8. 6. 2020.

Paprikaš


Sastojci :

  • jedan pileći file
  • pola kg krompira
  • 200 ml soka od paradajza ili 2 paradajza iseckana sitno
  • crni luk
  • dve kašike ulja
  • so, biber, peršun, aleva paprika

Priprema:

Luk iseckati i propržiti na zagrejanom ulju. Pileći file takođe iseckati i dodati u šerpu da se prži zajedno s lukom. Sipati vodu ( 200ml) da se piletina i luk dinstaju. Kad voda ispari dodati krompir isečen na kockice, sipati vodu preko krompira da se sve zajedno kuva. Dodati začine po ukusu. Kuvati dok krompir ne omekša, pola sata otprilike. Na kraju sipati 200ml soka od paradajza ili iseckan paradajz. Kuvati još 5 minuta. (za ovo jelo možete praviti zapršku ali i ne mora)
Prijatno!

5. 6. 2020.

PASULJ - recept za početnike i početnice u kuvanju - DETALJNO OBJAŠNJENO

Sastojci:
  • 300g-400g pasulja
  • 3-4 šargarepe ( srednje veličine)
  • crni luk
  • beli luk u granulama, vrlo malo ( ne preterivati ) ili pola čena belog luka
  • suva rebra ili slanina ( po želji ) 200g ( dodaje se zbog boljeg ukusa )
  • so, biber, peršun ( po ukusu )

Zaprška za pasulj i ostala kuvana jela:
  • tri supene kašike ulja
  • jedna kašičica brašna 
  • aleva paprika ( po ukusu ) - ja stavim jednu kašičicu

Priprema:

 Veče pre kuvanja pasulj oprati i potopiti u posudu sa hladnom vodom, ostaviti da prenoći. 

Sutradan samo procediti pasulj i staviti u lonac sa vodom da se kuva. Voda treba da prekrije pasulj. 
Prva voda se baca . Kad počne da ključa ta voda se prospe i sipa se nova voda, dva prsta iznad pasulja. Šargarepu oprati, oljuštiti i i iseći na kolutove. 
Luk, takođe oljuštitit, oprati i iseći na sitne kockice.
Dodati luk, šargarepu, suva rebra ili slaninu u pasulj, 
Dodati začine ( so, biber, beli luk, peršun ).
Kuvati  sat i po do dva, zavisi od vrste pasulja i jačine ringle. Probati pasulj posle sat vremena kuvanja, ako je mekan onda je gotov.

Kada je gotov pravi se zaprška u drugoj šerpici.
 Doda se ulje, kad je ulje vruće doda se brašno i promeša se da bude bez grudvica. Prži se dok ne dobije zlatno-žutu boju . Pazite samo da ne izgori.
dodajte i alevvu papriku i sve to sjedinite. zapršku dodati u pasulj i kuvati još par minuta da se pasulj zgusne. 

Prijatno!

4. 6. 2020.

DALGONA KAFA- najpopularnija kafa na Internetu / Tik Tok kafa

Najpopularnija kafa na Internetu i društvenim mrežama a ovo su sastojci koji će Vam biti potrebni da je napravite :
  • dve kašike instant kafe (nes kafa)
  • dve kašike šećera
  • dve kašike vrele vode
  • mleko (ne muti se sa ostalim sastojcima)
Ovi sastojci su dovoljni za dve kafe, ako ćete praviti više samo dodajte još kafe, šećera i vode u razmeri 1:1:1

Priprema:

Sve sastojke (kafu,šećer i vodu) sipati u dublju posudu. Mutiti mikserom 5 minuta na srednjoj brzini. Nakon 5 minuta mutiti na najvećoj brzini još 5 minuta. Smesa treba da bude gusta i kremasta. Da se ne odvaja od dna posude. 
Ovu kremu osim kafe možete koristiti za kolače i filovanje torte .

U čašu sipajte mleko i na vrh ovaj krem. Promešajte da se sve sjedini i uživajte u DALGONA KAFI !
Svi recepti na blogu ➡️https://kuhinjajednedevojke.blogspot.com/ 🖐🤗


3. 6. 2020.

POHOVANA PILETINA - recept za početnike, detaljno objašeno

Sastojci :
  • pileći file 
  • jedno jaje
  • 4 kašike brašna
  • ulje za prženje 100ml (ako je to malo, dodati još po potrebi)
  • so, biber ( po ukusu, ne preterujte, dovoljno je jedan prstohvat soli i vrlo malo bibera)
  • i još prijanjajuća folija 

Priprema:

Pileći file iseći po dužini da biste dobili dve tanke šnicle. Obe šnicle prekriti providnom prijanjajućom folijom i istanjiti čekićem za meso sa obe strane. *Prekrivanje mesa prijanjajućom folijom se radi iz higijenskih razloga. 
U jednu posudu ili tanjir izmutiti jedno jaje i dodati gore navedene začine.
U veći plitak tanjir dodati brašno. Rasporediti ga svuda jednako.
Meso uvaljati sa obe strane u brašno pa u jaje isto s obe strane, pa opet u brašno. Ponavljati postupak dok ne potrošite meso. * Za veće količine mesa biće potrebno više brašna i jaja.
Tiganj s uljem zagrejati i peći šnicle . par minuta s obe strane . znaćete da su pržene kad dobiju zlatkasto naranadžastu boju. 
Pohovanu piletinu možete servirati uz pire od krompira .

Prijatno!

26. 5. 2020.

Nudle sa bolonjeze sosom - Brzo i lako - Recept za početnike

Ovo je recept za sve koji nemaju vremena za kuvanje. Ručak koji ćete pripremiti za 20-25 minuta.
Na ovom linku možete naći recept za špagete bolonjeze koje ćete praviti na uobičajen način: https://kuhinjajednedevojke.blogspot.com/search?q=%C5%A1pagete, a recept koji sledi je uprošćena verzija sa kupovnim sosom iz kesice. Izaberite koji Vam se više sviđa pa pravite .

Sastojci:
  • jedan crni luk
  • jedna šargarepa
  • 300-400g mlevenog mesa (junećeg/svinjskog)
  • jedno pakovanje nudli
  • kesica instant sosa bolonjeze
  • dve kašike ulja + kašika za prženje mesa
  • so i biber po ukusu

Priprema:
Skuvati nudle sa 300 ml vode. Procediti skuvane nudle. 

 Luk i šargarepu oljuštiti i oprati. 
Iseći na kockice.
U većoj šerpi zagrejati ulje, dodati iseckanu šargarepu i luk. 
Pržiti par minuta pa dodati 100-200 ml vode da bi šargarepa omekšala. 
Mešati sve vreme da se ne zalepi za dno i ne izgori. 
Kada sva voda ispari dodati kašiku ulja i dodati mleveno meso.
 Meso sve vreme mešati i pržiti dok ne postane braon boje. 

Sos iz kesice pripremiti prema uputstvu. (Sos se sa 300ml vode sjedini i doda u šerpu sa prženim mesom) . Kuva se 5 minuta dok se ne zgusne. 

 Prijatno!