Ovo je jedan od ,,Smuti pa prospi" recepata pa postupak nije težak za početnike u kuvanju. Svi sastojci se u dubljoj posudi izmešaju. Može da se peče u običnom plehu a može i u modlici za mafine . Ako pečete u plehu obavezno stavite papir za pečenje ili premažite uljem pa pospite kukuruznim brašnom da se ne zalepi. Smesu preručite i pospite susamom. Peče se 15-20 minuta u već zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Proveravajte čačkalicom ili viljuškom
da li je pečeno. Ako je čačkalica ili viljuška suva proja je gotova.
300g-400g mlevenog mesa (ja koristim juneće; može i bilo koje drugo ili mešano mleveno)
jedan crni luk (ako je veći onda ide pola)
jaje
dva parčeta hleba koje ćete potopiti u vodu da omekša pre nego što počnete da spremate smesu za šnicle
beli luk u granulama po ukusu, može da se preskoči ako ne volite
prstohvat soli
brašno/prezle (par kašika;)
ulje za prženje
Način pripreme :
1.KORAK Kao što na početku recepta piše, dva parčeta hleba potopiti u vodu i ostaviti par minuta,za to vreme dok hleb stoji očistiti crni luk,oprati ga i iseckati na sitne kockice.
U dublji sud razbijte jaje i umutite ga viljuškom, dodajte mleveno meso.
Dodajte seckani luk i hleb koji ste prethodno iscedili i izmrvili.
Sve sjedinite varjačom ili kašikom . Dodajete so i beli luk (može/ne mora) i sve promešajte da se sjedini .
2.KORAK Na veći tanjir staviti brašno ili prezle
Kašikom vaditi smesu, oblikovati manje pljeskavice i valjati ih sa svih strana u brašno ili prezle.
*Ja ih poređam na poslužavnik sa pek papirom dok sve ne napravim pre prženja.
Prženje
3. KORAK PRŽENJE Tiganj ili šerpu zagrejati sa uljem *ulja stavite slobodno više jer ćete ih posle prženja staviti na tanjir sa salvetom da se ocedi višak. Pržiti sa jedne i druge strane dok ne dobiju tamno braon boju .
Sa brašnom
Sa prezlama
Faširane šnicle sa pireom od krompira i sosem od paradajza
Pire od krompira kao prilog faširanim šniclama
500 g krompira
jedna kašika maslaca/margarina
100 ml mleka
so po ukusu
ulje ( dve kašike)
Šerpu sa vodom staviti na sporet da proključa. Stavite dve kašike ulja u vodu ( značajno ce poboljšati ukus).
Krompir oljuštiti, oprati, iseckati na kocke i staviti ga u dublju posudu sa vodom . U proključalu vodu dodati krompir i kuvati ga 25- 30 minuta. Gotov je kada bude mekan .Ocediti ga i dobro ispasirati . Dodati so, maslac/ margarin i vrelo mleko. Prijatno! Uživajte u ovom receptu!
Jedna od meni omiljenih pita. Brzo i lako se sprema a još brže nestane iz pleha
Sastojci :
4 jaja
pakovanje kora za pite/baklave *(zavisno kako je napisano na pakovanju,napomena za početnike u kuvanju)
500g sira (uglavnom koristim sitan ili mladi,može feta)
150ml kisele vode
50ml ulja
prstohvat soli **(ako koristite feta sir nije potrebno dodatno soliti)
i još kašika ulja za podmazivanje pleha Način pripreme:
Pre pečenja uključiti rernu na 200 stepeni.
Pleh premazati kašikom ulja i staviti koru da pokrije dno. *Ako imate veći pleh stavite dve kore. (Ovakvim načinom Vaša pita se neće zalepiti za pleh,nije potreban papir za pečenje).
U malo dublju posudu razlupati jaja i blago ih umutiti viljuškom. Dodati sir koji ćete viljuškom izgnječiti i sjediniti sa jajima. Sipajte kiselu vodu pa ulje i sve viljuskom sjedinite. Posolite.
1.NAČIN : Svaku koru pocepajte na dva dela pa umočite u smesu i ređajte u pleh. Ponavljajte postupak dok se smesa ne potroši. Meni od ove smese uvek ostane višak par kora. Pleh stavite u zagrejanu rernu i pecite
40-45minuta. OBAVEZNO PROVERAVAJTE DA NE IZGORI. 2.NAČIN : Sve kore iseckajte na sitne kvadrate i dodajte u smesu,sve promesajte i stavite u pleh koji ste prethodno pripremili (pouljili i stavili kore).
Prijatno!
Za ovaj brz doručak ili večeru biće vam pitrebno :
hleb
Pre pečenja
6jaja (jedno ili dva, zavisno za koliko osoba se sprema);
malo ulja za podmazivanje pleha ili pek papir
voda 50ml
šunka ili bilo šta suhomesnato što imate 50g-100g
kačkavalj( po želji koji Vi volite)
prstohvat soli
kečap 100g
origano
Način pripreme :
Iseći hleb na kriške, za 5 parčića hleba potrebno je jedno jaje ako pravite više dodajte još jedno.
Umutite jaje u činiji i dodajte vodu i so.
Hleb umakati sa jedne i druge strane. Tako spremnjene parčiće hleba ređati na pleh koji treba prethodno biti namazan uljem ili postavljen papir za pečenje.
Svako parče kašikom premazati kečapom. Kačkavalj izrendati a šunku naseckati, pa dodati na hleb, prvo kačkavalj pa šunku. Posuti origanom i peći 10-15 minuta na 180°.
4 veća krompira + jedan krompir za poslednji ( gornji sloj)
zlatna mešavina ( mešavina od šargarepe, graška i kukuruza) 450g
4 jaja
dve čaše mleka 400ml
dve kašike pavlake
400g mlevenog mesa ( može svinjsko ili juneće, po ukusu)
jedan crni luk
ulje
so, biber, peršun i origano
Način pripreme :
1.Oljuštiti luk i oprati ga. Iseckati ga na sitne kockice. Tri kašike ulja sipati u veću šerpu i staviti na srednju jačinu da se ugreje. Kada se ulje vec dovoljno ugrejalo staviti iseckan luk. Mešati ga varjačom da ne zagori. Otprilike 5 minuta.
Mleveno meso dodati luku i posoliti ga po ukusu. *Pazite da ne preterate jer se u trećem delu dodaje jos soli. Meso treba da se prži dvadesetak minuta dok ne dobije braon boju.
2.Krompir oljuštiti i oprati. Iseći ga tanke kolutove. Na dno pleha sipati ulje i premazati po celoj površini. Poređati krompir da pokrije dno. Preko krompira sipati zlatnu mešavinu, trećinu kese. Isto kao i sa krompirom, da zlatna mešavina prekrije krompir. Preko zlatne mesavine sipati trećinu isprženog mesa. Postupak ponavljati dok ne potrošite sav krompir, zlatnu mešavinu i meso. Zadnji sloj treba da bude od krompira.
3.Izmutiti jaja u posebnoj posudi, dodati mleko i pavlaku. Toj mešavini dodati gore navedene začine, po ukusu, koliko volite da bude začinjeno. Sve sjediniti.Preliti musaku.