26. 4. 2018.

Musaka od karfiola na hrono način

Sastojci:                          
  • kesa zamrznutog karfiola ( 450g)/ svežeg
  • juneće mleveno meso 350g
  • jedan crni luk
  • od začina : morska so  origano i biber
  • 4 belanca
  • 150 ml kisele vode
  • maslinovo ulje

Priprema:
Pre pripreme jela ostaviti karfiol da se odmrzne . To ćete najlakše uraditi tako što ćete u dublji sud sipati vrelu vodu i staviti kesu zamrznutog karfiola. A možete ga samo prokuvati u vreloj vodi desetak minuta.

Crni luk očistite, operite i iseckajte na sitno. Stavite u šerpu sa uljem i propržite ga malo. Da ne bi zagoreo dodajte malo vode. Kada se malo prodinstao luk dodaje se mleveno meso i začini. Meso tako pržite 15 - 20 minuta, toliko je otprilike potrebno da dobije braon boju i da bude prženo. Mesu takođe dodajte malo vode jer se na maslinovom ulju može zalepiti za dno . Pripremite pleh manjih razmera za pečenje ove musake. Na dno pleha sipajte ulje. Karfiol procedite i stavite na dno pleha . Preko karfiola rasporedite prženo mleveno meso . Začinite još origanom i biberom.

Preliv za ovu musaku se pravi od 4 belanaca i 150ml kisele vode. Odvojite belanca od zumanaca, belancima dodate kiselu vodu, sve to promešate, dodate malo morske soli i prelijete karfiol i meso.

Musaka se peče 30 - 40 minuta u već zagrejanoj rerni na 180° . Poslednjih 10 minuta pečenja smanjite gornji grejač da musaka ne izgori.

Instagram➡️https://www.instagram.com/p/BlAwgYMH0PJ/?igshid=2f6yqpbp4brc

24. 4. 2018.

DOMAĆA SUPA / RECEPT ZA POČETNIKE


Sastojci :
  • 3-4 šargarepe
  • 2 bele šargarepe / paškanata
  • kafena kašičica suvog celera (može i svežeg  )
  • kafena kašičica suvog peršuna ili veza svežeg
  • biber ( pola kašičice )
  • pola crnog luka
  • kocka za supu ( kokošija / goveđa / od povrća) - bilo koja po izboru
  • rezanci ( jedno gnezdo ili šaka rezanaca )
  • ulje
  • 1-2l vode


Način pripreme supe:

Operite svo povrće. Oljuštite luk i šargarepe .

Aluminijumsku foliju stavite na ringlu da se ugreje. Luk presecite na pola i stavite na foliju da se peče dok ne pocrni. U šerpu sipajte vodu i dodajte sve sastojke. Kuvati supu sat vremena, procediti je, vratiti šargarepu. Dodati rezance i vratiti da se kuva par minuta da se rezanci skuvaju. Poslužiti.

 Prijatno i uspešno pripremanje jela sa bloga Vam želim !

 Prijatno i uspešno pripremanje jela sa bloga Vam želim !


18. 4. 2018.

Heljdopita

Svi želimo vitku liniju a pored mnogobrojnih specijaliteta to ne možemo da izvedemo. Ovo je recept za pitu koja ne goji ali samo ako se pridržavate strogo programa hrono ishrane. Jede se za doručak, najkasnije do 11h jednom u dve nedelje. A ako niste na hrono ishrani onda kad želite.    


Potrebni sastojci :

  • pakovanje heljdinih kora
  • 4 jaja
  • 300 mladog sira 
  • 150ml kisele vode + 100ml za pelivanje pite
  • dve kašike maslinovog ulja
  • pola kašičice morske soli

Način pripreme :
 U dubljoj posudi sjediniti sve sastojke mikserom ili viljuškom ovim redosledom: jaja,so postepeno dodavati sir i mešati.
Kad se sjedini dodati ulje i kiselu vodu. Sjediniti viljuškom/mikserom.
Oslobodite radnu površinu kako biste kore mogli da raširite jer se radi sa celom korom. na početak kore stavite fil po dužini i rolajte kao palačinku. Tepsiju ili pleh u kom ćete peći pitu pouljite i stavite jednu koru na dno. Kore stavljajte kako god želite ja sam pravila u krug. Kada ste ceo pleh popunili sipajte ostatak fila po njima i premažite . Sad dolazi na red 100ml kisele vode koja takođe ide preko kora.
U zagrejanu rernu na 180 stepeni peći pitu 35-40 minuta.

NAPOMENA* dešava se da kore sa gornje strane brzo budu pečene tako da je savet da gornju grajač smanjite u toku pečenja da Vam pita ne bi izgorela ili se samo zapekla sa gornje strane a unutra ostala nepečena. Možete prako pleha da stavite aluminijumsku foliju ili papir za pečenje 20 minuta. Prijatno!
Instagram➡️https://www.instagram.com/p/Bj-zS0klLNP/?igshid=1b524hixowogb

17. 4. 2018.

Mimoza salata

Ovu salatu možete napraviti ako su  vam ostala jaja od Uskrsa ili jednostavno želite da napravite nešto vrlo ukrasno za svoju trpezu. Poželjna je u svim prilikama. Vrlo se jednostavno i brzo pravi.
 
  • 5 jaja tvrdo kuvanih
  • par listova salate
  • 4 kašike pavlake
  • 300 g majoneza
  • 100 g šunke
  • 150g kačkavalja
  • crni ili ljubičasti luk ( veća glavica)
  • 300g šargarepe ( to je otprilike 3 veće šargarepe)
  • jedan veći krompir
  • od začina pola kašičice soli i kašičica origana

Način pripreme :
1. Deo pripreme salate
Jaja se skuvaju da budu tvrdo kuvana.
Majonez i pavlaku sjedinite u jednoj posudi. Taj premaz posolite i dodajte origano.
Šunku iseckajte na sitno ili izrendajte ako imate šunku u komadu i prebacite u jedan tanjir.
Krompir oljustite  i stavite da se skuva ceo u komadu ( posle se izrenda zato je potrebno da bude ceo).
Luk takođe iseckajte na sitno i stavite u jedan sud zasebno.
Šargarepu za ovaj recept nisam kuvala nego sam je usitnila u secku, ( zdravija je sirova ).

2. deo pripreme salate
Jaja oljuštite. odvojite belanca od žumanaca u dve posude. Iseckajte na sitno belanca i dodajte ih u posudu sa lukom. Žimanca idu tek na kraju salate tako da ih ostavite u komadu, za sada.
Salatu sam pravila u dubljoj činiji a može i u plehu pa da se seče kao torta.
REDOSLED REĐANJA SASTOJAKA: *premaz stavljajte u malim količinama da biste imali dovoljno za celu salatu

Salata na dno,
premaz od pavlake, majoneza i začina
iseckana šunka
premaz
belanca i luk
premaz
sitno iseckana šargarepa
premaz
narendan kačkavalj
narendan krompir
iseckana žumanca

Na slikama nije prikazan ceo proces ali su to neke smernice .

Salata


salata,premaz



šargarepa,premaz
rendani krompir

6. 2. 2018.

Palačinke, recept za početnike. Detaljno objašnjeno

Palačinke pravljene ovom smesom biće tanke, neće se lepiti i svi će Vam tražiti recept .
Instagram➡️https://www.instagram.com/p/BkFUv2kFB9j/?igshid=1iqlyovdw3l2h


Potrebni sastojci :

  • 2 jaja
  • 120g brašna
  • 150ml mleka
  • 200 ml kisele vode
  • Prstohvat soli
  • Vanilin šećer ( ako ćete praviti slane, vanilin šećer ne dodajete)
  • Kašičica ulja ( nije potrebno više, neće se lepiti, biće vazdušaste i nemasne)
  • Ulje za podmazivanje tiganja

-za premazivanje možete koristiti Džem, nutelu, krem, voće,keks, puding itd; pavlaku,šunku, kačkavalj...sve po Vašem izboru

I još : dublja posuda,mikser ili mutilica i kutlača;

Postupak pripreme je vrlo jednostavan.
U dublju posudu razbijte jaja i umutite ih mikserom par sekundi, dodajte mleko, kiselu vodu, brašno i sve sjedinite mikserom. Na kraju dodajte ulje i so i sve opet izmiksajte. Kutlačom proverite gustinu smese, ako je masa teška( gusta) dodajte kisele vode malo, pa opet proverite gustinu, ne sme da bude ni pregusto ni preretko, nešto između. Ako pravite slatke palačinke dodajte vanilin šećer.

Na šporet stravite tiganj u kom ćete peći palačinke . U tiganj stavite kašičicu ulja i potrudite se da ulje premažete po celoj površini tiganja kako Vam se palačinka ne bi zalepila. Tiganj mora da se zagreje ( da bude vrelo ulje) jer u suprotnom moze da se zalepi i da palačinka umesto tanjira završi u kanti :-) . U toku pečenja posle druge ili treće ispečene palačinke smanjite intenzitet ringle na srednju temperaturu ( kod mene je to na 2 od 3 a nekima otprilike na 6 od 9).* NA STARIM ŠPORETIMA MAX JE 3 A NA NOVIJIM 9 . BUDITE OPREZNI ŠTO SE TIČE TEMPERATURE RINGLE!** Pogotovo bez veze prolaze prve palačinke koje pečemo . Nemojte to da vas obeshrabri . Kada ste sigurni da se ulje zagrejalo kutlačom sipajte smesu i kružnim pokretima tiganja rasporedite smesu po tiganju. Ostavite je bar 2-3 minuta a onda nožem ili spatulom proverite da li je sa donje strane pečena. To ćete najlakše uraditi ako prvo nožem odvojite rubove palačinke idući tako u krug pa tek onda do sredine, malo izdignete palačinku i ako je pečena prevrnite je pažljivo na drugu stranu. Tako isto proverite i stranu koja se peče .
Kada ste sigurni da je pečena prebacite je na tanjir. Ako imate tiganj sa keramičkom površinom nećete morati više ulje da koristite za podmazivanje tiganja. Ali ako se plašite da bi se mogla zalepiti ili ste početnik u pravljenju palačinaka onda pre svake palačinke podmažite tiganj i postupak ponavljajte dok ne potrošite svu smesu.
Od ove smese napravila sam 8 palačinaka . Zavisi od prečnika tiganja. Napravljene palačinke filujte po vašem ukusu.
Prijatno i uspešno pripremajte moja jela sa bloga.