5. 6. 2020.

PASULJ - recept za početnike i početnice u kuvanju - DETALJNO OBJAŠNJENO

Sastojci:
  • 300g-400g pasulja
  • 3-4 šargarepe ( srednje veličine)
  • crni luk
  • beli luk u granulama, vrlo malo ( ne preterivati ) ili pola čena belog luka
  • suva rebra ili slanina ( po želji ) 200g ( dodaje se zbog boljeg ukusa )
  • so, biber, peršun ( po ukusu )

Zaprška za pasulj i ostala kuvana jela:
  • tri supene kašike ulja
  • jedna kašičica brašna 
  • aleva paprika ( po ukusu ) - ja stavim jednu kašičicu

Priprema:

 Veče pre kuvanja pasulj oprati i potopiti u posudu sa hladnom vodom, ostaviti da prenoći. 

Sutradan samo procediti pasulj i staviti u lonac sa vodom da se kuva. Voda treba da prekrije pasulj. 
Prva voda se baca . Kad počne da ključa ta voda se prospe i sipa se nova voda, dva prsta iznad pasulja. Šargarepu oprati, oljuštiti i i iseći na kolutove. 
Luk, takođe oljuštitit, oprati i iseći na sitne kockice.
Dodati luk, šargarepu, suva rebra ili slaninu u pasulj, 
Dodati začine ( so, biber, beli luk, peršun ).
Kuvati  sat i po do dva, zavisi od vrste pasulja i jačine ringle. Probati pasulj posle sat vremena kuvanja, ako je mekan onda je gotov.

Kada je gotov pravi se zaprška u drugoj šerpici.
 Doda se ulje, kad je ulje vruće doda se brašno i promeša se da bude bez grudvica. Prži se dok ne dobije zlatno-žutu boju . Pazite samo da ne izgori.
dodajte i alevvu papriku i sve to sjedinite. zapršku dodati u pasulj i kuvati još par minuta da se pasulj zgusne. 

Prijatno!

4. 6. 2020.

DALGONA KAFA- najpopularnija kafa na Internetu / Tik Tok kafa

Najpopularnija kafa na Internetu i društvenim mrežama a ovo su sastojci koji će Vam biti potrebni da je napravite :
  • dve kašike instant kafe (nes kafa)
  • dve kašike šećera
  • dve kašike vrele vode
  • mleko (ne muti se sa ostalim sastojcima)
Ovi sastojci su dovoljni za dve kafe, ako ćete praviti više samo dodajte još kafe, šećera i vode u razmeri 1:1:1

Priprema:

Sve sastojke (kafu,šećer i vodu) sipati u dublju posudu. Mutiti mikserom 5 minuta na srednjoj brzini. Nakon 5 minuta mutiti na najvećoj brzini još 5 minuta. Smesa treba da bude gusta i kremasta. Da se ne odvaja od dna posude. 
Ovu kremu osim kafe možete koristiti za kolače i filovanje torte .

U čašu sipajte mleko i na vrh ovaj krem. Promešajte da se sve sjedini i uživajte u DALGONA KAFI !
Svi recepti na blogu ➡️https://kuhinjajednedevojke.blogspot.com/ 🖐🤗


3. 6. 2020.

POHOVANA PILETINA - recept za početnike, detaljno objašeno

Sastojci :
  • pileći file 
  • jedno jaje
  • 4 kašike brašna
  • ulje za prženje 100ml (ako je to malo, dodati još po potrebi)
  • so, biber ( po ukusu, ne preterujte, dovoljno je jedan prstohvat soli i vrlo malo bibera)
  • i još prijanjajuća folija 

Priprema:

Pileći file iseći po dužini da biste dobili dve tanke šnicle. Obe šnicle prekriti providnom prijanjajućom folijom i istanjiti čekićem za meso sa obe strane. *Prekrivanje mesa prijanjajućom folijom se radi iz higijenskih razloga. 
U jednu posudu ili tanjir izmutiti jedno jaje i dodati gore navedene začine.
U veći plitak tanjir dodati brašno. Rasporediti ga svuda jednako.
Meso uvaljati sa obe strane u brašno pa u jaje isto s obe strane, pa opet u brašno. Ponavljati postupak dok ne potrošite meso. * Za veće količine mesa biće potrebno više brašna i jaja.
Tiganj s uljem zagrejati i peći šnicle . par minuta s obe strane . znaćete da su pržene kad dobiju zlatkasto naranadžastu boju. 
Pohovanu piletinu možete servirati uz pire od krompira .

Prijatno!

26. 5. 2020.

Nudle sa bolonjeze sosom - Brzo i lako - Recept za početnike

Ovo je recept za sve koji nemaju vremena za kuvanje. Ručak koji ćete pripremiti za 20-25 minuta.
Na ovom linku možete naći recept za špagete bolonjeze koje ćete praviti na uobičajen način: https://kuhinjajednedevojke.blogspot.com/search?q=%C5%A1pagete, a recept koji sledi je uprošćena verzija sa kupovnim sosom iz kesice. Izaberite koji Vam se više sviđa pa pravite .

Sastojci:
  • jedan crni luk
  • jedna šargarepa
  • 300-400g mlevenog mesa (junećeg/svinjskog)
  • jedno pakovanje nudli
  • kesica instant sosa bolonjeze
  • dve kašike ulja + kašika za prženje mesa
  • so i biber po ukusu

Priprema:
Skuvati nudle sa 300 ml vode. Procediti skuvane nudle. 

 Luk i šargarepu oljuštiti i oprati. 
Iseći na kockice.
U većoj šerpi zagrejati ulje, dodati iseckanu šargarepu i luk. 
Pržiti par minuta pa dodati 100-200 ml vode da bi šargarepa omekšala. 
Mešati sve vreme da se ne zalepi za dno i ne izgori. 
Kada sva voda ispari dodati kašiku ulja i dodati mleveno meso.
 Meso sve vreme mešati i pržiti dok ne postane braon boje. 

Sos iz kesice pripremiti prema uputstvu. (Sos se sa 300ml vode sjedini i doda u šerpu sa prženim mesom) . Kuva se 5 minuta dok se ne zgusne. 

 Prijatno!

24. 5. 2020.

Kolač s višnjama po receptu moje mame

Sastojci:
  • 2 jaja
  • pola šolje šećera
  • šolja brašna tip 400
  • 100 ml ulja
  • pola šolje jogurta
  • vanilin šećer jedna kesica ili aroma vanile jedna kašika
  • prašak za pecivo jedna kesica
  • 200g višanja ( ako koristite zamrznute višnje prvo ih odledite pa dodajte u kolač )

Priprema:
Sve sastojke osim višanja je potrebno sjediniti i mutiti mikserom par minuta.
Rernu uključiti na 200° . Pleh premazati uljem i posuti brašnom da se kolač ne bi zalepio ili staviti papir za pečenje. U smesu dodati višnje i sve preručiti u pleh. Peći 25- 30 minuta na 200° . Proveravati kolač u toku pečenja da ne bi zagoreo. Na kraju proveriti čačkalicom da li je pečen. Ako je čačkalica suva kolač je pečen, ako nije vratiti u rernu i peći još 7-10 minuta. * Koristiti istu šolju za sve sastojke.