6. 8. 2019.

Musaka ruska salata

Zahvalna sam dragoj Snežani Veselinović na ovom receptu. A recept sam dobila tako što sam u razgovoru pomenula da imam blog i ona me je posle nekog vremena pohvalila i rekla da ima odličan recept za musaku. Ova vrlo neobična musaka je šesta u nizu mojih musaka na blogu i preporučujem da ih sve probate i odaberete koja Vam se najviše dopada. Javite mi utiske na instagramu➡️https://www.instagram.com/kuhinja_jednedevojke/


Sastojci:
  • 500g povrća za rusku salatu
  • srednja glavica crnog luka
  • 300g mlevenog mesa (junećeg ili svinjskog)
  • so, biber, peršun
  • 5 jaja
  • šolja i po mleka
  • jedan čen belog luka ili beli luk u granulama
  • ulje za prženje mesa

Priprema:

500 g povrća za rusku salatu obariti u slanoj vodi. U slučaju da koristite smrznuto povrće nije ga potrebno bariti jer je već obareno. Dinstati na ulju 1 srednju glavicu crnog luka (može i praziluk), dodati 300 grama mlevenog mesa. Kad je meso prodinstano dodati so, biber, peršun i začiniti po ukusu. 
        Dodati u masu 1 jaje. Povrće procediti pa u njega dodati prodinstano mleveno meso i sve pomešati.   Premazati uljem dno posude u kojoj ćete peći musaku da se ne bi zalepila.
        Sipati u vatrostalnu posudu ili u posudu u kojoj pečete musaku. Umutiti 3 do 4 jaja sa mlekom i zaliti. Peći kao svaku drugu musaku, ali pokrivenu pek papirom da ne izgori, tek pred kraj skloniti pek papir. Može da se jede i sutradan hladna. Ova količina je dovoljna za 3 do 4 osobe. Služiti uz kiselo mleko, ko voli.

Prijatno! 

5. 8. 2019.

Špagete sa sosom od paradajza i mlevenog mesa

Ovo jelo podseća na špagete bolonjeze ali se po sastojcima razlikuje od originalnog recepta

 Potrebni sastojci za sos :
  • jedan manji crni luk ili pola većeg
  • 300g mlevenog mesa (koje volite ; ja koristim uglavnom juneće)
  • ulje
  • sok od paradajza 150ml - 200ml
  • začini : so, sušeni peršun i origano

i još špagete koje ćete skuvati u proključaloj vodi sa malo soli i ulja (obratite pažnju koliko minuta je napisano na pakovanju da se kuvaju, da se ne bi raskuvale). Kad ih skuvate samo ih procedite i pospite uljem da se ne bi zalepile. Predlažem da prvo napravite sos pa tek onda špagete,jer ih onda možete dodati direktno u sos.

Priprema sosa :
  Crni luk očistite, operite pa iseckajte na sitne kockice. Možete koristiti secko da biste brže završili .
Ulje sipajte u šerpu i sačekajte da se zagreje. *Nemojte na najjače podesiti ringlu  da vam luk i meso ne bi zagoreli . Kada se ulje zagreje stavite luk i mešajte ga kašikom/varjačom par minuta . Dodajte meso i posolite ga po ukusu; prstohvat dva...
Sve to mešajte da ne zagori a kad meso počne da se odvaja i kad dobije braon boju onda je prženo. dodajte sok od paradajza i navedene začine. Sve to kuvajte još par minuta i Vaš sos je gotov. Skuvane špagete dodajte sosu ili ih samostalno stavite na tanjir a preko njih sipajte sos. Uz ovo možete dodati rendani kačkavalj i još origana. Prijatno.
Instagram➡️https://www.instagram.com/kuhinja_jednedevojke/

3. 8. 2019.

Spanać sa piletinom na hrono način / hrono ručak u restrikciji

Sastojci :
  • 500g spanaća
  • pola crnog luka
  • jedan čen belog luka
  • jedna kašika putera
  • so
  • pileći file
  • belance
  • susam i laneno seme

Priprema:

Spanać pre kuvanja operite i očistite. U proključalu vodu ga stavite da se obari ( dvadesetak minuta ). Procedite ga od vode i štapnim mikserom ispasirajte
(vratite ga u šerpu u kojoj ste ga barili pa ispasirajte).
U neku manju šerpu stavite puter na srednju jačinu da se zagreje. Crni i beli luk iseckajte pa dodajte u istopljen maslac i pržite par minuta. Dodajte ispasirani spanać i posolite po ukusu. Kuvajte par minuta samo i to će biti gotovo.

Pileći file podelite na dve šnicle.
Obe šnicle je potrebno izlupati čekićem za meso sa obe strane. Odvojite dve posude, prvu za belance, drugu za susam i lan. Izmutite belance, šnicle umačite prvo u belance pa u susam i lan.
Šnicle poređajte na pleh sa papirom za pečenje i pecite 25-30 minuta na srednjoj jačini. Prijatno!

Instagram➡️https://www.instagram.com/p/B0slQkZosYy/?igshid=f803rvpfd0ml

30. 7. 2019.

Knedle sa kajsijama ili šljivama

Sastojci :
  • 1 kg krompira
  • 150g prezli
  • 500g kajsija / šljiva
  • 600-700g brašna
  • jedno jaje
  • kašika ulja
  • vanilin šećer



Priprema:

Krompir obariti, izgnječiti i ostaviti da se ohladi (treba da bude kao pire).
Prezle propržiti na ulju.
U ohlađen krompir dodati vanilin šećer, ulje i jaje a brašno dodavati postepeno i mesiti testo za knedle. Kad prestane da se lepi za ruke gotovo je.
     Svaku kajsiju / šljivu prerezati na pola. Testo podeliti na desetak loptica od kojih treba napraviti "pljeskavice". Na sredinu svake "pljeskavice" staviti pola kajsije / šljive pa je krajevima zatvoriti i napraviti lopticu.
     Za kuvanje knedli biće Vam potrebna dublja šerpa u kojoj treba voda da proključa i u proključalu vodu spuštati kuglice. Knedle treba da se kuvaju dok ne isplivaju na površinu. Kuvane knedle uvaljati u prezle i servirati. Prijatno!
Instagram➡️https://www.instagram.com/p/BphgST1g_y-/?igshid=wg0zincj2z4r

27. 7. 2019.

Bela čorba

Sastojci:
  • crni luk   
  • pileći file 
  • 3-4 šargarepe
  • jedan
  • krompir
  • jaje
  • pola šolje mleka
  • ravna kašičica soli
  • peršun ( sušeni -jedna kašika  ili svež jednu vezu)
  • biber ( pola kašičice )
  • ulje

Pre pripreme potrebno je meso, šargarepu i krompir iseći na kockice. Luk, takođe iseći samo sitnije.

Način pripreme :
U već zagrejano ulje dodati luk, pržiti par minuta pa dodati meso. Meso kratko propržiti da dobije belu boju pa dodati začine, šargarepu i krompir. Kuvati tridesetak minuta na srednjoj remperaturi. Nakon 30 minuta kuvanja, čorbu staviti da se hladi 30 minuta.
Kada se  čorba ohladi umutiti jedno jaje sa pola šolje mleka i dodati u čorbu sve vreme mešajući.

*Čorba mora da se ohladi kako se jaja prilikom ubacivanja ne bi skuvala.

Čorbu vratite na ringlu još desetak minuta na najmanju temperaturu da se dokuva do kraja zbog jaja, mešajte sve vreme.
Prijatno ! Instagram➡️https://www.instagram.com/p/B0bW3jKowmH/?igshid=mj4zndcrhagq