3. 12. 2019.

Grašak / recept za početnike, detaljno objašnjeno

Ova rubrika  ,,Recepti za početnike" je srž ovog bloga . Moj cilj je da svaki recept detaljno objasnim kako bi svi početnici lakše savladali kuvanje. U nastavku sledi recept za kuvanje graška.



Sastojci :
  • jedno pakovanje smrznutog graška 
  • dva manja krompira
  • šargarepa
  • crni luk ( srednje veličine )
  • pileći file 
  • kašičica mirođije
  • so
  • biber
  • ulje za prženje luka, količina:( da pokrije dno šerpe ) 
Za zapršku će Vam trebati :
  • ulje
  • vrlo malo brašna ( pola kašičice )
  • aleva paprika

* U ovom receptu pileće meso možete da zamenite bilo kojim drugim mesom. Možete kuvati grašak bez mesa.

Priprema: 
Luk oljuštiti, oprati i iseći na kockice. U šerpu staviti ulje da pokrije dno i sačekati par minuta da se zagreje. U zagrejano ulje dodati luk. Luk pržiti kratko, svega par minuta. Dodati sitno seckanu šargarepu. Piletinu takođe iseckati na kockice pa dodati u šerpu. Piletina treba da se dinsta pola sata uz dodavanje vode. Kad se piletina izdinstala pola sata dodati smrznuti grašak i krompir koji ćete krupnije naseći i preliti vodom. Dodati začine ( so, biber, mirođiju ) i kuvati grašak pola sata.


Na kraju možete dodati zapršku a i ne morate. Zaprška će samo zgusnuti jelo. 
Zaprška se pravi tako što u šerpici zagrejete ulje, dodate vrlo malo brašna da se proprži i bude žućkasto i dodate prstohvat aleve paprike. Sve to sjedinite i dodate u grašak. Kuvajte i mešajte kašikom/varjačom još par minuta i vaš grašak je gotov. 


* Ako kuvate bez mesa, korak dinstanja preskočite. 
*Ako koristite drugo meso, dinstanje će znatno duže trajati. 
Juneće meso se dinsta u proseku sat i po do dva. Svinjsko malo manje.
Probajte meso za svaki slučaj da ne bude žilavo. 
* Ako koristite grašak koji nije smrznut, duže će se kuvati jer smrznuti proizvodi su već polu-gotovi pa im treba manje vremena da se skuvaju.
Prijatno! Instagram➡️https://www.instagram.com/p/B5h9-7CJlYn/?igshid=1euahymb9u96y

23. 11. 2019.

Kamperska čorba i piletina u slanini u belom sosu / predlog kompletnog ručka

Recepte sam dobila od Snežane Veselinović, koja podržava, prati moj rad i trudi se da mi prosledi svoje originalne recepte . Recept za kampersku čorbu sam vrlo malo izmenila kako bi u suštini bio prenesen u originalu.

 Kamperska čorba

Sastojci :
  • crni luk
  • jedan veći krompir
  • tikvica
  • dve šargarepe
  • kesica paradajz supe/čorbe
  • peršun ( suvi, jedna kašičica ili sveži, jedna veza )
  • suvi začin ( ja sam stavila pola kašičice kulinat natura )/ može i ne mora
  • biber
  • so
  • ulje za prženje luka, jedna puna kašika


Priprema:

Sitno seckani crni luk prodinstati na ulju, dodati  sitno seckanu šargarepu i propržiti par minuta sa lukom, dodati vodu i na kockice sečen krompir. Kad je krompir skuvan dodati tikvicu ( ja sam je sekla na rezance, ali može i na kockice) zatim dodati jednu kesu paradajz supe. Ako treba dosoliti i dodati ostale začine
(biber, peršun, suvi začin);

*Ako stavite više od jednog krompira ova čorba uz salatu može da bude glavno jelo.


Piletina u slanini:

Sastojci:

  • dva pileća filea
  • 100-150g slanine ili pršute isečene na listiće/ slajseve
  • neutralna pavlaka ili krem za kuvanje 500ml
  • so
  • kačkavalj po izboru, ja sam koristila gaudu 50-100g
  • parmezan *može i ne mora - otprilike je dovoljna jedna kašika

Priprema:

Pileće belo tanko iseći na šnicle i grilovati sa obe strane na tiganju. Tanko isečenu slaninu ili pršutu omotati oko piletine pa ređati u vatrostalnoj posudi. Preliti neutralnu pavlaku ili krem za kuvanje preko piletine, posoliti i peći u rerni , ali prethodno preliveno držati oko sat vremena.
Pri kraju pečenja posuti rendanim kačkavaljem i ostaviti u isključenoj rerni desetak minuta. U pavlaku kojom se preliva može se dodati parmezan. Služiti uz salatu po želji , može i uz pire krompir.
Prijatno!

4. 9. 2019.

Paradajz čorba

Sastojci :
  • 4 šargarepe
  • 2 krompira
  • pola crnog luka
  • dve kašike ulja
  • pola kašičice soli
  • peršun (jedna veza) ili sušeni (jedna kašika)
  • jedna šolja soka od paradajza
  • jedno gnezdo rezanaca ili šaka rezanaca
  • ravna kašičica šećera


Priprema:
Povrće oprati i iseći, luk sitnije a šargarepu i krompir krupnije.
Za ovu čorbu će Vam trebati veća šerpa u kojoj ćete zagrejati ulje i kratko propržiti luk i šargatepu, par minuta. Dodajte krompir i prelijte vodom.
Peršun iseckajte na sitno pa dodajte u čorbu. Posolite i kuvajte 35 minuta a zatim dodajte šolju paradajz soka, rezance i ravnu kašičicu šećera. Kuvati još 10 minuta. Prijatno.
Instagram➡️https://www.instagram.com/p/B1-rxwdIa9e/?utm_source=ig_web_copy_link

31. 8. 2019.

Plazma šejk

Sastojci:
  • 50g plazme
  • banana
  • 200ml salatke pavlake (100ml za šejk, ostatak za dekoraciju)
  • 2 kašike kakao praha
* možete dodati i krem koji volite
  • 300ml mleka

Priprema:

U blender stavite plazmu, bananu, kakao, 100 ml slatke pavlake, mleko i napravite šejk. Ostatak slatke pavlake umutite mikserom (može da se umuti električnom mutilicom za nes kafu, provereno) i ukrasite vaš šejk. Prijatno!

6. 8. 2019.

Musaka ruska salata

Zahvalna sam dragoj Snežani Veselinović na ovom receptu. A recept sam dobila tako što sam u razgovoru pomenula da imam blog i ona me je posle nekog vremena pohvalila i rekla da ima odličan recept za musaku. Ova vrlo neobična musaka je šesta u nizu mojih musaka na blogu i preporučujem da ih sve probate i odaberete koja Vam se najviše dopada. Javite mi utiske na instagramu➡️https://www.instagram.com/kuhinja_jednedevojke/


Sastojci:
  • 500g povrća za rusku salatu
  • srednja glavica crnog luka
  • 300g mlevenog mesa (junećeg ili svinjskog)
  • so, biber, peršun
  • 5 jaja
  • šolja i po mleka
  • jedan čen belog luka ili beli luk u granulama
  • ulje za prženje mesa

Priprema:

500 g povrća za rusku salatu obariti u slanoj vodi. U slučaju da koristite smrznuto povrće nije ga potrebno bariti jer je već obareno. Dinstati na ulju 1 srednju glavicu crnog luka (može i praziluk), dodati 300 grama mlevenog mesa. Kad je meso prodinstano dodati so, biber, peršun i začiniti po ukusu. 
        Dodati u masu 1 jaje. Povrće procediti pa u njega dodati prodinstano mleveno meso i sve pomešati.   Premazati uljem dno posude u kojoj ćete peći musaku da se ne bi zalepila.
        Sipati u vatrostalnu posudu ili u posudu u kojoj pečete musaku. Umutiti 3 do 4 jaja sa mlekom i zaliti. Peći kao svaku drugu musaku, ali pokrivenu pek papirom da ne izgori, tek pred kraj skloniti pek papir. Može da se jede i sutradan hladna. Ova količina je dovoljna za 3 do 4 osobe. Služiti uz kiselo mleko, ko voli.

Prijatno!