28. 5. 2018.

Kako napraviti najukusniji pire od krompira? | recept za početnike

Pire krompir je prilog mnogim jelima. Može se jesti kao samostalno jelo a vrlo lako se sprema. Tajna najuksnijeg pirea je ulje. A kako i u kom trenutku se dodaje saznaćete ako nastavite da čitate dalji tekst.

Sastojci:

  • krompir ( količina nije bitna)
  • ulje ( dve kašike )
  • mleko oko  100 ml
  • maslac/ margarin
  • so

Priprema:

       Pre kuvanja izvadite maslac/ margarin da odstoji na sobnoj temperaturi  za vreme kuvanja kako bi se bolje sjedinio sa krompirom i mlekom.

  Krompir oljuštite, operite i iseckajte na sitnije komade. Stavite ga u neku posudu da odstoji u hladnoj vodi.
Dok krompir stoji u vodi na ringlu stavljate šerpu sa vodom, uljem i malo soli. Treba da bude više od pola šerpe vode ali ne previše da kasnije ne bi pokipelo kada se doda krompir. Kada je voda proključala dodajete krompir ali tako da nivo vode bude dva tri prsta iznad krompira.
 ( Sa manje vode brže bude gotovo). Kuva se 25 - 30 minuta zavisi od jačine ringle. Znaćete da je kuvan kada bude mekan a to ćete proveriti viljuškom.
          Mleko zagrejte pre dodavanja krompiru
 ( treba da bude vrelo). Procedite krompir u trenutku kada bude skroz kuvan ( mekan)  ali ga ne ispirite vodom niti bilo šta slično. Sada počnite da gnječite krompir gnječilicom i postepeno dodajte mleko. Treba da bude gusto. Dodajte omekšali maslac/ margarin. Posolite i sve opet promešajte da se sjedini. 

 Prijatno!

26. 5. 2018.

Musaka od krompira i mlevenog mesa | recept za početnike| detaljno objašnjeno

Musaka je jedno od mojih omiljenih jela. Sprema se brzo i lako. 


Sastojci:
  • kilogram i po krompira
  • 400 g mlevenog mesa ( nije bitno koje ćete koristiti. Ja koristim juneće od buta)
  • crni luk
  • ulje
  • so i začini koje volite ( biber, peršun...)

Za prelivanje musake :
  • šolja i po mleka
  • 4 jaja
  • pola kašičice soli

Priprema:

U šerpu u kojoj ćete pržiti meso sipajte ulje da prekrije dno. Crni luk oljuštite, operite i iseckajte na kockice. Luk dodajte u već zagrejano ulje pa pržite tako svega 2-3 minuta. Dodajte mleveno meso i pržite ga 15 minuta. Meso treba da se razdvoji i dobije braon boju. Posolite meso i začinite začinima koje volite.

Preliv za musaku:

U posebnoj posudi pomesajte jaja sa mlekom i to sjedinite. Dodajte so.

Pleh u kom ćete peći musaku pouljite . Krompir oljuštite, operite i secite tanko na kolutove. Kolutove ređajte na pleh tako da prekrijete celo dno.
Preko reda od krompira rasporedite mleveno meso. Samo deo. Postupak ponavljajte dok me utrošite krompir i mleveno meso . Musaku preliti prelivom od mleka i jaja.
Peći 40-45 minuta na 200 stepeni.
Proverite viljuškom nakon nekog vremena da li je krompir omekšao. PRIJATNO!

Ceo postupak je prikazan u videu .

Savet za čišćenje blendera

Blender ćete najlakše očistiti/oprati tako što ćete nakon korišćenja sipati vodu i okrenuti da se ,,blenda" . Potom tu vodu baciti pa dodati opet vodu sa malo deterdženta za pranje. Opet uključite blender da izvrti malo vodu i tako opere sve delove koje ne biste sunđerom dohvatili. Prospite vodu sa deterdžentom i isperite. A ako negde ostanu ostaci lako ćete ih skinuti sunđerom !

23. 5. 2018.

Kako skuvati boraniju sa mesom? | recept za početnike| detaljno objašnjeno

Pišući recepte na ovom blogu vodim se time da treba sve detaljno da objasnim jer svako zaslužuje da nauči nešto novo. U daljem tekstu ću objasniti kako da skuvate boraniju sa junećim mesom a ako ga ne volite istim procesom možete napraviti sa drugom vrstom mesa. 
Belom mesu tj. pilećem će trebati manje vremena da se izdinsta ( isprži na ulju sa lukom i vodom) . Količina mesa u ovom receptu nije važna koliko je sam proces bitan. Mere su podložne promenama a suština i način pripreme se ne menjaju. Pravim je bez zaprške jer je tako zdravije .




Boraniju možete kuvati bez mesa, tako da deo u kom spominjem meso preskočite. 

Sastojci:
  • boranija ( smrznuta ili obična)
  • 400g junećeg mesa ( od buta )
  • jedan crni luk
  • dve- tri šargarepe
  • -ulje
  • začini ( so, biber, suvi peršun)
  • šolja soka od paradajza ( dodajte u sok kašičicu šećera da ne bude kiselo)

Za dinstanje mesa potrebno odvojeno u drugoj šerpici zakuvati kocku za supu sa jednim litrom vode
- litar vode
-kocka za supu

*Ako ne volite da dinstate meso na ovaj način može i bez kocke.

Priprema:

 Na dno šerpe sipajte ulje i sačekajte da se zagreje. Meso isecite na kockice ( meso se kasnije dodaje) i posolite ga. Crni luk oljuštite, operite i iseckajte sitno pa dodajte kratko da se proprži .
Šargarepe takođe oljuštite i operite pa ih iseckajte i dodajte u šerpu da se prže sa lukom. Dodajte meso i propržite ga sa obe strane.

Na drugoj ringli zakuvajte vodu sa kockom za supu. Kutlačom prelivajte meso. Na taj način se meso ,,DINSTA" . Smanjite intenzitet vatre, ne treba da pregori. Vodu sa kockom dolivajte svaki put kad voda ispari. Ovaj proces traje oko 40 minuta dok meso ne omekša. Mašajte kašikom/ varjacom da ne izgori. Kada je meso mekano dodaje se boranija ( u mom slučaju smrznuta) i voda koja treba da prekrije boraniju. Pojačajte intenzitet ringle i nastavite tako da kuvate jos oko pola sata. Posolite i dodajte suvi peršun ( može i sveži sitno iseckan).
Probajte meso i boraniju. Ako su kuvani dodajte šolju soka od paradajza . Zakuvajte dok ne provri. Jos par minuta..
 Prijatno!
Instagram➡️https://www.instagram.com/kuhinja_jednedevojke/

15. 5. 2018.

Puding torta / skraćena verzija

Prethodna objava ovog recepta namenjena je početnicima u kuvanju, sve sam detaljno objasnila, zato je post duži. Da ne biste gubili vreme na čitanje istog napisaću skraćenu verziju.


Sastojci :
- 3 pudinga od vanile
- 1 puding od čokolade
- 1 puding od lešnika
- 1,5 l mleka
- aroma vanile ili 2 vanilin šećera
- 200g prah šećera
- 200 putera ( ako nemate uzmite margarin, ali ga ne preporučujem i ne koristim)** Bitna napomena je da mora maslac/margarin biti sobne temperature ( bar pola sata pre pravljenja torte ga izvadite iz frižidera da bi se lakše umutio sa šećerom u prahu **
- 150g kokosovog brašna
- 200 g mlevenog keksa ( konkretno sam koristila plazmu a može i bilo koji drugi)
- 120g pečenog lešnika
- 200g čokolade crne za kuvanje ( 100g za tortu + 100g za preliv )
- 200ml slatke pavlake

Priprema:
1. Sa 900 ml mleka kuvate 3 pudinga od vanile. 300ml mleka za puding od čokolade i 300ml mleka za puding od lešnika. U skuvan puding od čokolade dodaje se 50g čokolade koja treba da se istopi i sjedini sa vrućim pudingom.
2. Stavite pudinge da se skroz ohlade i za to vreme mutite penasto puter/ margarin i šećer u prahu sa vanilin šećerom/ aromom vanile.
3. Ohlađeni puding od vanile podelite na tri posude .

4. U svaku posudu sa pudingom dodate umućen puter/ margarin . Rasporedite jednako. Mutite mikserom prvo pudinge od vanile, pa puding od čokolade i na kraju puding od lešnika. Tim redom nećete morati da perete mutilice između mućenja filova.

5. U jedan deo pudinga od vanile dodaje se plazma, u drugi kokosovo brašno a treći ostaje prazan. U puding od čokolade dodaje se naseckana čokolada a u puding od lešnika iseckani lešnici.

6. Redosled filova: plazma, kokos, čokolada, vanila i lešnik. Za svaki fil potrebno je da odstoji po 10 minuta čisto da se ne bi mešao sa svakim sledećim kad se nanosi .

7. Preliv za tortu ćete napraviti tako što ćete slatku pavlaku zagrejati i dodati izlomljenu čokoladu. Mešati kašikom dok se čokolada ne istopi . Prijatno!
Instagram➡️https://www.instagram.com/p/Bj9CHJQlFSB/?igshid=1r17491cozqdp