5. 8. 2019.

Špagete sa sosom od paradajza i mlevenog mesa

Ovo jelo podseća na špagete bolonjeze ali se po sastojcima razlikuje od originalnog recepta

 Potrebni sastojci za sos :
  • jedan manji crni luk ili pola većeg
  • 300g mlevenog mesa (koje volite ; ja koristim uglavnom juneće)
  • ulje
  • sok od paradajza 150ml - 200ml
  • začini : so, sušeni peršun i origano

i još špagete koje ćete skuvati u proključaloj vodi sa malo soli i ulja (obratite pažnju koliko minuta je napisano na pakovanju da se kuvaju, da se ne bi raskuvale). Kad ih skuvate samo ih procedite i pospite uljem da se ne bi zalepile. Predlažem da prvo napravite sos pa tek onda špagete,jer ih onda možete dodati direktno u sos.

Priprema sosa :
  Crni luk očistite, operite pa iseckajte na sitne kockice. Možete koristiti secko da biste brže završili .
Ulje sipajte u šerpu i sačekajte da se zagreje. *Nemojte na najjače podesiti ringlu  da vam luk i meso ne bi zagoreli . Kada se ulje zagreje stavite luk i mešajte ga kašikom/varjačom par minuta . Dodajte meso i posolite ga po ukusu; prstohvat dva...
Sve to mešajte da ne zagori a kad meso počne da se odvaja i kad dobije braon boju onda je prženo. dodajte sok od paradajza i navedene začine. Sve to kuvajte još par minuta i Vaš sos je gotov. Skuvane špagete dodajte sosu ili ih samostalno stavite na tanjir a preko njih sipajte sos. Uz ovo možete dodati rendani kačkavalj i još origana. Prijatno.
Instagram➡️https://www.instagram.com/kuhinja_jednedevojke/

3. 8. 2019.

Spanać sa piletinom na hrono način / hrono ručak u restrikciji

Sastojci :
  • 500g spanaća
  • pola crnog luka
  • jedan čen belog luka
  • jedna kašika putera
  • so
  • pileći file
  • belance
  • susam i laneno seme

Priprema:

Spanać pre kuvanja operite i očistite. U proključalu vodu ga stavite da se obari ( dvadesetak minuta ). Procedite ga od vode i štapnim mikserom ispasirajte
(vratite ga u šerpu u kojoj ste ga barili pa ispasirajte).
U neku manju šerpu stavite puter na srednju jačinu da se zagreje. Crni i beli luk iseckajte pa dodajte u istopljen maslac i pržite par minuta. Dodajte ispasirani spanać i posolite po ukusu. Kuvajte par minuta samo i to će biti gotovo.

Pileći file podelite na dve šnicle.
Obe šnicle je potrebno izlupati čekićem za meso sa obe strane. Odvojite dve posude, prvu za belance, drugu za susam i lan. Izmutite belance, šnicle umačite prvo u belance pa u susam i lan.
Šnicle poređajte na pleh sa papirom za pečenje i pecite 25-30 minuta na srednjoj jačini. Prijatno!

Instagram➡️https://www.instagram.com/p/B0slQkZosYy/?igshid=f803rvpfd0ml

30. 7. 2019.

Knedle sa kajsijama ili šljivama

Sastojci :
  • 1 kg krompira
  • 150g prezli
  • 500g kajsija / šljiva
  • 600-700g brašna
  • jedno jaje
  • kašika ulja
  • vanilin šećer



Priprema:

Krompir obariti, izgnječiti i ostaviti da se ohladi (treba da bude kao pire).
Prezle propržiti na ulju.
U ohlađen krompir dodati vanilin šećer, ulje i jaje a brašno dodavati postepeno i mesiti testo za knedle. Kad prestane da se lepi za ruke gotovo je.
     Svaku kajsiju / šljivu prerezati na pola. Testo podeliti na desetak loptica od kojih treba napraviti "pljeskavice". Na sredinu svake "pljeskavice" staviti pola kajsije / šljive pa je krajevima zatvoriti i napraviti lopticu.
     Za kuvanje knedli biće Vam potrebna dublja šerpa u kojoj treba voda da proključa i u proključalu vodu spuštati kuglice. Knedle treba da se kuvaju dok ne isplivaju na površinu. Kuvane knedle uvaljati u prezle i servirati. Prijatno!
Instagram➡️https://www.instagram.com/p/BphgST1g_y-/?igshid=wg0zincj2z4r

27. 7. 2019.

Bela čorba

Sastojci:
  • crni luk   
  • pileći file 
  • 3-4 šargarepe
  • jedan
  • krompir
  • jaje
  • pola šolje mleka
  • ravna kašičica soli
  • peršun ( sušeni -jedna kašika  ili svež jednu vezu)
  • biber ( pola kašičice )
  • ulje

Pre pripreme potrebno je meso, šargarepu i krompir iseći na kockice. Luk, takođe iseći samo sitnije.

Način pripreme :
U već zagrejano ulje dodati luk, pržiti par minuta pa dodati meso. Meso kratko propržiti da dobije belu boju pa dodati začine, šargarepu i krompir. Kuvati tridesetak minuta na srednjoj remperaturi. Nakon 30 minuta kuvanja, čorbu staviti da se hladi 30 minuta.
Kada se  čorba ohladi umutiti jedno jaje sa pola šolje mleka i dodati u čorbu sve vreme mešajući.

*Čorba mora da se ohladi kako se jaja prilikom ubacivanja ne bi skuvala.

Čorbu vratite na ringlu još desetak minuta na najmanju temperaturu da se dokuva do kraja zbog jaja, mešajte sve vreme.
Prijatno ! Instagram➡️https://www.instagram.com/p/B0bW3jKowmH/?igshid=mj4zndcrhagq

23. 7. 2019.

Rum kasato kugličice

Sastojci :
  • 350g belog krompira
  • 300g mlevene plazme
  • 100g šećera u prahu
  • 125g putera/ margarina
  • dve kašike kakao praha
  • vanilin šećer / aroma vanile ( jedna kašičica )
  • kašika arome ruma

Glazura:
  • 100g čokolade za kuvanje
  • 2 kašike ulja

Priprema:
Skuvati krompir. Ispasirati ga kao za pire i ostaviti ga desetak minuta da se prohladi.

Mikserom umutiti prah šećer i puter/margarin.
U tu smesu dodati kakao, plazmu (pola količine), vanilin šećer/ aromu vanile, aromu vanile i sve mikserom umutiti. Dodati prohlađen krompir . Mutiti mikserom pa dodati ostatak plazme.
Smesu za kuglice stavite u frižider 30 minuta da se stegne.

Glazura:
Čokoladu otopiti na pari sa uljem.

Oblikovati kuglice i svaku preliti otopljenom čokoladom. Prijatno !

Instagram ➡️https://www.instagram.com/p/B0Q-FcNIUr0/?igshid=btlbgupa5j84