31. 5. 2018.

Pita od krompira | krompiruša

Pita koja će Vas osvojiti na prvi zalogaj. A priča ide ovako.. bila sam na rođendanu kod drugarice, probala sam ovu pitu mada i nisam neki ljubitelj krompira ali ova pita me je oduševila, rekla sam joj da hoću recept i na to potpuno zaboravila. A onda sam otvorila blog, počela da pišem recepte i setila se nje, moje Bilje B. Dobila sam recept ali i obećala da ću je prvom prilikom napraviti i poslužiti. Dan kasnije nastaje ovaj post o krompiruši koju ćete pamtiti kao i ja . A recept ide ovako...


Sastojci:

  • 4 srednja krompira
  • dva manja crna luka
  • kašičica soli
  • biber ( pola kašičice)
  • kašičica origana
  • ulje
  • pola pakovanja kora

 Za premazivanje:
  • jaje
  • kašika jogurta

I šolja vode za prelivanje  10 minuta pred kraj pečenja

Način pripreme:
Oljuštite luk i krompir i operite. Krompir  narendajte a luk naseckajte sitno. Sjedinite krompir i luk sa začinima. Pleh u kom ćete peći pitu odmažite uljem. Kore raširite i na početak kore rasporedite fil po širini.

 Koru sa filom uvijate kao palačinku i tako ređate u pleh dok ne potrošite fil i kore. 


Poređane kore presecite kao na sledećoj slici.


Umutite jaje sa kašikom jogurta i premažite kore. Smesom koja ostane prelijte pitu.

Pitu stavite u hladnu rernu. Uključite na 200° i pecite 35 minuta. Proveravajte pitu na svakih 15 minuta da ne pregori jer nisu sve rerne iste! 
Nakon 35 minuta pitu prelijte sa pola šolje vode i pecite još 15 minuta. Prijatno!


29. 5. 2018.

Sos od paradajza na vojvođanski način

Sastojci :
  • jedna šolja soka od paradajza
  • trećina(1/3) šolje vode
  • ulje
  • kašika brašna
  • so,
  • kašičica šećera
  • pola kašičice peršina
  • vrlo malo origana

Priprema:
U šerpici na laganoj vatri zagrejte ulje. Ulja treba da bude otprilike dve kašike . Kad savladate recept onda mere nisu bitne.
U zagrejano ulje stavite ravnu kašiku brašna. Brašno treba da se rastopi u ulju, a ako se zgusne samo mešajte kašikom/varjačom ili mutilicom za jaja kako biste razbili  grudvice. Brašno će dobiti zlatno- žutu boju i tada se dodaje voda i sok od paradajza. Sve to mešajte pa dodajte šećer. On će ublažiti kiseli ukus paradajza. Dodajte ostale začine. Sos bi trebalo da počinje da se zgušnjava, ako to nije slučaj samo malo budite strpljivi i mešajte sve vreme još par minuta. Dobijena boja može biti i blago narandžasta ali to tako treba.


Prijatno i uspešno spremanje recepata sa bloga!

28. 5. 2018.

Kako napraviti najukusniji pire od krompira? | recept za početnike

Pire krompir je prilog mnogim jelima. Može se jesti kao samostalno jelo a vrlo lako se sprema. Tajna najuksnijeg pirea je ulje. A kako i u kom trenutku se dodaje saznaćete ako nastavite da čitate dalji tekst.

Sastojci:

  • krompir ( količina nije bitna)
  • ulje ( dve kašike )
  • mleko oko  100 ml
  • maslac/ margarin
  • so

Priprema:

       Pre kuvanja izvadite maslac/ margarin da odstoji na sobnoj temperaturi  za vreme kuvanja kako bi se bolje sjedinio sa krompirom i mlekom.

  Krompir oljuštite, operite i iseckajte na sitnije komade. Stavite ga u neku posudu da odstoji u hladnoj vodi.
Dok krompir stoji u vodi na ringlu stavljate šerpu sa vodom, uljem i malo soli. Treba da bude više od pola šerpe vode ali ne previše da kasnije ne bi pokipelo kada se doda krompir. Kada je voda proključala dodajete krompir ali tako da nivo vode bude dva tri prsta iznad krompira.
 ( Sa manje vode brže bude gotovo). Kuva se 25 - 30 minuta zavisi od jačine ringle. Znaćete da je kuvan kada bude mekan a to ćete proveriti viljuškom.
          Mleko zagrejte pre dodavanja krompiru
 ( treba da bude vrelo). Procedite krompir u trenutku kada bude skroz kuvan ( mekan)  ali ga ne ispirite vodom niti bilo šta slično. Sada počnite da gnječite krompir gnječilicom i postepeno dodajte mleko. Treba da bude gusto. Dodajte omekšali maslac/ margarin. Posolite i sve opet promešajte da se sjedini. 

 Prijatno!

26. 5. 2018.

Musaka od krompira i mlevenog mesa | recept za početnike| detaljno objašnjeno

Musaka je jedno od mojih omiljenih jela. Sprema se brzo i lako. 


Sastojci:
  • kilogram i po krompira
  • 400 g mlevenog mesa ( nije bitno koje ćete koristiti. Ja koristim juneće od buta)
  • crni luk
  • ulje
  • so i začini koje volite ( biber, peršun...)

Za prelivanje musake :
  • šolja i po mleka
  • 4 jaja
  • pola kašičice soli

Priprema:

U šerpu u kojoj ćete pržiti meso sipajte ulje da prekrije dno. Crni luk oljuštite, operite i iseckajte na kockice. Luk dodajte u već zagrejano ulje pa pržite tako svega 2-3 minuta. Dodajte mleveno meso i pržite ga 15 minuta. Meso treba da se razdvoji i dobije braon boju. Posolite meso i začinite začinima koje volite.

Preliv za musaku:

U posebnoj posudi pomesajte jaja sa mlekom i to sjedinite. Dodajte so.

Pleh u kom ćete peći musaku pouljite . Krompir oljuštite, operite i secite tanko na kolutove. Kolutove ređajte na pleh tako da prekrijete celo dno.
Preko reda od krompira rasporedite mleveno meso. Samo deo. Postupak ponavljajte dok me utrošite krompir i mleveno meso . Musaku preliti prelivom od mleka i jaja.
Peći 40-45 minuta na 200 stepeni.
Proverite viljuškom nakon nekog vremena da li je krompir omekšao. PRIJATNO!

Ceo postupak je prikazan u videu .

Savet za čišćenje blendera

Blender ćete najlakše očistiti/oprati tako što ćete nakon korišćenja sipati vodu i okrenuti da se ,,blenda" . Potom tu vodu baciti pa dodati opet vodu sa malo deterdženta za pranje. Opet uključite blender da izvrti malo vodu i tako opere sve delove koje ne biste sunđerom dohvatili. Prospite vodu sa deterdžentom i isperite. A ako negde ostanu ostaci lako ćete ih skinuti sunđerom !