1. 8. 2018.
Savet za brzo dizanje kvasca / testa
Evo odličnog rešenja za podizanje kvasca za testo. Kvascu je potrebna toplota da bi ,,proradio" a ako nemate toplo mesto ili ne želite da grejete rernu u tu svrhu ovaj savet će vam koristiti. Sve što treba da uradite je da zagrejete vodu u nekoj šerpici manjeg prečnika od posude u kojoj je kvasac. Voda treba da proključa a posudu sa kvascem stavite preko i obložite prozirnom prijanjajućom folijom ili krpom. Za vrlo kratko vreme imaćete spreman kvasac za pravljenje Vaših omiljenih slaniša i slatkiša od testa. Postupak ponoviti ako testo treba da naraste.
13. 7. 2018.
Rolnice sa sirom
Sastojci:
- 160g ulja
- 520 g brašna tip 500
- 250ml mleka
- pola kvasca
- sir 300
- kašičica soli
- kašičica šećera
- žumance za premazivanje
Priprema:
Zagrejati mleko da bude mlako nikako vrelo. Izdrobiti pola kvasca u mleko dodati šećer . Promešati, sjediniti bez grudvica i ostaviti na toplo mesto desetak minuta da kvasac naraste.
Nakon desetak minuta kada je kvasac narastao sipati ga u veću činiju u kojoj ćete mesiti testo. Postepeno dodavati brašno sve vreme mešajući varjačom ili rukom. Dodati so i ulje. Umesiti testo. Ako Vam se bude lepilo za prste dodajte još malo brašna ( oko 50g ).
Na radnu površinu sipajte brašno. Testo podelite nožem na 4 dela i oblikujte loptice. Svaku lopticu je potrebno rastanjiti oklagijom ( koju cete pre upotrebe pobrašnjiti ) u oblik pravougaonika . Sir izgnječiti, podeliti na 4 dela.
Na svaki pravougaonik staviti sir na celu površinu i urolati ( da bude rolnica). Tako uraditi sa svim lopticama.
Pleh pre pečenja obložiti papirom za pečenje. Premažite rolnice umućenim žumancetom i pospite po želji semenkama koje volite ( lan, susam, golica, suncokret, kim) ili krupnom morskom soli.
Ostaviti da narastu jos 10-15 minuta dok Vam se rerna ne zagreje. Uključite rernu na 200°.
Pecite rolnice 25 -30 minuta. Pazite da ne pregore. *Držite se uputstva za svoju rernu.
Prijatno!
5. 7. 2018.
Testenina / pasta sa 4 vrste sira
Pozdrav dragi čitaoci, današnji recept me je poprilično namučio. Na Internetu ima mnogo verzija a meni nije uspeo baš ni jedan pa sam odlučila da napravim po svom ukusu i na neki moj način . Ukusi su različiti a ako Vam se dopadne pokušajte da napravite .
Instagram➡️https://www.instagram.com/p/B0WO7Y1oKdp/?igshid=1r7a0in8ii1jq
* U ovom receptu sam izbegla korišćenje neutralne pavlake jer mi smeta a ako ste i Vi intolerantni na nju ovo je odlično rešenje da napravite ovo jelo!
Sastojci :
Postupak kuvanja testenine imate na mom blogu tako da ću ovde u kratkim crtama napisati. U šerpu sipate vodu, malo ulja i so. Ringlu na kojoj kuvate stavite na najveći broj. Kad proključa stavite testeninu / pastu i kuvate dok ne postane mekana ili pratite uputstvo sa kese za minutažu kuvanja. Procedite gotovu testeninu.
Za sos će Vam trebati:
Začini:
Postupak pravljenja sosa:
U šolju sa jogurtom stavite kašiku pavlake i sjedinite kašikom ili viljuškom da bude bez grudvica. U šerpicu sipajte jogurt sa pavlakom i na tihoj vatri kuvajte ali ne sme da proključa ( samo da se ugreje).
Sve žute sireve ( trapist, gauda, edamer) narendajte u jednu posudu ili naseckajte na što sitnije komade ( time ćete skratiti proces otapanja sira ).
Kada jogurt sa pavlakom bude pred ključanje dodajte sireve i pojačajte intenzitet ringle da se sirevi otope i sjedine. Sve vreme mešajte. Dodajte začine po ukusu, nemojte da preterate sa kiličinom soli i bibera. Na kraju dodajte i sitan sir. On ne mora da se topi on će samo zgusnuti ovaj sos . Skuvanu testeninu direktno dodajte u sos pa poslužite. Prijatno i uspešno pripremanje recepta Vam želim.
Instagram➡️https://www.instagram.com/p/B0WO7Y1oKdp/?igshid=1r7a0in8ii1jq
* U ovom receptu sam izbegla korišćenje neutralne pavlake jer mi smeta a ako ste i Vi intolerantni na nju ovo je odlično rešenje da napravite ovo jelo!
Sastojci :
- testenina / pasta ( mera nije bitna kao ni vrsta) u mom slučaju to su tajatele
- ulje i so za kuvanje testenine
Postupak kuvanja testenine imate na mom blogu tako da ću ovde u kratkim crtama napisati. U šerpu sipate vodu, malo ulja i so. Ringlu na kojoj kuvate stavite na najveći broj. Kad proključa stavite testeninu / pastu i kuvate dok ne postane mekana ili pratite uputstvo sa kese za minutažu kuvanja. Procedite gotovu testeninu.
Za sos će Vam trebati:
- pola šolje jogurta
- kašika pavlake
- 50 g trapist sira
- 50 g gauda sira
- 50 g edamer sira
- 100 g sitnog sira
Začini:
- Biber
- Peršun ( sušeni )
- Origano
- So( vrlo malo jer su sirevi slani)
Postupak pravljenja sosa:
U šolju sa jogurtom stavite kašiku pavlake i sjedinite kašikom ili viljuškom da bude bez grudvica. U šerpicu sipajte jogurt sa pavlakom i na tihoj vatri kuvajte ali ne sme da proključa ( samo da se ugreje).
Sve žute sireve ( trapist, gauda, edamer) narendajte u jednu posudu ili naseckajte na što sitnije komade ( time ćete skratiti proces otapanja sira ).
Kada jogurt sa pavlakom bude pred ključanje dodajte sireve i pojačajte intenzitet ringle da se sirevi otope i sjedine. Sve vreme mešajte. Dodajte začine po ukusu, nemojte da preterate sa kiličinom soli i bibera. Na kraju dodajte i sitan sir. On ne mora da se topi on će samo zgusnuti ovaj sos . Skuvanu testeninu direktno dodajte u sos pa poslužite. Prijatno i uspešno pripremanje recepta Vam želim.
1. 7. 2018.
Zeleni smoothie
Sastojci :
Zelenu salatu dobro operite i stavite dve šake lišća na dno blendera/secka. Dve pomorandže oljuštite i isecite na sitno da sve stane u blender/secko.
*Pomorandža će neutralisati gorak ukus salate i dobićete osvežavajući napitak koji će vas u trenutku razbuditi. Takođe je dobar diuretik.
Dodajte zaslađivač ili urme ( izvadite im koštice pre dodavanja), na kraju samo sipajte vodu i uključite Vaš blender/ secko da samelje sve sastojke. Ovaj napitak povoljno deluje na izgled kože lica ali ne treba preterivati u konzumiranju 1-2 puta nedeljno.
Instagram➡️https://www.instagram.com/p/BkFYvE_lJyt/?igshid=n0dyfn799dk1
- dve šake zelene salate
- dve veće pomorandže
- voda
- zaslađivač po ukusu ( ja ne zaslađujem)
- urme par komada ( dodaju se umesto šećera i zaslađivača)
Zelenu salatu dobro operite i stavite dve šake lišća na dno blendera/secka. Dve pomorandže oljuštite i isecite na sitno da sve stane u blender/secko.
*Pomorandža će neutralisati gorak ukus salate i dobićete osvežavajući napitak koji će vas u trenutku razbuditi. Takođe je dobar diuretik.
Dodajte zaslađivač ili urme ( izvadite im koštice pre dodavanja), na kraju samo sipajte vodu i uključite Vaš blender/ secko da samelje sve sastojke. Ovaj napitak povoljno deluje na izgled kože lica ali ne treba preterivati u konzumiranju 1-2 puta nedeljno.
Instagram➡️https://www.instagram.com/p/BkFYvE_lJyt/?igshid=n0dyfn799dk1
Nes kafa | recept za početnike
Za nes kafu biće vam potrebno:
Vodu stavite da proključa u džezvu/ketler
Kada proključa odmerite dva prsta u čaši/šolji pa dodajte kašičicu Nes kafe.
Mutite mutilicom sve dok se ne stvori pena.
Dodajte jos vode ( može vruća, može hladna) ; ako pravite hladan nes mleko treba da bude hladno i obrnuto za topli nes. Posle dodavanja vode dodati mleko. Šećer dodati po ukusu.
- voda
- nes kafa
- mleko 100-150ml
- šećer po želji
- mutilica za nes kafu
Vodu stavite da proključa u džezvu/ketler
Kada proključa odmerite dva prsta u čaši/šolji pa dodajte kašičicu Nes kafe.
Mutite mutilicom sve dok se ne stvori pena.
Dodajte jos vode ( može vruća, može hladna) ; ako pravite hladan nes mleko treba da bude hladno i obrnuto za topli nes. Posle dodavanja vode dodati mleko. Šećer dodati po ukusu.
Пријавите се на:
Постови (Atom)