11. 12. 2019.

Cezar salata


Sastojci:

  • Pileći file
  • Paradajz
  • Iceberg salata
  • Dva parčeta hleba za krutone
  • Ulje
  • Parmezan ( količina po želji, stavite koliko volite)
  • So, biber...

Priprema:

Pileći file iseći na pola i tako dobiti dve tanke šnicle. Posoliti i pobiberiti meso sa obe strane.
Meso možete grilovati u gril tiganju ili peći u rerni na papiru za pečenje, bez ulja. To je zdravija varijanta.

2.Varijanta je pohovanje mesa:

Za pohovanje će vam biti potrebno jedno jaje, 200g brašna i 100g prezli. Postupak je jednostavan. Meso prvo uvaljajte u brašno sa obe strane, pa u umućeno jaje, pa u prezle. Nakon toga meso se prži dok ne dobije narandžastu boju.

Da biste napravili krutone, potrebno je iseći hleb na kockice i propržiti ga u tiganju svega par minuta ili ispeći u rerni na paparu za pečenje dok ne postane hrskav.

Nakon što ste meso obradili na neki od ova tri načina, potrebno ga je iseći na kockice kao i paradajz. Sjediniti sve sastojke i dodati parmezan.
Prijatno!

5. 12. 2019.

Kranševi / sitni kolači

Ovaj recept sam dobila od svoje komšinice Vesne Janežić, koja mi je takođe dala recept za čokoladne mafine. Zahvalna sam što imam mogućnost da prezentujem sve recepte koje dobijem i što ovaj blog postaje jedna velika zbirka provereno dobrih recepata!


Sastojci : 
  • 8 kašika meda
  • 6 kašika šećera
  • 150g čokolade za kuvanje
  • 200g maslaca ili 250g margarina
  • 150g seckanih oraha
  • 250g kornfleksa

*Još po ukusu možete da dodate: 
  • neslani kikiriki
  • badem
  • lešnike
  • mleveni keks 
(ako dodajete nešto od navedenog potrebno je iseckati krupnije.
Količina ne treba da bude veća od 100g.


Priprema:
U šerpici istopiti med i šećer, dodati izlomljenu čokoladu i maslac da se sjedine. Skloniti sa šporeta, ostaviti da se prohladi par minuta pa dodati seckane orahe i kornfleks.*Po želji možete dodati gore navedene sastojke ali ne preterujte sa količinom, dovoljno je 100g.
Kašikom vaditi smesu i stavljati u korpice za sitne kolače.

Prijatno!

3. 12. 2019.

Grašak / recept za početnike, detaljno objašnjeno

Ova rubrika  ,,Recepti za početnike" je srž ovog bloga . Moj cilj je da svaki recept detaljno objasnim kako bi svi početnici lakše savladali kuvanje. U nastavku sledi recept za kuvanje graška.



Sastojci :
  • jedno pakovanje smrznutog graška 
  • dva manja krompira
  • šargarepa
  • crni luk ( srednje veličine )
  • pileći file 
  • kašičica mirođije
  • so
  • biber
  • ulje za prženje luka, količina:( da pokrije dno šerpe ) 
Za zapršku će Vam trebati :
  • ulje
  • vrlo malo brašna ( pola kašičice )
  • aleva paprika

* U ovom receptu pileće meso možete da zamenite bilo kojim drugim mesom. Možete kuvati grašak bez mesa.

Priprema: 
Luk oljuštiti, oprati i iseći na kockice. U šerpu staviti ulje da pokrije dno i sačekati par minuta da se zagreje. U zagrejano ulje dodati luk. Luk pržiti kratko, svega par minuta. Dodati sitno seckanu šargarepu. Piletinu takođe iseckati na kockice pa dodati u šerpu. Piletina treba da se dinsta pola sata uz dodavanje vode. Kad se piletina izdinstala pola sata dodati smrznuti grašak i krompir koji ćete krupnije naseći i preliti vodom. Dodati začine ( so, biber, mirođiju ) i kuvati grašak pola sata.


Na kraju možete dodati zapršku a i ne morate. Zaprška će samo zgusnuti jelo. 
Zaprška se pravi tako što u šerpici zagrejete ulje, dodate vrlo malo brašna da se proprži i bude žućkasto i dodate prstohvat aleve paprike. Sve to sjedinite i dodate u grašak. Kuvajte i mešajte kašikom/varjačom još par minuta i vaš grašak je gotov. 


* Ako kuvate bez mesa, korak dinstanja preskočite. 
*Ako koristite drugo meso, dinstanje će znatno duže trajati. 
Juneće meso se dinsta u proseku sat i po do dva. Svinjsko malo manje.
Probajte meso za svaki slučaj da ne bude žilavo. 
* Ako koristite grašak koji nije smrznut, duže će se kuvati jer smrznuti proizvodi su već polu-gotovi pa im treba manje vremena da se skuvaju.
Prijatno! Instagram➡️https://www.instagram.com/p/B5h9-7CJlYn/?igshid=1euahymb9u96y

23. 11. 2019.

Kamperska čorba i piletina u slanini u belom sosu / predlog kompletnog ručka

Recepte sam dobila od Snežane Veselinović, koja podržava, prati moj rad i trudi se da mi prosledi svoje originalne recepte . Recept za kampersku čorbu sam vrlo malo izmenila kako bi u suštini bio prenesen u originalu.

 Kamperska čorba

Sastojci :
  • crni luk
  • jedan veći krompir
  • tikvica
  • dve šargarepe
  • kesica paradajz supe/čorbe
  • peršun ( suvi, jedna kašičica ili sveži, jedna veza )
  • suvi začin ( ja sam stavila pola kašičice kulinat natura )/ može i ne mora
  • biber
  • so
  • ulje za prženje luka, jedna puna kašika


Priprema:

Sitno seckani crni luk prodinstati na ulju, dodati  sitno seckanu šargarepu i propržiti par minuta sa lukom, dodati vodu i na kockice sečen krompir. Kad je krompir skuvan dodati tikvicu ( ja sam je sekla na rezance, ali može i na kockice) zatim dodati jednu kesu paradajz supe. Ako treba dosoliti i dodati ostale začine
(biber, peršun, suvi začin);

*Ako stavite više od jednog krompira ova čorba uz salatu može da bude glavno jelo.


Piletina u slanini:

Sastojci:

  • dva pileća filea
  • 100-150g slanine ili pršute isečene na listiće/ slajseve
  • neutralna pavlaka ili krem za kuvanje 500ml
  • so
  • kačkavalj po izboru, ja sam koristila gaudu 50-100g
  • parmezan *može i ne mora - otprilike je dovoljna jedna kašika

Priprema:

Pileće belo tanko iseći na šnicle i grilovati sa obe strane na tiganju. Tanko isečenu slaninu ili pršutu omotati oko piletine pa ređati u vatrostalnoj posudi. Preliti neutralnu pavlaku ili krem za kuvanje preko piletine, posoliti i peći u rerni , ali prethodno preliveno držati oko sat vremena.
Pri kraju pečenja posuti rendanim kačkavaljem i ostaviti u isključenoj rerni desetak minuta. U pavlaku kojom se preliva može se dodati parmezan. Služiti uz salatu po želji , može i uz pire krompir.
Prijatno!

4. 9. 2019.

Paradajz čorba

Sastojci :
  • 4 šargarepe
  • 2 krompira
  • pola crnog luka
  • dve kašike ulja
  • pola kašičice soli
  • peršun (jedna veza) ili sušeni (jedna kašika)
  • jedna šolja soka od paradajza
  • jedno gnezdo rezanaca ili šaka rezanaca
  • ravna kašičica šećera


Priprema:
Povrće oprati i iseći, luk sitnije a šargarepu i krompir krupnije.
Za ovu čorbu će Vam trebati veća šerpa u kojoj ćete zagrejati ulje i kratko propržiti luk i šargatepu, par minuta. Dodajte krompir i prelijte vodom.
Peršun iseckajte na sitno pa dodajte u čorbu. Posolite i kuvajte 35 minuta a zatim dodajte šolju paradajz soka, rezance i ravnu kašičicu šećera. Kuvati još 10 minuta. Prijatno.
Instagram➡️https://www.instagram.com/p/B1-rxwdIa9e/?utm_source=ig_web_copy_link