6. 2. 2018.

Palačinke, recept za početnike. Detaljno objašnjeno

Palačinke pravljene ovom smesom biće tanke, neće se lepiti i svi će Vam tražiti recept .
Instagram➡️https://www.instagram.com/p/BkFUv2kFB9j/?igshid=1iqlyovdw3l2h


Potrebni sastojci :

  • 2 jaja
  • 120g brašna
  • 150ml mleka
  • 200 ml kisele vode
  • Prstohvat soli
  • Vanilin šećer ( ako ćete praviti slane, vanilin šećer ne dodajete)
  • Kašičica ulja ( nije potrebno više, neće se lepiti, biće vazdušaste i nemasne)
  • Ulje za podmazivanje tiganja

-za premazivanje možete koristiti Džem, nutelu, krem, voće,keks, puding itd; pavlaku,šunku, kačkavalj...sve po Vašem izboru

I još : dublja posuda,mikser ili mutilica i kutlača;

Postupak pripreme je vrlo jednostavan.
U dublju posudu razbijte jaja i umutite ih mikserom par sekundi, dodajte mleko, kiselu vodu, brašno i sve sjedinite mikserom. Na kraju dodajte ulje i so i sve opet izmiksajte. Kutlačom proverite gustinu smese, ako je masa teška( gusta) dodajte kisele vode malo, pa opet proverite gustinu, ne sme da bude ni pregusto ni preretko, nešto između. Ako pravite slatke palačinke dodajte vanilin šećer.

Na šporet stravite tiganj u kom ćete peći palačinke . U tiganj stavite kašičicu ulja i potrudite se da ulje premažete po celoj površini tiganja kako Vam se palačinka ne bi zalepila. Tiganj mora da se zagreje ( da bude vrelo ulje) jer u suprotnom moze da se zalepi i da palačinka umesto tanjira završi u kanti :-) . U toku pečenja posle druge ili treće ispečene palačinke smanjite intenzitet ringle na srednju temperaturu ( kod mene je to na 2 od 3 a nekima otprilike na 6 od 9).* NA STARIM ŠPORETIMA MAX JE 3 A NA NOVIJIM 9 . BUDITE OPREZNI ŠTO SE TIČE TEMPERATURE RINGLE!** Pogotovo bez veze prolaze prve palačinke koje pečemo . Nemojte to da vas obeshrabri . Kada ste sigurni da se ulje zagrejalo kutlačom sipajte smesu i kružnim pokretima tiganja rasporedite smesu po tiganju. Ostavite je bar 2-3 minuta a onda nožem ili spatulom proverite da li je sa donje strane pečena. To ćete najlakše uraditi ako prvo nožem odvojite rubove palačinke idući tako u krug pa tek onda do sredine, malo izdignete palačinku i ako je pečena prevrnite je pažljivo na drugu stranu. Tako isto proverite i stranu koja se peče .
Kada ste sigurni da je pečena prebacite je na tanjir. Ako imate tiganj sa keramičkom površinom nećete morati više ulje da koristite za podmazivanje tiganja. Ali ako se plašite da bi se mogla zalepiti ili ste početnik u pravljenju palačinaka onda pre svake palačinke podmažite tiganj i postupak ponavljajte dok ne potrošite svu smesu.
Od ove smese napravila sam 8 palačinaka . Zavisi od prečnika tiganja. Napravljene palačinke filujte po vašem ukusu.
Prijatno i uspešno pripremajte moja jela sa bloga.

7. 1. 2018.

Božićna pogača

Hristos se rodi svim pripadnicima hrišćanske pravoslavne veroispovesti! 
U znaku praznika ide i praznični recept za Božićnu pogaču koja se tradicionalno priprema za Badnje veče ! 

Potrebni sastojci :
  • jedno jaje za testo + jedno za premazivanje pogače
  • 3 čaše brašna tip 400 meko
  • 1 čaša jogurta
  • prašak za pecivo (jedna kesica)
  • čaša i po ulja
  • pola kašičice soli
  • susam
I parica koja se na kraju stavi u testo a onaj ko je nađe po verovanju će imati sreće sa novcem u predstojećoj godini!

Postupak je vrlo lak pomešati brašno, prašak za pecivo i so. Dodati jaje, jogurt i ulje u smesu sa brašnom pa dobro promešati da se smesa sjedini.
**Koristite jednu istu čašu za sve sastojke kako bi masa bila ujednačena.
U jednoj posudici umutiti drugo jaje i malo posoliti.
Masu prebaciti u pleh koji ste prethodno pouljili i pobrašnjavili ili stavili samo papir za pečenje. Kada ste prebacili smesu oblikujte je da bude svuda jednako, ubacite paricu koju ste prethodno dezinfikovali (oprali pa obrisali alkoholom) i premažite umućenim jajetom. Prespite celo jaje slobodno jer treba da se razlije. Pospite susamom po želji. Peče se na srednjoj temperaturi od 15-20 minuta. Prijatno !


7. 12. 2017.

Čokoladni mafini

Ovo je prvi recept koji sam probala za mafine i po kom jedinom uvek pravim. Probala sam i druge recepte ali ovaj je vredan pažnje pa ga zato delim na blogu.
         Znate kako to uvek ide, probate nešto kod nekoga, pa vam se svidi i onda tražite recept . Tako je bilo i sa ovim mafinima. Tako dobijem ja recept ali pošto nikad nisam pravila mafine ni slatke ni slane nisam imala modlice za pečenje . Za prve mafine koje sam napravila pozajmila sam modlice a onda sam istog dana na nekoj rasprodaji u radnji za kućne stvarčice kupila svoje. 

Napravila i dekorisala Vesna Janežić
Potrebni sastojci za mafine :
  • 300g brašna
  • 3 kašike kakao praha
  • prašak za pecivo
  • prstohvat soli
  • 150g šećera
  • vanilin šećer ili aroma vanile par kapi

  • 100 ml ulja
  • 150ml mleka
  • jedna čaša jogurta
  • jaje

  • 200g čokolade za kuvanje ( 150g iseckane čokolade ide u smesu a 50g se istopi na pari za dekoraciju kad se mafini ispeku ).

Postupak  pravljenja je vrlo jednostavan. trebaće Vam dve posude jedna za suve sastojke druga za tečne. 
    U prvu posudu dodajte sve suve sastojke ( brašno, prašak za pecivo, so, šećer, kakao,vanilin šećer ili aromu vanile).  Pa promešajte da se sjedine.

 U drugu posudu sipajte sve tečne sastojke ( jaje, mleko, jogurt, ulje). 

Mikserom ih Izmiksajte pa to prebacite u posudu sa suvim sastojcima. Mikserom sjedinite suve i tečne sastojke i dodajte 150g seckane čokolade. Smesu za mafine rasporediti u modlice . Peći 15-20 minuta u zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Istopiti 50 g čokolade na pari sa malo ulja za dekoraciju.

*NAPOMENA : MAFINE NEMOJTE VADITI IZ KALUPA DOK SE NE OHLADE. 

Kada se ohlade preliti ih istopljenom čokoladom. Prijatno!




30. 11. 2017.

Srpska proja


Sastojci za proju:

  • 3 jaja
  • pola čaše ulja
  • jedna i po čaša kukuruznog brašna
  • čaša jogurta
  • 1 prašak za pecivo
  • pola kašičice soli
  • 200 g sira
  • susam (može i ne mora)


Priprema:

Ovo je jedan od ,,Smuti pa prospi" recepata  pa postupak nije težak za početnike u kuvanju. Svi sastojci se u dubljoj posudi izmešaju.  Može da se peče u običnom plehu a može i u modlici za mafine . Ako pečete u plehu obavezno stavite papir za pečenje ili premažite uljem pa pospite kukuruznim brašnom da se ne zalepi. Smesu preručite i pospite susamom. Peče se 15-20 minuta u već zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Proveravajte čačkalicom ili viljuškom
da li je pečeno. Ako je čačkalica ili viljuška suva proja je gotova.

Instagram➡️https://www.instagram.com/p/Bj-bwbZF503/?igshid=cppfkxo287ja

Napomena: mera recepta je na ,,čaše" i da bi ispalo kako treba koristite istu čašu za sve sastojke

27. 11. 2017.

Faširane šnicle

Potrebni sastojci: 
  • 300g-400g mlevenog mesa (ja koristim juneće; može i bilo koje drugo ili mešano mleveno)
  • jedan crni luk (ako je veći onda ide pola)
  • jaje
  • dva parčeta hleba koje ćete potopiti u vodu da omekša pre nego što počnete da spremate smesu za šnicle
  • beli luk u granulama po ukusu, može da se preskoči ako ne volite
  • prstohvat soli
  • brašno/prezle   (par kašika;)
  • ulje za prženje

Način pripreme :
1.KORAK Kao što na početku recepta piše, dva parčeta hleba potopiti u vodu i ostaviti par minuta,za to vreme dok hleb stoji očistiti crni luk,oprati ga i iseckati na sitne kockice.
U dublji sud razbijte jaje i umutite ga viljuškom, dodajte mleveno meso.
Dodajte seckani luk i hleb koji ste prethodno iscedili i izmrvili.
Sve sjedinite varjačom ili kašikom . Dodajete so i beli luk (može/ne mora) i sve promešajte da se sjedini .

2.KORAK Na veći tanjir staviti brašno ili prezle
Kašikom vaditi smesu, oblikovati  manje pljeskavice i valjati ih sa svih strana u brašno ili prezle.
*Ja ih poređam na poslužavnik sa pek papirom dok sve ne napravim pre prženja.

Prženje
3. KORAK PRŽENJE Tiganj ili šerpu zagrejati sa uljem *ulja stavite slobodno više jer ćete ih posle prženja staviti na tanjir sa salvetom da se ocedi višak. Pržiti sa jedne i druge strane dok ne dobiju tamno braon boju .


Sa brašnom

Sa prezlama 


Faširane šnicle sa pireom od krompira i sosem od paradajza

Pire od krompira kao prilog faširanim šniclama

  • 500 g krompira
  • jedna kašika maslaca/margarina 
  • 100 ml mleka
  • so po ukusu
  • ulje ( dve kašike) 

Šerpu sa vodom staviti na sporet da proključa. Stavite dve kašike ulja u vodu ( značajno ce poboljšati ukus). 
Krompir oljuštiti, oprati, iseckati na kocke i staviti ga u dublju  posudu sa vodom . U proključalu vodu dodati krompir i kuvati ga 25- 30 minuta. Gotov je kada bude mekan .Ocediti ga i  dobro ispasirati . Dodati so, maslac/ margarin i  vrelo mleko. Prijatno! Uživajte u ovom receptu!