1. 7. 2018.

Zeleni smoothie

Sastojci :
  • dve šake zelene salate
  • dve veće pomorandže
  • voda
  • zaslađivač po ukusu ( ja ne zaslađujem)
  • urme par komada ( dodaju se umesto šećera i zaslađivača)
Priprema:
Zelenu salatu dobro operite i stavite dve šake lišća na dno blendera/secka. Dve pomorandže oljuštite i isecite na sitno da sve stane u blender/secko.

*Pomorandža će neutralisati gorak ukus salate i dobićete osvežavajući napitak koji će vas u trenutku razbuditi. Takođe je dobar diuretik. 

Dodajte zaslađivač ili urme ( izvadite im koštice pre dodavanja), na kraju samo sipajte vodu i uključite Vaš blender/ secko da samelje sve sastojke. Ovaj napitak povoljno deluje na izgled kože lica ali ne treba preterivati u konzumiranju 1-2 puta nedeljno.

Instagram➡️https://www.instagram.com/p/BkFYvE_lJyt/?igshid=n0dyfn799dk1

Nes kafa | recept za početnike

Za nes kafu biće vam potrebno:


  • voda
  • nes kafa
  • mleko 100-150ml
  • šećer po želji
  • mutilica za nes kafu

Vodu stavite da proključa u džezvu/ketler

Kada proključa odmerite dva prsta u čaši/šolji pa dodajte kašičicu Nes kafe.

Mutite mutilicom sve dok se ne stvori pena.

Dodajte jos vode ( može vruća, može hladna) ; ako pravite hladan nes mleko treba da bude hladno i obrnuto za topli nes. Posle dodavanja vode dodati mleko. Šećer dodati po ukusu.

6. 6. 2018.

Mirisni mladi krompirići iz rerne

Sastojci:
  • 500g mladih krompirića
  • dve kašike ulja
  • začini : so, biber, suvi peršun, origano, mirođija i slatka paprika

Priprema: 

Krompiriće dobro operite i stavite na čistu krpu kako bi se višak vode ocedio. Suve krompiriće nije potrebno ljuštiti jer u kori ima najviše vitamina i nije štetna jer je vrlo tanka. Isecite krompiriće  kako volite i stavite ih u dublju posudu.
         Dodajte dve kašike ulja, prstohvat soli i bibera a ostale začine (peršun,origano,mirođija) dodajte po Vašem ukusu.* Sa slatkom paprikom ne preterujte,dovoljno je pola kašičice.
         Sve dobro promešajte i ostavite da odstoji 15 minuta kako bi krompir upio ulje i začine. Za to vreme uključite rernu na 200 stepeni da se ugreje.

Nakon 15 minuta krompiriće preručite u pleh/tepsiju. Da biste se osigurali da Vam krompir neće zagoreti ili se zalepiti za dno pleha/tepsije premažite uljem ili stavite papir za pečenje. Krompir pecite 30-40 minuta.
         Na polovini pečenja malo smanjite gornji grejač i okrenute krompir kako bi se ravnomerno ispekao. Krompir proverite viljuškom/čačkalicom, ako je mekan iznutra onda je pečen. Spolja treba da uhvati koricu i bude hrskav. Na kraju samo stavite na ubrus ili salvetu da se ocede od masnoće i vaši krompirići su spremni za serviranje.
Prijatno ! Instagram➡️https://www.instagram.com/p/B0i-qDEoXPK/?utm_source=ig_web_copy_link

31. 5. 2018.

Pita od krompira | krompiruša

Pita koja će Vas osvojiti na prvi zalogaj. A priča ide ovako.. bila sam na rođendanu kod drugarice, probala sam ovu pitu mada i nisam neki ljubitelj krompira ali ova pita me je oduševila, rekla sam joj da hoću recept i na to potpuno zaboravila. A onda sam otvorila blog, počela da pišem recepte i setila se nje, moje Bilje B. Dobila sam recept ali i obećala da ću je prvom prilikom napraviti i poslužiti. Dan kasnije nastaje ovaj post o krompiruši koju ćete pamtiti kao i ja . A recept ide ovako...


Sastojci:

  • 4 srednja krompira
  • dva manja crna luka
  • kašičica soli
  • biber ( pola kašičice)
  • kašičica origana
  • ulje
  • pola pakovanja kora

 Za premazivanje:
  • jaje
  • kašika jogurta

I šolja vode za prelivanje  10 minuta pred kraj pečenja

Način pripreme:
Oljuštite luk i krompir i operite. Krompir  narendajte a luk naseckajte sitno. Sjedinite krompir i luk sa začinima. Pleh u kom ćete peći pitu odmažite uljem. Kore raširite i na početak kore rasporedite fil po širini.

 Koru sa filom uvijate kao palačinku i tako ređate u pleh dok ne potrošite fil i kore. 


Poređane kore presecite kao na sledećoj slici.


Umutite jaje sa kašikom jogurta i premažite kore. Smesom koja ostane prelijte pitu.

Pitu stavite u hladnu rernu. Uključite na 200° i pecite 35 minuta. Proveravajte pitu na svakih 15 minuta da ne pregori jer nisu sve rerne iste! 
Nakon 35 minuta pitu prelijte sa pola šolje vode i pecite još 15 minuta. Prijatno!


29. 5. 2018.

Sos od paradajza na vojvođanski način

Sastojci :
  • jedna šolja soka od paradajza
  • trećina(1/3) šolje vode
  • ulje
  • kašika brašna
  • so,
  • kašičica šećera
  • pola kašičice peršina
  • vrlo malo origana

Priprema:
U šerpici na laganoj vatri zagrejte ulje. Ulja treba da bude otprilike dve kašike . Kad savladate recept onda mere nisu bitne.
U zagrejano ulje stavite ravnu kašiku brašna. Brašno treba da se rastopi u ulju, a ako se zgusne samo mešajte kašikom/varjačom ili mutilicom za jaja kako biste razbili  grudvice. Brašno će dobiti zlatno- žutu boju i tada se dodaje voda i sok od paradajza. Sve to mešajte pa dodajte šećer. On će ublažiti kiseli ukus paradajza. Dodajte ostale začine. Sos bi trebalo da počinje da se zgušnjava, ako to nije slučaj samo malo budite strpljivi i mešajte sve vreme još par minuta. Dobijena boja može biti i blago narandžasta ali to tako treba.


Prijatno i uspešno spremanje recepata sa bloga!