16. 12. 2021.

Sutlijaš - recept za početnike

 Sastojci: 

  • jedna šolja pirinča 
  • dve šolje vode 
  • pola šolje mleka 
  • vanilin šećer ( jedna kesica )
  • dve kašike kristal šećera 
  • cimet, može i ne mora 


Priprema:

Pirinač pre pripreme oprati i procediti. ( Ovo radimo da izađe višak skroba iz pirinča ).

U šerpicu sipamo vodu, šećer i vanilin šećer i kuvamo na laganoj vatri dok voda ne proključa.

U proključalu vodu sipamo pirinač i mešamo sve vreme dok se ne zgusne. Kada se zgusne dodajte mleko. Mešajte još par minuta dok ne dobijetu gustu masu. Sve ukupno za ovu pripremu će Vam trebati desetak minuta.

Na kraju dodajte cimet ili već nešto drugo što volite.

Prijatno!

Instagram : https://www.instagram.com/p/CXjWTQSs2Lo/?utm_source=ig_web_copy_link 


12. 12. 2021.

Kremasta testenina sa samo dva sastojka


Ovaj recept je vrlo brz i lak za pripremu. 

Za dve porcije biće Vam potrebno :

  • Testenina 250 g
  • Krem za kuvanje ili pavlaka za kuvanje 200 ml
  • Kačkavalj 100 - 150 g ( koristila sam gaudu, a Vi možete koristiti kačkavalj koji volite )

*kačkavalj izrendajte pre pripreme jela


Začini: 

  • So - po ukusu
  • Biber - po ukusu
  • Origano - po ukusu


Način pripreme :

Testeninu skuvajte, pratite uputstvo za kuvanje sa pakovanja. 

U skuvanu testeninu ( koju ćete procediti i vratiti u šerpu ) sipajte krem za kuvanje / pavlaku za kuvanje i izrendan kačkavalj. Sve to promešajte i kuvajte na srednjoj temperaturi par munuta dok se sve ne sjedini.

 Dodajte začine po ukusu. 

Za dekorisanje sam koristila masline, koje možete i ne morate da koristite .

Prijatno!

Instagram : https://www.instagram.com/p/CX7A_GZMhGi/?utm_source=ig_web_copy_link





8. 6. 2020.

Mini pice

Sastojci :

  • 350- 400g brašna
  • *50g brašna za posipanje radne površine ( da se testo ne zalepi kad ga rastanjite oklagijom)
  • 200ml mlake vode
  • četvrtina kvasca
  • 5 kašika ulja
  • kašičica šećera
  • pola kašičice soli

  • 200g šunke
  • 200g kačkavalja
  • 200g kečapa
  • origano po želji

Priprema: 

Sve sastojke dobro sjediniti u dubljoj posudi, ulje dodati na kraju. Dobićete testo koje se ne lepi.
Ostaviti pola sata na toplom mestu prekriveno krpom/folijom da naraste. Nakon 30 minuta posuti brašno na čistu površinu i oklagiju, staviti testo i razvući ga oklagijom. Čašom oblikovati krugove . Čašu isto s vremena na vreme ubaciti u brašno da se testo ne zalepi na rubove. 
Na svaki krug dodati kečap, šunku i kačkavalj. Peći 10-12 minuta na 200°.
Prijatno !

Paprikaš


Sastojci :

  • jedan pileći file
  • pola kg krompira
  • 200 ml soka od paradajza ili 2 paradajza iseckana sitno
  • crni luk
  • dve kašike ulja
  • so, biber, peršun, aleva paprika

Priprema:

Luk iseckati i propržiti na zagrejanom ulju. Pileći file takođe iseckati i dodati u šerpu da se prži zajedno s lukom. Sipati vodu ( 200ml) da se piletina i luk dinstaju. Kad voda ispari dodati krompir isečen na kockice, sipati vodu preko krompira da se sve zajedno kuva. Dodati začine po ukusu. Kuvati dok krompir ne omekša, pola sata otprilike. Na kraju sipati 200ml soka od paradajza ili iseckan paradajz. Kuvati još 5 minuta. (za ovo jelo možete praviti zapršku ali i ne mora)
Prijatno!

5. 6. 2020.

PASULJ - recept za početnike i početnice u kuvanju - DETALJNO OBJAŠNJENO

Sastojci:
  • 300g-400g pasulja
  • 3-4 šargarepe ( srednje veličine)
  • crni luk
  • beli luk u granulama, vrlo malo ( ne preterivati ) ili pola čena belog luka
  • suva rebra ili slanina ( po želji ) 200g ( dodaje se zbog boljeg ukusa )
  • so, biber, peršun ( po ukusu )

Zaprška za pasulj i ostala kuvana jela:
  • tri supene kašike ulja
  • jedna kašičica brašna 
  • aleva paprika ( po ukusu ) - ja stavim jednu kašičicu

Priprema:

 Veče pre kuvanja pasulj oprati i potopiti u posudu sa hladnom vodom, ostaviti da prenoći. 

Sutradan samo procediti pasulj i staviti u lonac sa vodom da se kuva. Voda treba da prekrije pasulj. 
Prva voda se baca . Kad počne da ključa ta voda se prospe i sipa se nova voda, dva prsta iznad pasulja. Šargarepu oprati, oljuštiti i i iseći na kolutove. 
Luk, takođe oljuštitit, oprati i iseći na sitne kockice.
Dodati luk, šargarepu, suva rebra ili slaninu u pasulj, 
Dodati začine ( so, biber, beli luk, peršun ).
Kuvati  sat i po do dva, zavisi od vrste pasulja i jačine ringle. Probati pasulj posle sat vremena kuvanja, ako je mekan onda je gotov.

Kada je gotov pravi se zaprška u drugoj šerpici.
 Doda se ulje, kad je ulje vruće doda se brašno i promeša se da bude bez grudvica. Prži se dok ne dobije zlatno-žutu boju . Pazite samo da ne izgori.
dodajte i alevvu papriku i sve to sjedinite. zapršku dodati u pasulj i kuvati još par minuta da se pasulj zgusne. 

Prijatno!