1. 1. 2019.

Grilijaš kuglice


Potrebni sastojci:
  • 100g kristal šećera
  • 100g oraha
  • 150g putera ili margarina
  • 100g čokolade
....  I još papir za pečenje

*za dekoraciju 100g čokolade i dve kašike ulja

Način pripreme:
Šećer je potrebno karamelizovati a to ćete uraditi na sledeći način: u šerpu sipajte šećer,uključite ringlu na srednju temperaturu da ne bi skroz izgoreo . Šećer treba da se otopi i dobije broan boju. *NAPOMENA: ŠEĆER NE MEŠAJTE JER ĆE SE KRISTALIZOVATI! U dobijenu karamelu dodati orahe i sve promešati.
Skloniti sa ringle i prebaciti ovu smesu od oraha i karamele na papir za pečenje i izravnati. To sad treba da se ohladi u frižideru.

Čokoladu i maslac/margarin istopite zajedno.

 Ohlađene orahe je potrebno odvojiti od pek papira i samleti u secku/blenderu.

Samlevene orahe dodati u istopljenu čokoladu sa maslacem/margarinom.

 Sjediniti i ohladiti u frižideru 30-45 minuta. Od ove mase koja se ohladila i stegla praviti kuglice.

U proseku bude 18-20 kuglica zavisno koliko velike/male pravite.

**Možete ih dodatno ukrasiti istopljenom čokoladom . Čokoladu istopite na pari sa dve kašike ulja. Svaku kuglicu ubacite u čokoladu a potom stavite na papir za pečenje jer se tako neće zalepiti.

 Prijatno !

Instagram➡️https://www.instagram.com/p/BsEYSb9gpyC/?igshid=xk5f334h2ldp

31. 10. 2018.

Pilav / recept za početnike na najlakši način do sada

Volim pilav, ali ponekad nemam dovoljno vremena za kuvanje, pa sam rešila da budem praktična i da dok se on peče obavim i druge kućne poslove. Nekad bih ga kuvala na šporetu što bi dodatno oduzimalo vreme mešajući ga da ne zagori i slično.

Link kraće verzije recepta : ➡️https://pouzdanadevojka.blogspot.com/2019/05/pilav-iz-rerne-recept-za-pocetnike.html
Sastojci :
 pirinač (količinu sami odredite, ja sam stavila 250g)
Piletina ( koristila sam pileći file500g ) mogu i drugi delovi pileta po želji
- dve šargarepe
-kocka za supu ( za bolji ukus)
-začini ( so, biber, peršun)
-jedan srednji crni luk
-ulje

Priprema : Crni luk oljuštite, operite i iseckajte na sitne kocke, meso takođe isecite na kockice. Na dno šerpe stavite ulje, zagrejte pa stavite luk i meso da se malo proprže. Da bi se meso dinstalo potrebno je da dodate vodu, onoliko koliko je potrebno da prekrije meso. Posolite i pobiberite po ukusu. Kada voda ispari dodajte još toliko. Meso je gotovo kad skroz omekša i kad sva voda ispari. Vodu dodajte onoliko puta koliko je potrebno da se meso skuva i bude mekano.

Pirinač je pre pečenja potrebno dobro oprati jer je pun skroba. Stavite ga u neku cediljku i ispirajte par minuta.

Na dno vatrostalne posude rasporedite opran i proceđen pirinač. Šargarepu iseckajte i dodajte preko, takođe i izdinstano meso.

Kocku za supu sam sa jednom litrom vode izblendala u blenderu. Ako nemate blender onda skuvajte kocku sa jednom litrom vode. Meni je sa blenderom brže i praktičnije. Prelijte preko pirinča, dodajte so biber i peršun po ukusu.

Vatrostalnu posudu stavljam u hladnu rernu jer je to pravilo za korišćenje ovakvih posuda. Stavite na 150-180° i pecite 40 minuta. Proverite s vremena na vreme da ne izgori sa gornje strane. Pirinač će upiti svu tečnost ali neće biti suv.  Prijatno i uspešno pripremanje recepta Vam želim !
Instagram➡️https://www.instagram.com/p/BphghuDg8Ze/?igshid=1wvi4bljtbsrh
   

16. 9. 2018.

Koh| starinska poslastica| recept za početnike

Sastojci:
  • 5 jaja
  • 6 kašika kristal šećera ( ako nemate vremena da mutite žumanca i šećer do sjedinjenja stavite šećer u prahu)
  • 10 kašika griza
  • aroma vanile ili vanilin šećer

Za prelivanje:
  •  pola litre vrućeg  mleka
  •  vanilin šećer

Za premazivanje pleha:
  • Malo ulja i brašna

Pre pečenja koha pleh podmazati uljem tako što ćete sipati par kapi i premazati dno, dodajte malu količinu brašna i protresite pleh tako što uzmete pleh okrenete ga na stranu i drugom rukom lupkate i okrecete dok se svuda ne zalepi a višak brašna bacite. Uključite rernu da se zagreje pre pečenja, kod mene je to jačina 3 a temperatura otprilike 180°-200°.


Način pripreme:
Odvojiti u dve različite posude belanca od žumanaca pa penasto izmutiti belanca sa jednom kašikom šećera.

U drugoj posudi mikserom umutiti žumanca pa dodati ostalih pet kašika šećera i aromu vanile( jedna kašičica)/vanilin šećer.
Žumanca i šećer mutiti bar 5-10 minuta dok se svi kristali šećera ne otope . Treba da se dobije penasta retka masa.

* Ako koristite šećer u prahu proces mućenja će biti znatno kraći.

U belanca sipajte 10 kašika griza i sjedinite kašikom. U to dodajte izmućena žumanca s šećerom i dobro sjedinite kašikom. Nikako mikserom !

Sipati u podmazan pleh i staviti da se peče 15 minuta. Smanjite temperaturu da ne izgori. Proveravajte kolač čačkalicom. Posebno obratite pažnju na gornji grejač jer može vrlo brzo da izgori gornja strana a da unutra ostane nepečeno.

Vreo kolač prelijte zagrejanim mlekom i ostavite da se dobro ohladi.






Prijatno i uspešno pripremanje recepata sa mog bloga Vam želim!
Instagram ➡️https://www.instagram.com/p/BnzDwERngVo/?igshid=1ei60azdlo43o

7. 8. 2018.

Kako spremiti kakao napitak? | recept za početnike

Jedan napitak a tri različita načina pripreme. Koji ćete Vi odabrati na Vama je da odlučite. Na ovaj recept me je podstakla činjenica da sam kafu prestala da pijem a kako mi nedostaje našla sam joj adekvatnu zamenu. U nastavku teksta pročitaćete kako se pravi ovaj napitak.

➡️instagram https://www.instagram.com/p/BmLM7z_n5IO/?igshid=x4b1w9q1b4xl


Da biste spremili kakao i da bi se on rastopio kako treba tečnost u kojoj se sprema treba biti vruća, inače ćete imati grudvice .

1. Način 
  • voda koju ćete ugrejati u džezvi ili ketleru/kuvalu 200ml -250 ml
  • kašičica ( može i dve) kakao praha
  • šećer ili zaslađivač po ukusu ( može i ne mora)
  • aroma vanile ( može i ne mora)


Način pripreme : Na dno čaše stavite kakao, šećer/ zaslađivač i malo arome vanile. Prelijte vodom tek toliko da se sjedini sa sastojcima u čaši, otprilike dva prsta. Uzmite kašičicu ili mutilicu za nes kafu i umutite vodu da se sve sjedini bez grudvica. Kada ste to uradili možete sipati ostatak vruće ili hladne vode i dodati led po želji.


2. Način:
  • 200ml - 250ml mleka ( koje ćete prethotno zagrejati)
  • šećer ili zaslađivač ( može i ne mora )
  • aroma vanile ( može i ne mora)

Način pripreme : Princip je isti kao kad pripremate sa vodom s tim što kakao možete direktno sipati u mleko pa ga tako zagrejati i mešati sve vreme da se rastopi bez grudvica( zasladiti po ukusu)  .
Ili na dno šolje/ čaše staviti kakao, šećer, aromu vanile, preliti mlekom i izmutiti kašičicom ili mutilicom za nes kafu. Potom preliti ostatkom mleka. Može i hladnim ako tako više volite.

3. Način je kombinovanje vode i mleka, identično kao kada pravite nes kafu

  • kakao jedna ili dve kašičice
  • šećer ili zaslađivač
  • aroma vanile ( može i ne mora )
  • voda
  • mleko

 Način pripreme :

Vodu zagrejete da bude vrela
Na dno šolje/čaše stavite kakao, šećer/ zaslađivač i aromu vanile. Prelijte vodom. Izmutite kašičicom ili mutilicom za nes. Prelijte opet vodom ( toplom ili hladnom) kako želite i na kraju dodajte mleko.

** Mere vode i mleka sami odredite po svom ukusu.
Prijatno!



1. 8. 2018.

Savet za brzo dizanje kvasca / testa

Evo odličnog rešenja za podizanje kvasca za testo. Kvascu je potrebna toplota da bi ,,proradio" a ako nemate toplo mesto ili ne želite da grejete rernu u tu svrhu ovaj savet će vam koristiti. Sve što treba da uradite je da zagrejete vodu u nekoj šerpici manjeg prečnika od posude u kojoj je kvasac. Voda treba da proključa a posudu sa kvascem stavite preko i obložite prozirnom prijanjajućom folijom ili krpom. Za vrlo kratko vreme imaćete spreman kvasac za pravljenje Vaših omiljenih slaniša i slatkiša od testa. Postupak ponoviti ako testo treba da naraste.