16. 9. 2018.

Koh| starinska poslastica| recept za početnike

Sastojci:
  • 5 jaja
  • 6 kašika kristal šećera ( ako nemate vremena da mutite žumanca i šećer do sjedinjenja stavite šećer u prahu)
  • 10 kašika griza
  • aroma vanile ili vanilin šećer

Za prelivanje:
  •  pola litre vrućeg  mleka
  •  vanilin šećer

Za premazivanje pleha:
  • Malo ulja i brašna

Pre pečenja koha pleh podmazati uljem tako što ćete sipati par kapi i premazati dno, dodajte malu količinu brašna i protresite pleh tako što uzmete pleh okrenete ga na stranu i drugom rukom lupkate i okrecete dok se svuda ne zalepi a višak brašna bacite. Uključite rernu da se zagreje pre pečenja, kod mene je to jačina 3 a temperatura otprilike 180°-200°.


Način pripreme:
Odvojiti u dve različite posude belanca od žumanaca pa penasto izmutiti belanca sa jednom kašikom šećera.

U drugoj posudi mikserom umutiti žumanca pa dodati ostalih pet kašika šećera i aromu vanile( jedna kašičica)/vanilin šećer.
Žumanca i šećer mutiti bar 5-10 minuta dok se svi kristali šećera ne otope . Treba da se dobije penasta retka masa.

* Ako koristite šećer u prahu proces mućenja će biti znatno kraći.

U belanca sipajte 10 kašika griza i sjedinite kašikom. U to dodajte izmućena žumanca s šećerom i dobro sjedinite kašikom. Nikako mikserom !

Sipati u podmazan pleh i staviti da se peče 15 minuta. Smanjite temperaturu da ne izgori. Proveravajte kolač čačkalicom. Posebno obratite pažnju na gornji grejač jer može vrlo brzo da izgori gornja strana a da unutra ostane nepečeno.

Vreo kolač prelijte zagrejanim mlekom i ostavite da se dobro ohladi.






Prijatno i uspešno pripremanje recepata sa mog bloga Vam želim!
Instagram ➡️https://www.instagram.com/p/BnzDwERngVo/?igshid=1ei60azdlo43o

7. 8. 2018.

Kako spremiti kakao napitak? | recept za početnike

Jedan napitak a tri različita načina pripreme. Koji ćete Vi odabrati na Vama je da odlučite. Na ovaj recept me je podstakla činjenica da sam kafu prestala da pijem a kako mi nedostaje našla sam joj adekvatnu zamenu. U nastavku teksta pročitaćete kako se pravi ovaj napitak.

➡️instagram https://www.instagram.com/p/BmLM7z_n5IO/?igshid=x4b1w9q1b4xl


Da biste spremili kakao i da bi se on rastopio kako treba tečnost u kojoj se sprema treba biti vruća, inače ćete imati grudvice .

1. Način 
  • voda koju ćete ugrejati u džezvi ili ketleru/kuvalu 200ml -250 ml
  • kašičica ( može i dve) kakao praha
  • šećer ili zaslađivač po ukusu ( može i ne mora)
  • aroma vanile ( može i ne mora)


Način pripreme : Na dno čaše stavite kakao, šećer/ zaslađivač i malo arome vanile. Prelijte vodom tek toliko da se sjedini sa sastojcima u čaši, otprilike dva prsta. Uzmite kašičicu ili mutilicu za nes kafu i umutite vodu da se sve sjedini bez grudvica. Kada ste to uradili možete sipati ostatak vruće ili hladne vode i dodati led po želji.


2. Način:
  • 200ml - 250ml mleka ( koje ćete prethotno zagrejati)
  • šećer ili zaslađivač ( može i ne mora )
  • aroma vanile ( može i ne mora)

Način pripreme : Princip je isti kao kad pripremate sa vodom s tim što kakao možete direktno sipati u mleko pa ga tako zagrejati i mešati sve vreme da se rastopi bez grudvica( zasladiti po ukusu)  .
Ili na dno šolje/ čaše staviti kakao, šećer, aromu vanile, preliti mlekom i izmutiti kašičicom ili mutilicom za nes kafu. Potom preliti ostatkom mleka. Može i hladnim ako tako više volite.

3. Način je kombinovanje vode i mleka, identično kao kada pravite nes kafu

  • kakao jedna ili dve kašičice
  • šećer ili zaslađivač
  • aroma vanile ( može i ne mora )
  • voda
  • mleko

 Način pripreme :

Vodu zagrejete da bude vrela
Na dno šolje/čaše stavite kakao, šećer/ zaslađivač i aromu vanile. Prelijte vodom. Izmutite kašičicom ili mutilicom za nes. Prelijte opet vodom ( toplom ili hladnom) kako želite i na kraju dodajte mleko.

** Mere vode i mleka sami odredite po svom ukusu.
Prijatno!



1. 8. 2018.

Savet za brzo dizanje kvasca / testa

Evo odličnog rešenja za podizanje kvasca za testo. Kvascu je potrebna toplota da bi ,,proradio" a ako nemate toplo mesto ili ne želite da grejete rernu u tu svrhu ovaj savet će vam koristiti. Sve što treba da uradite je da zagrejete vodu u nekoj šerpici manjeg prečnika od posude u kojoj je kvasac. Voda treba da proključa a posudu sa kvascem stavite preko i obložite prozirnom prijanjajućom folijom ili krpom. Za vrlo kratko vreme imaćete spreman kvasac za pravljenje Vaših omiljenih slaniša i slatkiša od testa. Postupak ponoviti ako testo treba da naraste.

13. 7. 2018.

Rolnice sa sirom


Recept za rolnice sa sirom se u mojoj porodici prenosio s kolena na koleno a ja sam odlučila da ga podelim javno sa Vama mojim čitaocima na blogu. Instagram➡️https://www.instagram.com/p/BlLkYevnRik/?igshid=6dh417kokih5

Sastojci: 

  • 160g ulja
  • 520 g brašna tip 500
  • 250ml mleka
  • pola kvasca
  • sir 300
  • kašičica soli
  • kašičica šećera
  • žumance za premazivanje

Priprema:

Zagrejati mleko da bude mlako nikako vrelo. Izdrobiti pola kvasca u mleko dodati šećer . Promešati, sjediniti bez grudvica i ostaviti na toplo mesto desetak minuta da kvasac naraste.

Nakon desetak minuta kada je kvasac narastao sipati ga u veću činiju u kojoj ćete mesiti testo. Postepeno dodavati brašno sve vreme mešajući varjačom ili rukom. Dodati so i ulje. Umesiti testo. Ako Vam se bude lepilo za prste dodajte još malo brašna ( oko 50g ).

Na radnu površinu sipajte brašno. Testo podelite nožem na 4 dela i oblikujte loptice. Svaku lopticu je potrebno rastanjiti oklagijom ( koju cete pre upotrebe pobrašnjiti ) u oblik pravougaonika . Sir izgnječiti, podeliti na 4 dela.

Na svaki pravougaonik staviti sir na celu površinu i urolati ( da bude rolnica). Tako uraditi sa svim lopticama.

Pleh pre pečenja obložiti papirom za pečenje. Premažite rolnice umućenim žumancetom i pospite po želji semenkama koje volite ( lan, susam, golica, suncokret, kim) ili krupnom morskom soli.

Ostaviti da narastu jos 10-15 minuta dok Vam se rerna ne zagreje. Uključite rernu na 200°.
 Pecite rolnice 25 -30 minuta. Pazite da ne pregore. *Držite se uputstva za svoju rernu. 

Prijatno!

5. 7. 2018.

Testenina / pasta sa 4 vrste sira

Pozdrav dragi čitaoci, današnji recept me je poprilično namučio. Na Internetu ima mnogo verzija a meni nije uspeo baš ni jedan pa sam odlučila da napravim po svom ukusu i na neki moj način . Ukusi su različiti a ako Vam se dopadne pokušajte da napravite . 


Instagram➡️https://www.instagram.com/p/B0WO7Y1oKdp/?igshid=1r7a0in8ii1jq

* U ovom receptu sam izbegla korišćenje neutralne pavlake jer mi smeta a ako ste i Vi intolerantni na nju ovo je odlično rešenje da napravite ovo jelo!

Sastojci :
  • testenina / pasta ( mera nije bitna kao ni vrsta) u mom slučaju to su tajatele
  • ulje i so za kuvanje testenine

Postupak kuvanja testenine imate na mom blogu tako da ću ovde u kratkim crtama napisati. U šerpu sipate vodu, malo ulja i so. Ringlu na kojoj kuvate stavite na najveći broj. Kad proključa stavite testeninu / pastu i kuvate dok ne postane mekana ili pratite uputstvo sa kese za minutažu kuvanja. Procedite gotovu testeninu.

Za sos će Vam trebati:
  • pola šolje jogurta
  • kašika pavlake
  • 50 g trapist sira
  • 50 g gauda sira
  • 50 g edamer sira
  • 100 g sitnog sira
( sireve birajte po svom ukusu, ovo je samo moj predlog )

Začini:
  • Biber
  • Peršun ( sušeni )
  • Origano
  • So( vrlo malo jer su sirevi slani)

Postupak pravljenja sosa:

U šolju sa jogurtom stavite kašiku pavlake i sjedinite kašikom ili viljuškom da bude bez grudvica. U šerpicu sipajte jogurt sa pavlakom i na tihoj vatri kuvajte ali ne sme da proključa ( samo da se ugreje).
Sve žute sireve ( trapist, gauda, edamer) narendajte u jednu posudu ili naseckajte na što sitnije komade ( time ćete skratiti proces otapanja sira ).
Kada jogurt sa pavlakom bude pred ključanje dodajte sireve i pojačajte intenzitet ringle da se sirevi otope i sjedine. Sve vreme mešajte. Dodajte začine po ukusu, nemojte da preterate sa kiličinom soli i bibera. Na kraju dodajte i sitan sir. On ne mora da se topi on će samo zgusnuti ovaj sos . Skuvanu testeninu direktno dodajte u sos pa poslužite. Prijatno i uspešno pripremanje recepta Vam želim.