5. 7. 2018.

Testenina / pasta sa 4 vrste sira

Pozdrav dragi čitaoci, današnji recept me je poprilično namučio. Na Internetu ima mnogo verzija a meni nije uspeo baš ni jedan pa sam odlučila da napravim po svom ukusu i na neki moj način . Ukusi su različiti a ako Vam se dopadne pokušajte da napravite . 


Instagram➡️https://www.instagram.com/p/B0WO7Y1oKdp/?igshid=1r7a0in8ii1jq

* U ovom receptu sam izbegla korišćenje neutralne pavlake jer mi smeta a ako ste i Vi intolerantni na nju ovo je odlično rešenje da napravite ovo jelo!

Sastojci :
  • testenina / pasta ( mera nije bitna kao ni vrsta) u mom slučaju to su tajatele
  • ulje i so za kuvanje testenine

Postupak kuvanja testenine imate na mom blogu tako da ću ovde u kratkim crtama napisati. U šerpu sipate vodu, malo ulja i so. Ringlu na kojoj kuvate stavite na najveći broj. Kad proključa stavite testeninu / pastu i kuvate dok ne postane mekana ili pratite uputstvo sa kese za minutažu kuvanja. Procedite gotovu testeninu.

Za sos će Vam trebati:
  • pola šolje jogurta
  • kašika pavlake
  • 50 g trapist sira
  • 50 g gauda sira
  • 50 g edamer sira
  • 100 g sitnog sira
( sireve birajte po svom ukusu, ovo je samo moj predlog )

Začini:
  • Biber
  • Peršun ( sušeni )
  • Origano
  • So( vrlo malo jer su sirevi slani)

Postupak pravljenja sosa:

U šolju sa jogurtom stavite kašiku pavlake i sjedinite kašikom ili viljuškom da bude bez grudvica. U šerpicu sipajte jogurt sa pavlakom i na tihoj vatri kuvajte ali ne sme da proključa ( samo da se ugreje).
Sve žute sireve ( trapist, gauda, edamer) narendajte u jednu posudu ili naseckajte na što sitnije komade ( time ćete skratiti proces otapanja sira ).
Kada jogurt sa pavlakom bude pred ključanje dodajte sireve i pojačajte intenzitet ringle da se sirevi otope i sjedine. Sve vreme mešajte. Dodajte začine po ukusu, nemojte da preterate sa kiličinom soli i bibera. Na kraju dodajte i sitan sir. On ne mora da se topi on će samo zgusnuti ovaj sos . Skuvanu testeninu direktno dodajte u sos pa poslužite. Prijatno i uspešno pripremanje recepta Vam želim.

1. 7. 2018.

Zeleni smoothie

Sastojci :
  • dve šake zelene salate
  • dve veće pomorandže
  • voda
  • zaslađivač po ukusu ( ja ne zaslađujem)
  • urme par komada ( dodaju se umesto šećera i zaslađivača)
Priprema:
Zelenu salatu dobro operite i stavite dve šake lišća na dno blendera/secka. Dve pomorandže oljuštite i isecite na sitno da sve stane u blender/secko.

*Pomorandža će neutralisati gorak ukus salate i dobićete osvežavajući napitak koji će vas u trenutku razbuditi. Takođe je dobar diuretik. 

Dodajte zaslađivač ili urme ( izvadite im koštice pre dodavanja), na kraju samo sipajte vodu i uključite Vaš blender/ secko da samelje sve sastojke. Ovaj napitak povoljno deluje na izgled kože lica ali ne treba preterivati u konzumiranju 1-2 puta nedeljno.

Instagram➡️https://www.instagram.com/p/BkFYvE_lJyt/?igshid=n0dyfn799dk1

Nes kafa | recept za početnike

Za nes kafu biće vam potrebno:


  • voda
  • nes kafa
  • mleko 100-150ml
  • šećer po želji
  • mutilica za nes kafu

Vodu stavite da proključa u džezvu/ketler

Kada proključa odmerite dva prsta u čaši/šolji pa dodajte kašičicu Nes kafe.

Mutite mutilicom sve dok se ne stvori pena.

Dodajte jos vode ( može vruća, može hladna) ; ako pravite hladan nes mleko treba da bude hladno i obrnuto za topli nes. Posle dodavanja vode dodati mleko. Šećer dodati po ukusu.

6. 6. 2018.

Mirisni mladi krompirići iz rerne

Sastojci:
  • 500g mladih krompirića
  • dve kašike ulja
  • začini : so, biber, suvi peršun, origano, mirođija i slatka paprika

Priprema: 

Krompiriće dobro operite i stavite na čistu krpu kako bi se višak vode ocedio. Suve krompiriće nije potrebno ljuštiti jer u kori ima najviše vitamina i nije štetna jer je vrlo tanka. Isecite krompiriće  kako volite i stavite ih u dublju posudu.
         Dodajte dve kašike ulja, prstohvat soli i bibera a ostale začine (peršun,origano,mirođija) dodajte po Vašem ukusu.* Sa slatkom paprikom ne preterujte,dovoljno je pola kašičice.
         Sve dobro promešajte i ostavite da odstoji 15 minuta kako bi krompir upio ulje i začine. Za to vreme uključite rernu na 200 stepeni da se ugreje.

Nakon 15 minuta krompiriće preručite u pleh/tepsiju. Da biste se osigurali da Vam krompir neće zagoreti ili se zalepiti za dno pleha/tepsije premažite uljem ili stavite papir za pečenje. Krompir pecite 30-40 minuta.
         Na polovini pečenja malo smanjite gornji grejač i okrenute krompir kako bi se ravnomerno ispekao. Krompir proverite viljuškom/čačkalicom, ako je mekan iznutra onda je pečen. Spolja treba da uhvati koricu i bude hrskav. Na kraju samo stavite na ubrus ili salvetu da se ocede od masnoće i vaši krompirići su spremni za serviranje.
Prijatno ! Instagram➡️https://www.instagram.com/p/B0i-qDEoXPK/?utm_source=ig_web_copy_link

31. 5. 2018.

Pita od krompira | krompiruša

Pita koja će Vas osvojiti na prvi zalogaj. A priča ide ovako.. bila sam na rođendanu kod drugarice, probala sam ovu pitu mada i nisam neki ljubitelj krompira ali ova pita me je oduševila, rekla sam joj da hoću recept i na to potpuno zaboravila. A onda sam otvorila blog, počela da pišem recepte i setila se nje, moje Bilje B. Dobila sam recept ali i obećala da ću je prvom prilikom napraviti i poslužiti. Dan kasnije nastaje ovaj post o krompiruši koju ćete pamtiti kao i ja . A recept ide ovako...


Sastojci:

  • 4 srednja krompira
  • dva manja crna luka
  • kašičica soli
  • biber ( pola kašičice)
  • kašičica origana
  • ulje
  • pola pakovanja kora

 Za premazivanje:
  • jaje
  • kašika jogurta

I šolja vode za prelivanje  10 minuta pred kraj pečenja

Način pripreme:
Oljuštite luk i krompir i operite. Krompir  narendajte a luk naseckajte sitno. Sjedinite krompir i luk sa začinima. Pleh u kom ćete peći pitu odmažite uljem. Kore raširite i na početak kore rasporedite fil po širini.

 Koru sa filom uvijate kao palačinku i tako ređate u pleh dok ne potrošite fil i kore. 


Poređane kore presecite kao na sledećoj slici.


Umutite jaje sa kašikom jogurta i premažite kore. Smesom koja ostane prelijte pitu.

Pitu stavite u hladnu rernu. Uključite na 200° i pecite 35 minuta. Proveravajte pitu na svakih 15 minuta da ne pregori jer nisu sve rerne iste! 
Nakon 35 minuta pitu prelijte sa pola šolje vode i pecite još 15 minuta. Prijatno!