer i nastavite da mutite.
Na podlogu stavite višnje, one će dodatno svojim sokom natopiti koru koja će biti sočnija. Preko višanja ravnomerno rasporedite fil od sira. Fil treba da se stegne 30 minuta u frižideru ili zamrzivaču.

Preliv :

Čokoladu istopite sa slatkom pavlakom i prelijte preko fila. Po želji ukrasite višnjama.
Kolač treba da se stegne još 30 minuta u frižideru i spreman je za posluživanje.


Prijatno !







17. 4. 2022.

Čizkejk od pomorandže, brz i jednostavan recept koji se ne peče

 Sastojci :

- 150 g plazme - 3 pomorandže Beli fil :
-500 g slatke pavlake -1 vanilin šećer -2 kremfixa ili 1 želatin -11 kašika soka od pomorandže -Ella sir 400 g ili ala kajmak, krem sir 400g -5 kašika prah šećera Preliv :
1 želatin + 4 kašike hladne vode preostali sok od pomorandže + sok od limuna ( ako ne volite limun može još jedna pomorandža )


Priprema :

Iscediti 3 pomorandže, plazmu potopiti u sok i ređati na dno pleha.

Sastojke za beli fil umutiti mikserom i staviti preko plazme. Treba da odstoji u frižideru sat vremena da se stegne.

Preliv :

Želatin sipati u posudu, dodati 4 kašike hladne vode. Ostaviti desetak minuta da nabubri, potom ga istopiti na srednjoj temperaturi da se istopi. Iscediti limun, dodati ga u sok od pomorandže, dodati istopljen želatin, promešati i preliti beli fil. Ostaviti da se kolač stegne sat - dva.

Postupak prikazan u videu






10. 4. 2022.

Štapići kao iz pekare

 Sastojci za štapiće :

  • 650g brašna
  • 250ml vode
  • 50 ml ulja
  • pola kvasca
  • kašičica šećera, kašičica soli
  • jogurt 100 ml
Preliv :
  • dve kašike brašna
  • oko 80 ml vode
  • kašičica soli


Postupak pravljenja je prikazan u videu :


3. 4. 2022.

Burek sa šunkom i kačkavaljem

 Ovaj recept je nastao kao inspiracija na burek koji sam probala u jednoj poznatoj beogradskoj pekari. Ta pekara je čuvena po bureku koji prave u raznim varijantama. Ovo je moja verzija i nadam se da će Vam se dopasti! U nastavku je pisani i video recept.


Sastojci:

  • kore za pitu 500 g
  • 150 g kačkavalja 
  • 150 g šunke
  • 200 ml kisele vode 
  • 100 ml ulja


Priprema:

Pre pripreme uključite rernu na 200 stepeni da se ugreje .

Kačkavalj izrendati a šunku iseckati. Kiselu vodu i ulje pomešati u jednoj činiji/posudi. Dno tepsije premazati mešavinom ulja i vode i staviti prvu koru, zatim i drugu i premazati pa staviti malo šunke izrendanog kačkavalja. Staviti narednu koru pa ponoviti sve korake opet. Kada istrošite kačkavalj i šunku stavite koru preko, premažite je i stavite u zagrejanu rernu na 200 stepeni 10-15 minuta. Moj burek se pekao 12 minuta. 




30. 3. 2022.

Prebranac ( recept za početnike )

 Sastojci :

  • 350g pasulja
  • jedan crni luk
  • nekoliko šargarepa
  • suvo meso 
  • začini po ukusu


Priprema :

Pasulj treba potopiti u šerpi da prenoći. Sutradan procediti pasulj, oprati ga i staviti ga u šerpu sa vodom da se kuva. Kada počne da vri, tu vodu treba baciti, sipati drugu i nastaviti sa kuvanjem. Pasulj će biti gotov kada sva voda bude isparila. Dok se pasulj kuva oljuštiti i oprati šargarepu i luk. Možete ih iseckati ručno a možete kao ja u secku. Kada je pasulj gotov preručiti ga u pleh, dodati šargarepu, luk, začine i preliti vodom. Peći 45 minuta na 200 stepeni. 


Ceo proces možete pogledati u videu.


Prijatno!