10. 5. 2018.

Juneći gulaš / Recept za početnike

Ovo je samo varijacija na temu gulaša. Možete ga praviti od bilo kog mesa, pečuraka, dodatog povrća ...Ovo je samo osnova koju možete doraditi. Recept je namenjen svima a ja ću u daljem teksu detaljno opisati proces koji mogu čak i početnici da isprate i naprave ovo fenomenalno jelo u svojoj kuhinji.



Sastojci za 4 tanjira:
- 500g junećeg mesa od buta
- jedan veći crni luk
- ulje
- voda
- sok od paradajza oko 250ml - 300ml
- začini ( so, biber, aleva paprika, origano, peršun )
- kafena kašičica šećera

Za zapršku ( zaprška će ovaj gulaš zgusnuti )
- ulje
- kašičica brašna
- vrlo malo aleve paprike

Priprema : Pre pripreme je potrebno meso iseći na sitne komadiće. Možete ga iseći i dan pre i staviti u posudu sa maslinovim uljem i malo začina da odstoji u frižideru. To se zove Marinada ili marinirano meso. Takvim procesom meso bude mekše i ukusnije.

U šerpu supajte ulje da pokrije dno. Oljuštite, operite luk i iseckajte ga na sitne kockice, možete se poslužiti seckom ako želite da to bude brže i sitnije isečeno.
          U zagrejano ulje sipajte luk i kratko ga propržite. Dodajte iseckano meso i propržite ga sa obe strane. U ovom trenutku kada je meso prženo sa obe strane svega par minuta dok ne dobije braon boju dodaje se voda, otprilike jedna šolja. Na taj način se meso dinsta. Postupak ponavljajte svaki put kad voda ispari. Mešajte varjačom sve vreme meso da se ne bi zalepilo za šerpu. Junećem mesu će trebati otprilike 1 i po sat da omekša. Svakako povremeno uzmite po parčence i probajte.
         Kada ste sigurni da je meso potpuno izdinstano, mekano dodaju se začini ( so, biber, aleva paprika, origano, peršun) - sve stavite po ukusu. Pazite da ne presolite .
Dodajte sok od paradajza i kašičicu šećera. Šećer se dodaje da bi se neutralisala kiselost iz paradajza.

Da bi se ovaj gulaš zgusnuo potrebno je da napravite zapršku. U jedan manji sud ( šerpicu, džezvu) sipajte malo ulja i stavite na drugu ringlu da se zagreje, dodajte ravnu kašičicu brašna i promešajte da se brašno sjedini i dobije žuto-zlatnu boju ( ALI NE SME DA IZGORI, VODITE RAČUNA).
 Dodajte malo aleve paprike i to promešajte. Zapršku sipajte u gulaš i promešajte varjačom ili kašikom da se sve sjedini. Ne smeju da ostanu grudvice od brašna. Sačekajte da to provri i Vaš gulaš je spreman. Uz njega možete dodati testeninu, povrće, pire od krompira, pirinač bilo šta što volite. Prijatno!

Instagram➡️https://www.instagram.com/p/Bj7NvzoF2l6/?igshid=ims1keg9x4po

30. 4. 2018.

Musaka od tikvica bez mesa

Sastojci:
  • 4 tikvice srednje veličine
  • 3 jaja
  • 4 ravne kašike brašna
  • so
  • ulje ( za prženje )

Preliv za musaku:
  • sir 200g (bilo koji beli sir)
  • jedna i po šolja mleka
  • -3 jaja
  • so po ukusu

Način pripreme :

1. Pohovanje tikvica. Tikvice treba oprati, oljuštiti i iseći na trakice.
Posolite tikvice i ostavite ih 15 minuta da se
ocede od vode. Kasnije ih samo procedite
kroz cediljku ..
Potom u jednoj dubljoj posudi ili tanjiru razbijte jaja, dodajte 4 ravne kašike brašna i posolite. Masu od jaja i brašna treba sjediniti da nema grudvice.
Zagrejte tiganj i stavite malo više ulja, moraju da se peku u dubokom ulju.
Tikvice umačite sa obe strane u smesu i svaku ocedite od viška smese da biste imali dovoljno za sve tikvice.
Tikvice spuštajte u tiganj i pržite sa obe strane dok ne dobiju zlatno- braon boju.

 
2. Pravljenje musake
Tako pržene tikvice odmah ređajte u pleh bez podmazivanja jer u njima ima ulja.

Preliv za musaku:
Sir izmrvite viljuškom, dodajte jaja i to sjedinite. Supajte jednu i po čašu mleka  i sjedinite sa sirom i jajima. Posolite i prelijte preko tikvica. Ovu musaku pecite na 200° 40 minuta.

Musaka pre pečenja

Gotova musaka

27. 4. 2018.

Prženice / recept za početnike

Jelo koje obično pravimo kada nam ostane stari hleb. Jednostavno i lako se pravi.



Sastojci : ( MERA ZA 3-4 PARČETA)
  • hleb
  • jaje
  • voda / mleko / jogurt - pola čaše (šta volite to u smesu za umakanje hleba stavite)
  • ulje
  • so

Način pripreme :           
 
Isecite hleb na kriške. U jednoj posudi sjedinite jaje sa mlekom, vodom ili jogurtom(1/3 čaše). Ja obično dodajem vodu ili mleko ali znam da neki dodaju jogurt. Posolite.  Parčiće hleba umočite sa jedne i druge strane smesu. U tiganj sipajte ulje i kad se zagreje pržite hleb sa jedne i druge strane. Na tanjir stavite salvetu, ređajte prženice da salvete upiju višak masnoće. Prijatno!

26. 4. 2018.

Musaka od karfiola na hrono način

Sastojci:                          
  • kesa zamrznutog karfiola ( 450g)/ svežeg
  • juneće mleveno meso 350g
  • jedan crni luk
  • od začina : morska so  origano i biber
  • 4 belanca
  • 150 ml kisele vode
  • maslinovo ulje

Priprema:
Pre pripreme jela ostaviti karfiol da se odmrzne . To ćete najlakše uraditi tako što ćete u dublji sud sipati vrelu vodu i staviti kesu zamrznutog karfiola. A možete ga samo prokuvati u vreloj vodi desetak minuta.

Crni luk očistite, operite i iseckajte na sitno. Stavite u šerpu sa uljem i propržite ga malo. Da ne bi zagoreo dodajte malo vode. Kada se malo prodinstao luk dodaje se mleveno meso i začini. Meso tako pržite 15 - 20 minuta, toliko je otprilike potrebno da dobije braon boju i da bude prženo. Mesu takođe dodajte malo vode jer se na maslinovom ulju može zalepiti za dno . Pripremite pleh manjih razmera za pečenje ove musake. Na dno pleha sipajte ulje. Karfiol procedite i stavite na dno pleha . Preko karfiola rasporedite prženo mleveno meso . Začinite još origanom i biberom.

Preliv za ovu musaku se pravi od 4 belanaca i 150ml kisele vode. Odvojite belanca od zumanaca, belancima dodate kiselu vodu, sve to promešate, dodate malo morske soli i prelijete karfiol i meso.

Musaka se peče 30 - 40 minuta u već zagrejanoj rerni na 180° . Poslednjih 10 minuta pečenja smanjite gornji grejač da musaka ne izgori.

Instagram➡️https://www.instagram.com/p/BlAwgYMH0PJ/?igshid=2f6yqpbp4brc

24. 4. 2018.

DOMAĆA SUPA / RECEPT ZA POČETNIKE


Sastojci :
  • 3-4 šargarepe
  • 2 bele šargarepe / paškanata
  • kafena kašičica suvog celera (može i svežeg  )
  • kafena kašičica suvog peršuna ili veza svežeg
  • biber ( pola kašičice )
  • pola crnog luka
  • kocka za supu ( kokošija / goveđa / od povrća) - bilo koja po izboru
  • rezanci ( jedno gnezdo ili šaka rezanaca )
  • ulje
  • 1-2l vode


Način pripreme supe:

Operite svo povrće. Oljuštite luk i šargarepe .

Aluminijumsku foliju stavite na ringlu da se ugreje. Luk presecite na pola i stavite na foliju da se peče dok ne pocrni. U šerpu sipajte vodu i dodajte sve sastojke. Kuvati supu sat vremena, procediti je, vratiti šargarepu. Dodati rezance i vratiti da se kuva par minuta da se rezanci skuvaju. Poslužiti.

 Prijatno i uspešno pripremanje jela sa bloga Vam želim !

 Prijatno i uspešno pripremanje jela sa bloga Vam želim !