Jedna, jedinstvena puding torta koju sam sama osmislila i koju nećete naći nigde na Internetu. Lako i brzo se sprema a ukus će Vas oduševiti. Objasniću sve, korak po korak kako bi i početnici mogli da je naprave. Pouzdano dobra i izdašna torta. A klikom na link https://pouzdanadevojka.blogspot.com/2018/05/puding-torta-skracena-verzija.html možete pročitati skraćenu verziju ovog recepta.
Sastojci :
- 3 pudinga od vanile
- 1 puding od čokolade
- 1 puding od lešnika
- 1,5 l mleka
- aroma vanile ili 2 vanilin šećera
- 200g prah šećera
- 200 putera ( ako nemate uzmite margarin, ali ga ne preporučujem i ne koristim)** Bitna napomena je da mora maslac/margarin biti sobne temperature ( bar pola sata pre pravljenja torte ga izvadite iz frižidera da bi se lakše umutio sa šećerom u prahu **
- 150g kokosovog brašna
- 200 g mlevenog keksa ( konkretno sam koristila plazmu a može i bilo koji drugi)
- 120g pečenog lešnika
- 200g čokolade crne za kuvanje ( 100g za tortu + 100g za preliv )
- 200ml slatke pavlake
Priprema:
1. Kuvanje pudinga:
Za 3 pudinga od vanile odvojite 900ml mleka. Odvojite u jedan sud 200ml mleka i sipajte puding da se sjedini bez grudvica. U šerpu stavite ostatak mleka (700ml) i kuvajte dok ne provri. Kada mleko provri dodajte smesu pidinga i mleka koju ste prethodno sjedinili. Kuvajte i mešajte dok se ne zgusne. Kada ste skuvali puding stavite ga da se ohladi. Samo ga prekrijte prozirnom folijom da se korica ne uhvati.
Na isti način kuvajte puding od čokolade sa 300ml mleka. Podelite mleko, pola u šerpicu a pola u posudu gde ćete ga sjediniti sa prahom pudinga iz kesice. Kada mleko provri dodaje se smesa pudinga i mleka i meša kašikom sve vreme dok se ne zgusne. Dodajte u puding 50g čokolade i sačekajte da se istopi i sjedini sa pudingom a onda ga stavite da se hladi prekriven prozirnom folijom.
Puding od lešnika skuvajte na isti način kao i piding od čokolade samo bez dodavanja čokolade. Ovaj puding ostaje prazan do sledeće faze.
2. Penasto izmutite mikserom maslac/margarin sa postepenim dodavanjem šećera u prahu i vanilin šećera odnosno arome vanile ( jedna kašičica).
3. Puding od vanile podelite na tri jednaka dela i odvojite u posebne posude. Na tri mesta po jednaka količina pudinga od vanile.
4. Umućen maslac delite jednako na 5 ohlađenih pudinga, mutite mikserom i to redom : pudinzi od vanile, puding od čokolade pa puding od lešnika. Između mućenja nema potrebe da perete mutilice ako idete redom koji sam napisala. Svaki puding treba da se pretvori u krem .
5. Dodavanje sastojaka u pudinge.
U jedan deo pudinga od vanile dodajte mleveni keks, u drugi deo kokosovo brašno a treći ostavite bez dodataka. ( to su onih tri dela koje ste delili na početku da se ne zbunite) .
U puding od čokolade dodajte iseckanih 50 g čokolade.
U puding od lešnika dodajte sitno seckane lešnike ( ja ih izblendam na krupnije u secku).
6. Ređanje filova :
fil sa plazmom
Fil sa kokosom
Fil od čokolade
Fil od vanile
Fil od lešnika
Na dno kalupa, poslužavnika stavite fil od plazme, ravnomerno ga rasporedite. Možete se poslužiti trikom sa kašikom i vodom. Kašiku umočite u vodu i redom utapkajte fil. Ostavite desetak minuta da se stegne pa stavite fil od kokosa i tako redom sa pauzama od po 10 minuta između svakog fila da se ne bi filovi pomešali.
Na kraju samo stavite slatku pavlaku u šerpicu dok ne provri a onda dodajte 100g čokolade i to kuvajte dok se ne dobije homogena smesa tj preliv od čokolade koji ide preko torte.
Instagram➡️https://www.instagram.com/p/Bj9CHJQlFSB/?igshid=1r17491cozqdp
14. 5. 2018.
Kapri šejk / smuti od jagoda i čokolade
Sezona jagoda je u toku i možemo ih upotrebiti u mnogo kombinacija da bismo napravili poslasticu. Evo jednog brzog, slatkog recepta za šejk koji će deca obožavati.
Sastojci:
Priprema: Sve što treba da uradite jeste da sastojke stavite u blender i napravite ovaj divan šejk/smuti . Možete ga ukrasiti po želji, šlagom, topljenom čokoladom, seckanim jagodama.
Instagram➡️https://www.instagram.com/p/BkPQWmlnqOl/?igshid=v907r4pge7pk
Sastojci:
- jagode ( stavite koliko volite)
- 50g čokolade ( bilo koja crna, mlečna)
- 300 ml mleka
- aroma vanile jedna kašičica
Priprema: Sve što treba da uradite jeste da sastojke stavite u blender i napravite ovaj divan šejk/smuti . Možete ga ukrasiti po želji, šlagom, topljenom čokoladom, seckanim jagodama.
Instagram➡️https://www.instagram.com/p/BkPQWmlnqOl/?igshid=v907r4pge7pk
10. 5. 2018.
Juneći gulaš / Recept za početnike
Ovo je samo varijacija na temu gulaša. Možete ga praviti od bilo kog mesa, pečuraka, dodatog povrća ...Ovo je samo osnova koju možete doraditi. Recept je namenjen svima a ja ću u daljem teksu detaljno opisati proces koji mogu čak i početnici da isprate i naprave ovo fenomenalno jelo u svojoj kuhinji.
Sastojci za 4 tanjira:
- 500g junećeg mesa od buta
- jedan veći crni luk
- ulje
- voda
- sok od paradajza oko 250ml - 300ml
- začini ( so, biber, aleva paprika, origano, peršun )
- kafena kašičica šećera
Za zapršku ( zaprška će ovaj gulaš zgusnuti )
- ulje
- kašičica brašna
- vrlo malo aleve paprike
Priprema : Pre pripreme je potrebno meso iseći na sitne komadiće. Možete ga iseći i dan pre i staviti u posudu sa maslinovim uljem i malo začina da odstoji u frižideru. To se zove Marinada ili marinirano meso. Takvim procesom meso bude mekše i ukusnije.
U šerpu supajte ulje da pokrije dno. Oljuštite, operite luk i iseckajte ga na sitne kockice, možete se poslužiti seckom ako želite da to bude brže i sitnije isečeno.
U zagrejano ulje sipajte luk i kratko ga propržite. Dodajte iseckano meso i propržite ga sa obe strane. U ovom trenutku kada je meso prženo sa obe strane svega par minuta dok ne dobije braon boju dodaje se voda, otprilike jedna šolja. Na taj način se meso dinsta. Postupak ponavljajte svaki put kad voda ispari. Mešajte varjačom sve vreme meso da se ne bi zalepilo za šerpu. Junećem mesu će trebati otprilike 1 i po sat da omekša. Svakako povremeno uzmite po parčence i probajte.
Kada ste sigurni da je meso potpuno izdinstano, mekano dodaju se začini ( so, biber, aleva paprika, origano, peršun) - sve stavite po ukusu. Pazite da ne presolite .
Dodajte sok od paradajza i kašičicu šećera. Šećer se dodaje da bi se neutralisala kiselost iz paradajza.
Da bi se ovaj gulaš zgusnuo potrebno je da napravite zapršku. U jedan manji sud ( šerpicu, džezvu) sipajte malo ulja i stavite na drugu ringlu da se zagreje, dodajte ravnu kašičicu brašna i promešajte da se brašno sjedini i dobije žuto-zlatnu boju ( ALI NE SME DA IZGORI, VODITE RAČUNA).
Dodajte malo aleve paprike i to promešajte. Zapršku sipajte u gulaš i promešajte varjačom ili kašikom da se sve sjedini. Ne smeju da ostanu grudvice od brašna. Sačekajte da to provri i Vaš gulaš je spreman. Uz njega možete dodati testeninu, povrće, pire od krompira, pirinač bilo šta što volite. Prijatno!
Instagram➡️https://www.instagram.com/p/Bj7NvzoF2l6/?igshid=ims1keg9x4po
Sastojci za 4 tanjira:
- 500g junećeg mesa od buta
- jedan veći crni luk
- ulje
- voda
- sok od paradajza oko 250ml - 300ml
- začini ( so, biber, aleva paprika, origano, peršun )
- kafena kašičica šećera
Za zapršku ( zaprška će ovaj gulaš zgusnuti )
- ulje
- kašičica brašna
- vrlo malo aleve paprike
Priprema : Pre pripreme je potrebno meso iseći na sitne komadiće. Možete ga iseći i dan pre i staviti u posudu sa maslinovim uljem i malo začina da odstoji u frižideru. To se zove Marinada ili marinirano meso. Takvim procesom meso bude mekše i ukusnije.
U šerpu supajte ulje da pokrije dno. Oljuštite, operite luk i iseckajte ga na sitne kockice, možete se poslužiti seckom ako želite da to bude brže i sitnije isečeno.
U zagrejano ulje sipajte luk i kratko ga propržite. Dodajte iseckano meso i propržite ga sa obe strane. U ovom trenutku kada je meso prženo sa obe strane svega par minuta dok ne dobije braon boju dodaje se voda, otprilike jedna šolja. Na taj način se meso dinsta. Postupak ponavljajte svaki put kad voda ispari. Mešajte varjačom sve vreme meso da se ne bi zalepilo za šerpu. Junećem mesu će trebati otprilike 1 i po sat da omekša. Svakako povremeno uzmite po parčence i probajte.
Kada ste sigurni da je meso potpuno izdinstano, mekano dodaju se začini ( so, biber, aleva paprika, origano, peršun) - sve stavite po ukusu. Pazite da ne presolite .
Dodajte sok od paradajza i kašičicu šećera. Šećer se dodaje da bi se neutralisala kiselost iz paradajza.
Da bi se ovaj gulaš zgusnuo potrebno je da napravite zapršku. U jedan manji sud ( šerpicu, džezvu) sipajte malo ulja i stavite na drugu ringlu da se zagreje, dodajte ravnu kašičicu brašna i promešajte da se brašno sjedini i dobije žuto-zlatnu boju ( ALI NE SME DA IZGORI, VODITE RAČUNA).
Dodajte malo aleve paprike i to promešajte. Zapršku sipajte u gulaš i promešajte varjačom ili kašikom da se sve sjedini. Ne smeju da ostanu grudvice od brašna. Sačekajte da to provri i Vaš gulaš je spreman. Uz njega možete dodati testeninu, povrće, pire od krompira, pirinač bilo šta što volite. Prijatno!
Instagram➡️https://www.instagram.com/p/Bj7NvzoF2l6/?igshid=ims1keg9x4po
30. 4. 2018.
Musaka od tikvica bez mesa
Sastojci:
Način pripreme :
1. Pohovanje tikvica. Tikvice treba oprati, oljuštiti i iseći na trakice.
Posolite tikvice i ostavite ih 15 minuta da se
ocede od vode. Kasnije ih samo procedite
kroz cediljku ..
Potom u jednoj dubljoj posudi ili tanjiru razbijte jaja, dodajte 4 ravne kašike brašna i posolite. Masu od jaja i brašna treba sjediniti da nema grudvice.
Zagrejte tiganj i stavite malo više ulja, moraju da se peku u dubokom ulju.
Tikvice umačite sa obe strane u smesu i svaku ocedite od viška smese da biste imali dovoljno za sve tikvice.
Tikvice spuštajte u tiganj i pržite sa obe strane dok ne dobiju zlatno- braon boju.
- sir 200g (bilo koji beli sir)
- jedna i po šolja mleka
- -3 jaja
- so po ukusu
Način pripreme :
1. Pohovanje tikvica. Tikvice treba oprati, oljuštiti i iseći na trakice.
Posolite tikvice i ostavite ih 15 minuta da se
ocede od vode. Kasnije ih samo procedite
kroz cediljku ..
Potom u jednoj dubljoj posudi ili tanjiru razbijte jaja, dodajte 4 ravne kašike brašna i posolite. Masu od jaja i brašna treba sjediniti da nema grudvice.
Zagrejte tiganj i stavite malo više ulja, moraju da se peku u dubokom ulju.
Tikvice umačite sa obe strane u smesu i svaku ocedite od viška smese da biste imali dovoljno za sve tikvice.
Tikvice spuštajte u tiganj i pržite sa obe strane dok ne dobiju zlatno- braon boju.
2. Pravljenje musake
Tako pržene tikvice odmah ređajte u pleh bez podmazivanja jer u njima ima ulja.
Preliv za musaku:
Sir izmrvite viljuškom, dodajte jaja i to sjedinite. Supajte jednu i po čašu mleka i sjedinite sa sirom i jajima. Posolite i prelijte preko tikvica. Ovu musaku pecite na 200° 40 minuta.
![]() |
Musaka pre pečenja |
![]() |
Gotova musaka |
27. 4. 2018.
Prženice / recept za početnike
Jelo koje obično pravimo kada nam ostane stari hleb. Jednostavno i lako se pravi.
Sastojci : ( MERA ZA 3-4 PARČETA)
Način pripreme :
Isecite hleb na kriške. U jednoj posudi sjedinite jaje sa mlekom, vodom ili jogurtom(1/3 čaše). Ja obično dodajem vodu ili mleko ali znam da neki dodaju jogurt. Posolite. Parčiće hleba umočite sa jedne i druge strane smesu. U tiganj sipajte ulje i kad se zagreje pržite hleb sa jedne i druge strane. Na tanjir stavite salvetu, ređajte prženice da salvete upiju višak masnoće. Prijatno!
Sastojci : ( MERA ZA 3-4 PARČETA)
- hleb
- jaje
- voda / mleko / jogurt - pola čaše (šta volite to u smesu za umakanje hleba stavite)
- ulje
- so
Način pripreme :
Isecite hleb na kriške. U jednoj posudi sjedinite jaje sa mlekom, vodom ili jogurtom(1/3 čaše). Ja obično dodajem vodu ili mleko ali znam da neki dodaju jogurt. Posolite. Parčiće hleba umočite sa jedne i druge strane smesu. U tiganj sipajte ulje i kad se zagreje pržite hleb sa jedne i druge strane. Na tanjir stavite salvetu, ređajte prženice da salvete upiju višak masnoće. Prijatno!
Пријавите се на:
Постови (Atom)