4. 6. 2020.

DALGONA KAFA- najpopularnija kafa na Internetu / Tik Tok kafa

Najpopularnija kafa na Internetu i društvenim mrežama a ovo su sastojci koji će Vam biti potrebni da je napravite :
  • dve kašike instant kafe (nes kafa)
  • dve kašike šećera
  • dve kašike vrele vode
  • mleko (ne muti se sa ostalim sastojcima)
Ovi sastojci su dovoljni za dve kafe, ako ćete praviti više samo dodajte još kafe, šećera i vode u razmeri 1:1:1

Priprema:

Sve sastojke (kafu,šećer i vodu) sipati u dublju posudu. Mutiti mikserom 5 minuta na srednjoj brzini. Nakon 5 minuta mutiti na najvećoj brzini još 5 minuta. Smesa treba da bude gusta i kremasta. Da se ne odvaja od dna posude. 
Ovu kremu osim kafe možete koristiti za kolače i filovanje torte .

U čašu sipajte mleko i na vrh ovaj krem. Promešajte da se sve sjedini i uživajte u DALGONA KAFI !
Svi recepti na blogu ➡️https://kuhinjajednedevojke.blogspot.com/ 🖐🤗


3. 6. 2020.

POHOVANA PILETINA - recept za početnike, detaljno objašeno

Sastojci :
  • pileći file 
  • jedno jaje
  • 4 kašike brašna
  • ulje za prženje 100ml (ako je to malo, dodati još po potrebi)
  • so, biber ( po ukusu, ne preterujte, dovoljno je jedan prstohvat soli i vrlo malo bibera)
  • i još prijanjajuća folija 

Priprema:

Pileći file iseći po dužini da biste dobili dve tanke šnicle. Obe šnicle prekriti providnom prijanjajućom folijom i istanjiti čekićem za meso sa obe strane. *Prekrivanje mesa prijanjajućom folijom se radi iz higijenskih razloga. 
U jednu posudu ili tanjir izmutiti jedno jaje i dodati gore navedene začine.
U veći plitak tanjir dodati brašno. Rasporediti ga svuda jednako.
Meso uvaljati sa obe strane u brašno pa u jaje isto s obe strane, pa opet u brašno. Ponavljati postupak dok ne potrošite meso. * Za veće količine mesa biće potrebno više brašna i jaja.
Tiganj s uljem zagrejati i peći šnicle . par minuta s obe strane . znaćete da su pržene kad dobiju zlatkasto naranadžastu boju. 
Pohovanu piletinu možete servirati uz pire od krompira .

Prijatno!

26. 5. 2020.

Nudle sa bolonjeze sosom - Brzo i lako - Recept za početnike

Ovo je recept za sve koji nemaju vremena za kuvanje. Ručak koji ćete pripremiti za 20-25 minuta.
Na ovom linku možete naći recept za špagete bolonjeze koje ćete praviti na uobičajen način: https://kuhinjajednedevojke.blogspot.com/search?q=%C5%A1pagete, a recept koji sledi je uprošćena verzija sa kupovnim sosom iz kesice. Izaberite koji Vam se više sviđa pa pravite .

Sastojci:
  • jedan crni luk
  • jedna šargarepa
  • 300-400g mlevenog mesa (junećeg/svinjskog)
  • jedno pakovanje nudli
  • kesica instant sosa bolonjeze
  • dve kašike ulja + kašika za prženje mesa
  • so i biber po ukusu

Priprema:
Skuvati nudle sa 300 ml vode. Procediti skuvane nudle. 

 Luk i šargarepu oljuštiti i oprati. 
Iseći na kockice.
U većoj šerpi zagrejati ulje, dodati iseckanu šargarepu i luk. 
Pržiti par minuta pa dodati 100-200 ml vode da bi šargarepa omekšala. 
Mešati sve vreme da se ne zalepi za dno i ne izgori. 
Kada sva voda ispari dodati kašiku ulja i dodati mleveno meso.
 Meso sve vreme mešati i pržiti dok ne postane braon boje. 

Sos iz kesice pripremiti prema uputstvu. (Sos se sa 300ml vode sjedini i doda u šerpu sa prženim mesom) . Kuva se 5 minuta dok se ne zgusne. 

 Prijatno!

24. 5. 2020.

Kolač s višnjama po receptu moje mame

Sastojci:
  • 2 jaja
  • pola šolje šećera
  • šolja brašna tip 400
  • 100 ml ulja
  • pola šolje jogurta
  • vanilin šećer jedna kesica ili aroma vanile jedna kašika
  • prašak za pecivo jedna kesica
  • 200g višanja ( ako koristite zamrznute višnje prvo ih odledite pa dodajte u kolač )

Priprema:
Sve sastojke osim višanja je potrebno sjediniti i mutiti mikserom par minuta.
Rernu uključiti na 200° . Pleh premazati uljem i posuti brašnom da se kolač ne bi zalepio ili staviti papir za pečenje. U smesu dodati višnje i sve preručiti u pleh. Peći 25- 30 minuta na 200° . Proveravati kolač u toku pečenja da ne bi zagoreo. Na kraju proveriti čačkalicom da li je pečen. Ako je čačkalica suva kolač je pečen, ako nije vratiti u rernu i peći još 7-10 minuta. * Koristiti istu šolju za sve sastojke.


27. 4. 2020.

Ruža

Sastojci :
- pola kocke svežeg kvasca (20g)ili suvog jedna kesica
- kašičica šećera
- 250ml mleka
- pola kg brašna
- 100 ml ulja
- pola kašičice soli

Priprema:
Pripremite posudu u kojoj će kvasac da se aktivira ili naraste. U tu posudu dodati šećer, kašiku brašno i kvasac. Mleko zagrejati da bude toplo ( ne vruće ). Dodati zagrejano mleko i sve sjediniti da bude bez grudvica. Pokriti čistom krpom, prijanjajućom ili aluminijumskom folijom. Ostaviti 10 minuta na toplom mestu. Nakon 10 minuta praviti testo.
U dubljoj posudi sjediniti brašno, 100ml ulja, so i kvasac koji je odstojao 10 minuta.

Sjediniti rukom, varjačom ili mikserom koji ima nastavke za testo. Testo koje ćete dobiti ne treba da se lepi. Nakon što ste dobro umesili testo i kad prestane da se lepi pokriti i ostaviti da naraste 30 - 45 minuta.
Nakon što je testo odstojalo i udvostručilo se praviti loptice.

U pleh staviti papir za pečenje. Loptice ređati u krug kao na slici. Peći 35-40 minuta na 200° , proveravati da ne izgori.

Instagram➡️